Ötödik alkalommal ad jótékonysági koncertet a Medikus Zenekar, ezúttal a Semmelweis Egyetem Kórussal kiegészülve 2023. november 4-én, 19:30 órakor a Zeneakadémián. A jegyekből befolyó összeget teljes egészében a Tábitha Háznak, az ország egyetlen dedikált palliatív gyermek hospice ellátást végző intézményének – mellyel a napokban a Semmelweis Egyetem is együttműködési megállapodást írt alá – ajánlják fel. A november 4-i eseményre ezen a linken lehet jegyeket váltani.

Dubóczky Gergely, a Semmelweis Egyetem Medikus Zenekarának művészeti vezetője és karmestere elmondta, mindig szívesen állnak egy fontos társadalmi ügy mellé, a mostani jótékonysági koncerttel a gyermek hospice ellátást szeretnék támogatni. A Tábitha Ház – az ország egyetlen dedikált palliatív gyermek hospice ellátást végző intézménye – a tartósan otthon gondozott és ápolt, egész napos ellátásra szoruló betegek családjainak nyújt segítséget. „A jegyekből befolyó összeggel támogatni szeretnénk egy olyan családi közösségi tér létrehozását, amely a szaksegítség mellett, az otthoni körülményekhez leginkább hasonló, meghitt családi összejövetelekre is alkalmas helyiség kialakítását teszi lehetővé” – mondta el honlapunknak Dubóczky Gergely.

A karmester hangsúlyozta, több hónapja készülnek a november 4-i grandiózus eseményre, hiszen ez lesz az eddigi legnagyobb létszámú koncert a Medikus Zenekar történetében. A 100 tagú Semmelweis Egyetem Kórus mellett közel nyolcvan fős zenekar játszik majd a Zeneakadémián, ahol felcsendül Giuseppe Verdi „Requiem” című műve is. Verdi művének különlegességét az adja, hogy a darabban végig érezhető, hogy egy operaszerzőről van szó, a komor téma ellenére felsejlik egyfajta remény, egy bizakodás, ami egészen különleges élményt ad a hallgatónak – mutatott rá Dubóczky Gergely. 

A zenekar az elmúlt években több nagysikerű jótékonysági koncertet is adott a Zeneakadémián. Először 2017-ben, akkor a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája javára, 2018-ban a Magyar Gyermekmentő Alapítványt, 2020-ban az egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikáját, 2022-ben pedig a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskolát támogatták a teljes jegybevétellel. Dubóczky Gergely szerint nagyon ritka, hogy ilyen magas szintű zenei kultúra kialakulhat az egyetem falai között. „Különleges dolog, hogy egy alapvetően orvosi diszciplínát oktató intézmény ilyen fontosnak tartja és ennyire gondozza a zenét” – fogalmazott, hozzátéve, hogy mindez nem valósulhatna meg az egyetem vezetőségének támogatása nélkül.

Dubóczky Gergely azt is elmondta, már szinte hagyománnyá vált, hogy a főpróba után tartanak egy matiné koncertet is az egyetem gyerekklinikáin gyógyuló, illetve a Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskolájában tanuló gyerekeknek– akiknek nehezebben megoldható, hogy eljussanak egy ifjúsági koncertre.

A november 4-i jótékonysági koncerten a Medikus Zenekar mellett a Semmelweis Egyetem Kórus, Veszprém Város Vegyeskara és az ipolybalogi Szent Korona Kórus is közreműködik.  

Bódi Bernadett
Fotó (illusztráció): Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.