Jóváhagyták az egyetem 2022-2030 közötti időszakra vonatkozó Vagyongazdálkodási tervét. Scientific Editor (tudományos szerkesztő) néven új angol nyelvű online szakirányú továbbképzés indul. Létrejött a Neonatológiai Tanszék, a Klinikai Központon belül pedig a Klinikai Adatszolgáltató Intézet és a Traumatológiai Klinika.

Elfogadta a testület a Szenátus 2023. őszi félévi ülés- és munkatervét, mely tartalmazza a tervezett ülések időpontját, napirendjét, valamint az egyes napirendi pontok előkészítéséért felelős előterjesztő(k) nevét is. A testület a továbbiakban is havi rendszerességgel ül majd össze.

Megszavazták a Semmelweis Egyetem 2022-2026 közötti időszakra vonatkozó Vagyongazdasági tervének 2022-2030 közötti periódusra történő módosítását. A tavaly megismert és elfogadott terv módosítására a körülmények és anyagi lehetőségek változása, valamint az előre tervezés miatt volt szükség. Mint azt dr. Pavlik Lívia kancellár elmondta, a közelmúltban több változás is történt, ami érinti az egyetem vagyongazdálkodási tervét: ilyenek a magasépítési beruházásokkal kapcsolatos kormányzati intézkedések, a magyar állam és az egyetem között fennálló fejlesztési forrásokat tartalmazó Közfeladatfinanszírozási szerződés módosítása, valamint az egyetem fejlesztési célra tervezetten rendelkezésre álló pénzügyi forrásainak módosulásai is. A kancellár bemutatta a szenátoroknak az intézmény stratégiai céljaihoz kapcsolódó infrastrukturális igényeit és fejlesztéseit, valamint a tervezett és folyamatban lévő projekteket és azok megvalósításának ütemét. A tervek szerint 2030-ig közel 122 milliárd forint fejlesztési forrás áll majd rendelkezésre.

Módosították a Klinikai Központ (KK) szervezeti ügyrendjét. Ennek értelmében a Klinikai Központ elnökének közvetlen irányítása alatt új szervezeti egység jött létre Klinikai Adatszolgáltató Intézet néven, amely a KK 39 szervezeti egységének különböző adatgyűjtési és informatikai rendszerét egységesíti majd. A cél, hogy az adatok és adatbázisok a betegellátás és a tudományos kutatás számára is hozzáférhetőbbek legyenek, valamint hogy megszűnjenek az egymással párhuzamos adatsilók. Traumatológiai Klinika néven új szervezeti egység jött létre, melyet a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet Merényi Gusztáv telephelyének egyetembe integrálásával járó esetszám-növekedés indokol. A KK elnök munkájának támogatására létrejött a Klinikai Központ Operatív Bizottság, melynek tagjai a Klinikai Tömb Orvos-főigazgatói.

A szenátorok döntése értelmében Scientific Editor (tudományos szerkesztő) néven új angol nyelvű online szakirányú továbbképzés jött létre. A Szaknyelvi Intézet az angol közlemények szaknyelvi lektorálása során jutott arra a következtetésre, hogy szükség lenne arra a funkcióra és tudásra, amit a továbbképzés nyújt. A Scentific editor olyan természettudományi területen vagy egyéb tudományterületen BSc vagy MSc szinten végzett   szakember, aki kiemelkedően magas szintű angol szaknyelvi és tudományos szerkesztői   ismeretekkel rendelkezik. Ilyen típusú képzést nemcsak az országban, de a világon is először létesít az egyetem.

A testület döntött az Egyetemi Tudományos Tanács, valamint a Felülbírálati Bizottság személyi összetételének megújításáról. A változásra az eddigi tagok mandátumának lejárta, valamint egy korábbi tag munkaviszonyának megszűnése miatt volt szükség. Hasonló okból szintén megújult a Munkahelyi Állatjóléti Bizottság személyi összetétele.

Határozott a testület a 2023. évi Semmelweis Budapest Award, Semmelweis Ignác, Richter Gedeon, Hugonnai Vilma, Huzella Tivadar, Jendrassik Ernő, valamint Hári Mária emlékérem és jutalomdíj adományozásáról. Döntést hoztak az idei innovációs díjasok személyéről is a különböző kategóriákban, valamint döntöttek egy miniszteri szintű kitüntetési javaslatról is.

Döntöttek a Szervezeti és Működési Szabályzat I. és II. Könyv egyes rendelkezéseinek módosításáról. Ezek lényege, hogy a korábbi innovációs szervezeti struktúrához kapcsolódó változtatások eredményeként bizonyos rendelkezések esetében a hatásköri szabályokat hozzáigazítják ezekhez a strukturális változásokhoz. Emellett a szervezeti átalakítás következtében az Innovációs Központ Gazdasági Hivatala ezentúl KFI – Pályázatok Gazdasági Hivatalaként működik tovább.

Módosult a Hallgatók Szociális és Esélyegyenlőségi Ügyeivel Foglalkozó Bizottság ügyrendje, melyre annak aktualizálása miatt volt szükség.

Módosították az Általános Orvostudományi Kar 2023/24-es tanévre vonatkozó tantárgyi követelményrendszerét, melyre az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézettől és a Szaknyelvi Intézettől érkezett, utólagos módosításra vonatkozó megkeresés miatt volt szükség.

A Szenátus döntött a Pancreas Betegségek Tanszéki Csoport Pankreász Betegségek Intézetébe történő beolvadásával létrejövő új szervezeti egység létrehozásáról. A Pankreász Betegségek Intézete korábban a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikából vált ki, és önálló szervezeti egységként tagozódott be a Klinikai Központba. Ugyanakkor a tanszéki csoport továbbra is a városmajori klinikán működött tovább – a döntés értelmében azonban a tanszéki csoport az oktatási kötelezettségekkel és feladatokkal együtt beolvadt az intézetbe.

A szenátorok megszavazták a Neonatológiai Tanszék létrehozását, mely 2023. november 1-től a Gyermekgyógyászati Klinikán belül működik majd. Eddig az újszülöttgyógyászattal kapcsolatos oktatási és kutatási feladatokat egy tanszéki csoport látta el. Ennek tanszékké fejlődését részben a szakma fejlődése, részben a tanszéki csoport sikeres tudományos és pályázati aktivitása indokolja. A neonatológiai betegellátás jelenleg az egyetem Szülészeti Klinikájának két részlegén, valamint a Gyermekklinika Bókay utcai részlegén zajlik.

Döntöttek a szabadkai konduktor BA külhoni képzés elindításáról. A Pető András Kar (PAK) a Vajdaságban 2014 óta végez konduktív fejlesztést, 2019 óta pedig felsőoktatási tevékenységet. A konduktor alapképzés elindítása a Magyar Nemzeti Tanáccsal és VM4K-val együttműködve történik, a fő cél a központi idegrendszeri sérültek helyszíni szűrése, hosszútávú holisztikus pedagógiai nevelése és fejlesztése, valamint a konduktorok helyben tartásával a szakemberhiány enyhítése. A felsőoktatásért felelős miniszter 2023. júliusában megadta a külhoni képzés indításához szükséges miniszteri engedélyt, a kar pedig vállalja azokat a személyi és tartalmi feltételeket, melyek szükségesek a konduktor képzés elindításához.

Módosították a Szervezeti és Működési Szabályzat Professor Emeritusi cím felterjesztésére vonatkozó pontjait. Korábban az előírások közé tartozott, hogy a felterjesztéshez legalább 5 éven keresztül egyetemi vagy főiskolai tanári munkakört kellett betölteni a Semmelweis Egyetemen vagy jogelődjén. A változtatás szerint amennyiben az 5 éves jogviszony nem áll fent, de a többi feltételnek megfelel a jelölt és az őt foglalkoztató kar is támogatja, a cím a jelöltnek adományozható.

Jóváhagyták a Semmelweis Egyetem Hallgatói Önkormányzat Alapszabályának módosítását. Eszerint a korábbi négy alelnök helyett immár öt alelnök választható, illetve pontosították az alelnöki elnevezéseket is (általános alelnök; oktatási ügyekért felelős alelnök; rendezvényekért felelős alelnök; nemzetközi hallgatókért felelős alelnök; kommunikációs és média ügyekért felelős vagy belső igazgatási alelnök). Emellett a küldöttgyűlési választási képviselő jogköreit is bővítették.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.