Július 17-én, hétfőn négynapos szimpóziummal indult a Harvard Medical School és a Semmelweis Egyetem által szervezett Harvard Medical School Postgraduate Medical Education (HMS PGME) program. Az orvosi klinikai kutatási módszertanról szóló kilenc hónapos posztgraduális képzésen 57 kutató vesz részt Magyarországról, Romániából, Csehországból, Szerbiából, Bulgáriából és Törökországból. A rendezvényt dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és a program fő oktatói, dr. Ajay Singh, dr. Fischer Krisztina, dr. Szabó Gyöngyi és dr. Djøra Soeteman nyitották meg, utóbbiak mind a Harvard Medical School munkatársai. A rendezvényen workshopot tartott dr. Scott David Solomon professzor, aki július 19-én vette át a Semmelweis Budapest Award nemzetközi díjat.

A szimpózium első napja a Clinical Science Scholars Program nevű kurzus megnyitója is volt egyben. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora köszöntőjében elmondta, szeretné, ha a Harvard Postgraduate Medical Education szervezésében megvalósuló, klinikai kutatásra fókuszáló posztgraduális képzés nemcsak erősítené a két intézmény közötti partnerséget, hanem olyan alapot adna a résztvevőknek, amelyet kutatói pályafutásuk során hasznosítani tudnak. „A HMS PGME programnak köszönhetően a résztvevők révén tovább erősödhet az Egyesült Államok és térségünk tudományos együttműködése” – fogalmazott beszédében dr. Merkely Béla.

A rektor szerint a programon elsősorban posztdoktori ösztöndíjasok és olyanok vesznek részt, akik már PhD-képzésük során tapasztalatot szereztek a kutatás területén. A képzésre felvett résztvevők profilja rendkívül széles, a frissen végzett hallgatóktól a PhD-jelölteken át a rezidensekig és a klinikai szakemberekig terjed. A jelenlévők negyede a kardiológia szakterületéről érkezik, de képviseltetik magukat onkológiai, gyermekgyógyászati, nőgyógyászati, fogászati, radiológiai, gyógyszerészeti, pszichológiai, neurológiai, pulmonológiai, aneszteziológia, gasztroenterológia és az urológia specializációjú kutatók is.

A Harvard a világ legjobb és legnevesebb egyeteme, a Semmelweis Egyetem pedig Magyarország és a régió legjobb orvos- és egészségtudományi felsőoktatási intézménye, a világ 250 legjobb egyeteme között szerepel. Bár más az anyanyelvünk és egy óceán választ el bennünket, munkánkat azonos értékek alapján végezzük és ugyanazok a céljaink is: a tudomány fejlesztése, a betegek gyógyítása, a tudás minél szélesebb körű átadása. Közös munkával nemcsak kapcsolatunkat, intézményeinket erősítjük, hanem a jövőbe is befektetünk: Önökön keresztül, kedves résztvevők!

– szólt dr. Merkely Béla a jelenlévőkhöz.

Hozzátette azt is, hogy a programon átadott tudással az oktatók és a szervezők szeretnék még szélesebbre tárni a tudomány kapuit a résztvevők előtt, hogy a legjobb szakemberek segítségével, a legmodernebb módszerekkel mutassák be számukra a klinikai kutatások világát. „Végül is pontosan tudjuk: a klinikai kutatás alapvető fontosságú ahhoz, hogy pácienseink számára a lehető leginnovatívabb és leghatékonyabb terápiákat nyújtsuk” – folytatta a rektor.

A Harvard Postgraduate Medical Education nevében dr. Ajay Singh posztgraduális oktatásért felelős dékánhelyettes üdvözölte először a résztvevőket. Megköszönte dr. Merkely Béla rektor erőfeszítéseit, ugyanis szavai szerint az ő víziójának köszönhetően jöhetett létre a program. Üdvözölte a többi fő közreműködőt, dr. David Wypij biostatisztika professzort, dr. Jamie Robertson epidemiológust, dr. Szabó Gyöngyit a Harvard kari dékánját és orvosprofesszorát, dr. Fischer Krisztinát, a Harvard radiológusát, dr. Julie Buringet, aki jelentős kutatásokat végzett az aszpirin szív- és érrendszerre gyakorolt ​​jótékony hatásáról, dr. Caren Solomont, a Harvard professzorát és egyben a New England Journal of Medicine szerkesztő-helyettesét, valamint dr. Scott David Solomont, aki a dékánhelyettes szerint a szívelégtelenség talán legeredményesebb kutatója a világon.

„Szeretnénk, ha nagyszerű megfigyelők, a klinikai adatok megfigyelői lennének azért, hogy hipotéziseket állítsanak fel, hipotéziseket teszteljenek, ahogy Semmelweis Ignác is tette” – fogalmazott dr. Ajay Singh, aki szerint mindez fontos tanulmányok publikálásához vezet majd. Azt is elmondta, hogy a kurzus fejleszti a kutatás és megfigyelés iránti szenvedélyt, és a résztvevők a tudományosságot mindvégig szem előtt tartva vezetővé válhatnak majd az orvosi kutatás területén.

A négynapos HMS PGME workshop témái között szerepel az epidemiológia, a kutatásetika, a biostatisztika, valamint a publikációval kapcsolatos gyakorlati kérdések. A kurzus hallgatóinak csaknem fele a Semmelweis Egyetemről érkezik, de a programra több más hazai és régióbeli egyetemről is fogadnak résztvevőket. A Semmelweis Egyetem fenntartója, a Nemzeti Egészségügyért és Orvosképzésért Alapítvány 50 fiatal kutatónak ítélte oda a tandíj felét fedező ösztöndíjat, és összesen 57 fiatal kutató vehet részt a programon. Ezzel a négynapos budapesti workshoppal indul a HMS PGME, amit egy online alkalom követ, az utolsó, harmadik workshopot pedig jövő márciusban rendezik Bostonban. A program társdirektora, dr. Djøra Soeteman szerint a kurzus erősen csapatközpontú és intenzív, amelynek során a résztvevők csoportprezentációkat tartanak és egy 6 oldalas finanszírozási pályázatjavaslatot írnak a képzési program végére. A HMS PGME egészen 2026 júliusáig tart, amelyre minden tanévben külön turnus jelentkezhet. Az első workshopot a Semmelweis Egyetemen tartották 2023. július 19-én.

Dr. Szabó Gyöngyi, a bostoni UMass Chan Medical School adjunktusa, aki orvosi diplomáját a Debreceni Egyetemen, PhD-fokozatát pedig a Magyar Tudományos Akadémián szerezte, videóüzenetében rámutatott: az ilyen típusú program valóban elengedhetetlen ahhoz, hogy e földrészek kutatói tanuljanak egymástól. 

Ezt követően a két programigazgató, a bostoni Brigham and Women’s Hospital Semmelweis-diplomás radiológiai oktatója, dr. Fischer Krisztina és a Harvard Egészségügyi Döntéstudományi Központ munkatársa, dr. Djøra Soeteman is üdvözölte a jelenlévőket. Utóbbi részletesen beszámolt a kilenc hónapos programról, amely különböző workshopokat tartalmaz majd, melyek Budapesten, Bostonban és az online térben zajlanak. Dr. Djøra Soeteman szerint a résztvevők egy része új kutató, de van köztük olyan is, aki már 20 tanulmányt is publikált különböző folyóiratokban, ezért a kurzusra jelentkezők köre erősen heterogén.

Az első workshopot dr. Merkely Béla rektor tartotta, aki a klinikai kutatói karrierformálásról beszélt. Kiemelte, hogy  a Semmelweis Egyetem 14 ezer hallgatót tudhat magáénak, akiknek 35 százaléka 109 külföldi országból származik. Az egyetem klinikái évente körülbelül 2,5 millió esetet kezelnek több mint 40 osztályon, és az egyetem büszke 6 nemzetközi campusára. Hozzátette: a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education (THE) nemzetközi egyetemi rangsorában a legjobb 250 között van, míg a US News Best Global University Rankings szerint a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika – amelynek ő a vezetője – a világ 43. legjobb szív- és érrendszeri központja.

Dr. Merkely Béla a továbbiakban egykori mentorainak fontos szerepét hangsúlyozta saját akadémiai karrierjének formálásában, és kijelentette, hogy ez a közös nemzetközi program olyan mentorálást is biztosít majd fiatal kutatóknak, amelyet későbbi pályafutásukban is kamatoztatni tudnak.

Dr. Scott David Solomon a szimpózium keretében július 19-én, szerdán vehette át a Semmelweis Budapest Awardot, mely az egyetem legrangosabb nemzetközi díja. A díjazott lapunknak adott interjújában szintén a mentorálás jelentőségét hangsúlyozta a klinikai kutatásban. „Úgy gondolom, nincs fontosabb feladatunk oktatóként, mint megtanítani a következő generációt arra, hogy ne csak kérdéseket tegyenek fel, hanem nyújtsanak mentorálást is az utánuk következő generációnak”.

Dr. Scott David Solomon arról is beszélt, hogy miért tartja fontosnak a harvardi műhelybeszélgetéseket: „Ez a workshop valóban arra szolgál, hogy a fiatalok megértsék, hogyan kell klinikai kutatásokat végezni, hogyan kell gondolkodni a helyes kérdések feltevésében, majd ezekre a kérdésekre válaszolni, hogyan lehet problémákat megoldani, hogyan lehet adatelemzést végezni”. Hozzátette: tulajdonképpen Semmelweis Ignác örökségéről beszél majd a díjátadón, és arról a tényről, hogy az első igazi klinikai kutatást a Semmelweis Egyetem névadója végezte.

Dr. Ajay Singh lapunknak kiemelte a klinikai kutatóképzési program fontosságát, szerinte ugyanis ezeknek a fiatal tudósoknak a munkája végső soron változásokat fog eredményezni a betegségek kezelésében, a kezelések kifejlesztésében. Szavai szerint a publikációik általában nagy hatással bírnak, segítik karrierjüket és nagyobb láthatóságot eredményeznek számukra a tudományos közösségen belül.

A Harvard szeret vezetőkkel dolgozni, a Semmelweis pedig vezető szerepet tölt be a tudományban és a klinikai ellátásban, és szeretnénk velük dolgozni. Ráadásul a semmelweises kollégákkal való kapcsolataim is csodálatosak

– válaszolta dr. Ajay Singh arra a kérdésre, hogy miért előnyös a két egyetem számára közös nemzetközi képzések lebonyolítása.

Szerző: Sánta Mária
Fotók: Barta Bálint, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.