A neurodegeneratív és szemészeti betegségek nemzetközi szinten is kiemelkedő szakértője, dr. Prókai László, Fulbright Specialist pályázat keretében látogatott a Semmelweis Egyetemre.

Dr. Prókai László a Fort Worth-i Észak-Texasi Egyetem Egészségtudományi Közponjában a Robert A. Welch alapítvány Biokémia Katedrájának és a Farmakológiai Tanszékének professzora, valamint az egyetem tömegspektrometriai és proteomikai laboratóriumának alapítója. A nemzetközileg is elismert szakember a Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegén dr. Fekete Andrea, MTA-SE Lendület Diabétesz kutatócsoportjának vendégeként érkezett a Semmelweis Egyetemre. Dr. Prókai László kutatási területe elsődlegesen a neurodegeneratív és szemészeti betegségek mechanizmusának és gyógyszerterápiás lehetőségeinek feltérképezése, számos szabadalma van ezen a területen. Széleskörű módszertani ismeretekkel rendelkezik a preklinikai kutatások területén, különös tekintettel az orvosi kémiára és rendszerbiológiára.

Dr. Kis Hodrea Judit, a MTA-SE Lendület Diabétesz kutatócsoportjának tudományos főmunkatársa, a glaukóma patomechanizmusával és új gyógyszer-támadáspontok azonosításával foglalkozó projekt vezetője egy kollaborációnak köszönhetően ismerkedett meg 2022-ben dr. Prókai Lászlóval. Mint elmondta, kiemelkedő elismerés hogy a professzor pályázatától függetlenül ő egy Fulbright Research Scholarship ösztöndíjat nyert a 2023/24-es tanévre, mely tovább erősíti az aktív együttműködést. Ennek keretében kutatóként végezhet kísérleteket dr. Prókai László mentorálásával az Észak-Texasi Egyetem Egészségtudományi Közponjában. Dr. Kis Hodrea Judit elmondta, egy speciális viselkedésvizsgálat keretében glaukómás kisállatmodelleken végeznek látásmező-vizsgálatot egy ígértesnek tűnő hatóanyaggal. Ennek megértéséhez vihetnek közelebb ezek a preklinikai kísérletek – tette hozzá a kutató, hangsúlyozva, hogy a két önálló Fulbright pályázat összekapcsolódásával sikerült egy komoly nemzetközi kooperációt megvalósítani, amelyből az egyetemi hallgatók és a kutatók is profitálhatnak.

Pogrányi Péter
Fotó: dr. Prókai László, Balázs Kristóf

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.