Két helyszínen, öt mester- és szakirányú továbbképzési szakon vehették át diplomájukat az Egészségügyi Közszolgálati Kar (EKK) Mentálhigiéné Intézetének hallgatói. A Párbeszéd Házában és a Nagyvárad téri Elméleti Tömb (NET) Dísztermében megtartott ünnepségeken összesen 126-an kaptak oklevelet. A végzősöket dr. Pethesné Dávid Beáta intézetigazgató köszöntötte, aki elismeréseket adott át a szakokon legkiválóbban teljesítő hallgatóknak is.

A Mentálhigiénés lelkigondozó szakirányú továbbképzési szak hallgatóinak diplomaátadóját június 29-én tartották a Párbeszéd Házában, ahol az egyetem, az egyes karok és a Mentálhigiéné Intézet képviseltette magát. Az ünnepség ökumenikus hálaadó áhítattal kezdődött, amit a hallgatók visszaemlékezései, majd a képzéshez tartozó szakmai eskütétel követett.

Dr. Pethesné Dávid Beáta, a Mentálhigiéné Intézet intézetigazgatója köszöntőjében hangsúlyozta: az elmúlt két év a tanulásról szólt, mindemellett életre szóló barátságok köttettek, és a képzésben résztvevők sehol másutt nem tapasztalt lelki élményeket is átélhettek. Közben a képzés helyszínei is változtak, költözniük is kellett, és itt jelentette be az intézetigazgató, hogy az egyetem kuratóriuma megszavazta a Ferenc térre tervezett egyetemi fejlesztéseket, amely a jövőben otthont ad majd az EKK intézeteinek, köztük a Mentálhigiéné Intézetnek is.

Mint kiemelte, a COVID utáni időszak társadalmi változásai, a bizonytalanság és kiszámíthatatlanság időszakai megviselik az emberek testi-lelki állapotát, erre enged következtetni több kutatásuk is, és valószínűleg ez indokolhatja, hogy

2022-ben a mentálhigiénés képzésünkre négyszeres volt a túljelentkezés. Idén a jelentkezők igényfelmérése nyomán összeállított új, egyéves munkahelyi mentál képzésünkre is háromszor többen jelentkeztek, mint ahány hallgatót fel tudunk venni.”

– fogalmazott.

Az ünnepség keretében az idei tanévben 43 lelkigondozó szakember vehette át a Semmelweis Egyetem oklevelét.

Ezt követően július 5-én tartott közös diplomaátadót a NET-ben az EKK a Mentálhigiéné Intézet négy képzésén – a Szociális munka mesterképzési szak, az Interdiszciplináris családtudományi mesterképzési szak, a Laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak és az Idősügyi interaktív életút-tanácsadó szakirányú továbbképzési szak – végzett hallgatóinak. Dr. Pethesné Dávid Beáta az eseményen elmondta, külön öröm, hogy a már jól bejáratott képzéseik mellett kiadhatják az első diplomákat az Interdiszciplináris családtudományi mesterképzési szak frissen végzett hallgatóinak is. Hozzátette, a képzés jó híre terjed, idén csak erre a képzésükre már 84 fő jelentkezett. Eközben a mai kor igényeihez igazítják a képzéseket:

Folyamatban van minden képzésünk átdolgozása, összhangban az egyetemi vezetés kiemelt curriculum 2.0 programjával, hogy egy még jobb, a mai hallgatói igényekhez és a társadalmi elvárásokhoz illeszkedő tananyagot, tudást adhassunk át. Jelenleg a szociális munka mesterképzés (MA) nagyívű átdolgozása zajlik”

– tette hozzá az intézetigazgató.

A köszöntőt követően minden szakon díjjal jutalmazták a legjobb tanulmányi eredményt elért, valamint a hallgatók és oktatók szavazatai alapján legkiemelkedőbbnek tartott egy-egy hallgatót: 

– Csáky-Pallavicini Roger emlékére alapított Embertárs díjat a Szociális munka mesterképzési szakon Kok-Mermeze Krisztina kapja kiemelkedő tanulmányi eredményéért és a szociális szakma iránti elkötelezettségéért.
– Losonczi Ágnes-díjat az Interdiszciplináris családtudományi mesterképzési szakon Czégai Elizabet kapja kiemelkedő tanulmányi teljesítményéért, a családok komplex támogatása iránti elkötelezettségéért, továbbá az évfolyamában végzett közösségi munkájáért. 
– Joann Scott-díjat a Laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakon Buttinger Dorina kapja a Kiemelkedő tanulmányi eredményéért és a szoptatás támogatásáért. 
– „Aktív idősödés” díjat az Idősügyi interaktív életút-tanácsadó szakirányú továbbképzési szakon Szabados-Slezák Brigitta kapja az Aktív idősödés egyéni és társadalmi megvalósulásáért, valamint a hallgatói közösségért végzett kiemelkedő munkájáért. 
– Siteri Erika, az Interdiszciplináris családtudományi mesterképzés végzős hallgatója 3. helyezést ért el a 36. OTDK Pedagógiai, Pszichológiai, Andragógiai és Könyvtártudományi Szekció Neveléselmélet, gyermekkutatás tagozatán, melyet Pécsen rendeztek 2023 áprilisában.

A végzős eskütétel után következett az oklevelek átadása, melynek keretében az Idősügyi interaktív életút-tanácsadó szakirányú továbbképzési szakon 16, a Laktációs szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szakon 24, az Interdiszciplináris családtudományi mesterképzési szakon 21, és a Szociális munka mesterképzési szakon 22 végzős hallgató vehette át a diplomáját.

Az eseményen Tóth Emese Gyöngyvér énekművész és Nagy Csaba lantművész hangszeres kíséretével adtak elő korabeli zeneműveket.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.