A Dr. Genersich Antal Alapítvány 2023-as díjazottjaként a Semmelweis Egyetem két TDK-hallgatója, Csiza Fanni és Orbán Martin látogathatott Felvidékre. A díjat témavezetői, illetve tanszékvezetői felterjesztés alapján kapták meg a Tudományos Diákkör keretei között végzett kutatási tevékenységükért. Az alábbiakban a két hallgató beszámolója olvasható.

Az utazás során a három fő állomásunk Lőcse, Késmárk és Kassa városai voltak. Miután Lőcsén megtekintettük a gótikus és reneszánsz műemlékekkel teli óvárost, a város evangélikus temetőjébe látogattunk, ahol felkerestük és megkoszorúztuk dr. Genersich Sámuel, Lőcse egykori tisztiorvosának a sírját, majd bejártuk a sírkertet, mely múltját kísérőink ismertették, Astrid Kostelniková-Zwillingová és Schreirich László helyi lakosok. Az UNESCO Világörökség részét képező temető olyan személyek sírjának is otthont ad, mint például Maléter Pál, ’56-os mártír családtagjai. Ezt követően Késmárkra látogattunk, ahol a polgármesteri hivatalban a Dr. Genersich Antal Alapítvány nevében díjat adtunk át egy helyi diáknak, kiváló tanulmányi eredményeiért. Meglátogattuk Késmárk egymás mellett álló két evangélikus templomát, a régi fatemplomot és az újabb kőtemplomot, aminek oldalában kapott helyet Thököly Imre kriptája.

Csiza Fanni a Patológiai Igazságügyi és Biztosítási Orvostani Intézet Tömegspektrometria munkacsoportjában végez TDK-munkát. Témája a „Tömegspektrometria alkalmazhatóságának vizsgálata a patológiai differenciáldiagnosztikában”, amivel a 2023-as egyetemi TDK konferencián első helyezést ért el, és ezzel kijutott az Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

Orbán Martin a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Érsebészeti és Endovaszkuláris Tanszékén vesz részt az „Aorta aneurysma kialakulásában szerepet játszó etiopathológiai tényezők vizsgálata” nevű kutatócsoport munkájában. TDK témája a „Gyulladásos és autoimmun folyamatok szerepe az abdominális aorta aneurizmák kialakulásában”. 2023-ban részt vett az egyetemi TDK konferencián, illetve a XXVII. Korányi Frigyes Tudományos Fórumon, ahol Kísérletes Kardiológia és Angiológia szekcióban II. helyezést ért el.

Az utolsó napon egy német nyelvű evangélikus misén vettünk részt, majd csatlakoztunk a Késmárk Fesztivál részét képező hagyományos ünnepi felvonuláshoz. Ezt követően ellátogattunk a helyi evangélikus temetőbe, ahol felkerestük és megkoszorúztuk Milan Choma és a Genersich-család tagjainak a sírját.

A nap során ellátogattunk a Csorba-tóhoz is, majd utunk utolsó állomásaként Kassa felé vettük az irányt. Ott megtekintettük a Rodostói házat és a Szent Erzsébet-dómot, melyben helyet kapott a Rákóczi-kripta, végül megkerestük Márai Sándor szobrát a Mészáros utcában.

Ezúton köszönjük a Dr. Genersich Antal Alapítványnak, Őrsi Gergely II. kerületi polgármesternek és a Semmelweis Egyetemnek az anyagi támogatást, hogy az út megvalósulhatott.

Szöveg és fotók: Csiza Fanni és Orbán Martin orvostanhallgatók

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.