Az idei, XVII. NN Ultrabalatonon (UB) mintegy 22 ezren álltak rajthoz, a 211 kilométeres tókerülő távot több mint tucatnyi egyetemi kötődésű csapat is teljesítette. (Cikkünk folyamatosan frissül.)

A 3 fős férfi csapatok közül első helyen végeztek az Ultrabalatonon a Lányos apák, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Képalkotó Diagnosztikai Részlegének szakorvosai, dr. Suhai Ferenc Imre és dr. Hüttl Artúr, akik egy külsős beugróval hármasban 15 óra 20 perc és 23 másodperc alatt futották körbe a Balatont. Mint azt dr. Suhai Ferenc Imrétől megtudtuk, 2019-ben futották először háromfős csapatban az Ultrabalatont, akkor második helyezést értek el. Azóta szerettek volna eggyel feljebb lépni a dobogón, de minden évben közbejött valami: betegség, sérülés vagy a COVID-19 járvány. A versenyre való felkészülést januárban kezdték folyamatosan növekvő terheléssel heti 100-120 km-es futásokkal. Idén a pályacsúcs volt a cél, 4 perces kilométerenkénti átlaggal, amiről a harmadik csapattag betegsége miatt lemondtak, az ő helyére az utolsó pillanatban sikerült csak beugrót találni. Számítottak rá, hogy nagyon meleg lesz, és arra is, hogy a verseny este fog eldőlni, így igyekeztek tartalékolni az energiát estére a hűvösebb időre. „A taktika bevált, hiszen a második helyezett csapatot a délutáni folyamán sikerült leszakítani és innentől a különbség szépen lassan nőtt, a végére már biztonsági futások is belefértek. Voltak mélypontok, amikor elhangzott, hogy jövőre biztos nem jövünk, azonban a célban ez teljesen megváltozott, már az járt a fejünkben, hogy mikor lesz következő évi nevezés” – fogalmazott dr. Suhai Ferenc Imre.

A Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai részlegén nagy hagyománya van a közös sportolásnak, az UBokay 12 fős csapata például hetedszerre állt rajthoz. Az alapítók 2015-óta futnak együtt, csak a COVID első évében hagyták ki a versenyt – avatta be a részletekbe honlapunkat dr. Krivácsy Péter, a klinika főorvosa. Az idei UB-re egyénileg, de koordináltan készültek. A 211 kilométeres távnak mindig az éjszakai, második fele a legnehezebb, így volt ez most is. Addigra ugyanis mindenki elfárad, hűvös az idő, éhesek, szomjasak a futók – részletezte a főorvos, hozzátéve, hogy elégedettek a futásukkal és terveik szerint jövőre is rajthoz állnak.

Harmadszorra állt rajthoz a Bókay Gyerekek 13 fővel. Futóik nagyjából 3 éve eddzenek közösen is az egyéni felkészülés mellett. Az idei versenyen kihívást jelentett, hogy az eredeti csapatból öten is babát várnak, közülük már négyen nem is tudtak indulni, így újra kellett szervezni a csapatot – mondta el honlapunknak dr. Érdi Júlia, a Gyermekgyógyászati Klinika rezidense. A 19 óra 43 perces teljesítésnek nagyon örültek, miután az utolsó pillanatban állt össze a csapat. Mint elmondták, jövőre is mindenképpen szeretnének elindulni.

A Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika (STéG) munkatársai összesen három 13 fős csapattal képviseltették magukat a versenyen. „Alighanem a mi klinikánkról vett részt a legtöbb futó az Ultrabalatonon” – válaszolta kérdésünkre dr. Bárdos Dávid. A klinika sebész szakorvosjelöltjének csapata, a STÉG már negyedszerre rajtolt, sokan közülük tapasztalt futók, akik sokadszorra vesznek részt futóversenyen, de mint mindig, idén is voltak, akik életükben először futnak versenyen, sőt a csapat kedvéért kezdtek komolyabb edzésbe. Kihívásokkal idén is szembesültek, az egyik legfiatalabb rezidens vasárnap hajnalban esett ki sérülés miatt, amíg a csapat nagy része aludt és regenerálódott, úgyhogy a következő váltótársának kellett átvállalnia a kilométereket; összesen annyit, amennyit még soha életében nem futott – mesélte a versenyről dr. Bárdos Dávid. A legnagyobb teljesítménynek a műtősfiúét nevezte, aki bő húsz órán keresztül, alvás és pihenés nélkül kísérte végig biciklin a váltót. A 20 óra körüli időeredménnyel teljesen elégedettek,  céljuk egyébként is a csapatmunka és a közös élmény volt. „Nem kérdés, hogy jövőre is ott leszünk a versenyen. Legkedvesebb emlékem az volt, amikor hirtelen beugrott, hogy honnan ismerem a messziről mosolyogva közeledő arcot: egy kedves páciensünk volt, akit nagyon sokan arcról ismerünk már a klinikán, és akivel nagyon sokat küzdöttünk közösen az egészségéért. Látni, hogy milyen jól van, szinte felért az érzéssel, mint amikor körbeértünk a Balatonon!” – fogalmazott a szakorvosjelölt.

Mint minden évben, idén is elindult az Ultrabalatonon az Urológiai Klinika csapata, a 13 fős team 20 órán belül teljesítette a távot. „Nagyon jól sikerült minden, nagyszerű csapatépítés egy ilyen verseny, és az eredménnyel is elégedettek vagyunk. Mindenképpen indulunk jövőre is” – válaszolta kérdésünkre dr. Nyirády Péter klinikaigazgató, aki rendszeresen, hetente többször is fut, ha teheti, erdei utakon.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Semmelweis Sportszív csapata a Sportorvostan Tanszék szervezésében harmadik alkalommal indult a versenyen. „Eddig minden évben sikerült egy órát javítanunk a szintidőn, bár alapvetően nem ez volt a cél, hanem a csapatépítés. Igazi örömfutásra készültünk, ami szerencsére meg is valósult” – számolt be a versenyről dr. Vágó Hajnalka főorvos. Főleg egyénileg készültek, de többször találkoztak beszélgetni, tapasztalatot cserélni az UB előtt. A 18 óra 42 perces szintidővel elégedettek, a verseny végén a csapat együtt futott be a célba, ami különösen nagy élmény volt – tette hozzá, hangsúlyozva, hogy szeretnénk legközelebb is együtt futni.

Négyes váltóban futotta körbe a Balatont a Semmelweis Fogpót team, dr. Gerber Gábor, a Fogorvostudományi Kar dékánja, dr. Jász Máté, dr. Jász Bálint és dr. Róth Ivett. A hőséggel és az emelkedőkkel is megküzdő négyfős csapat szombat reggel 5 órakor ért célba, így 21:32 óra alatt teljesítette a 211 km-es Balaton-kört, miközben dr. Róth Ivett beszámolója szerint nehéz pillanatok mellett, komfortzónájukból kilépve rengeteg élményt is szereztek.

Első alkalommal indult a tókerülő versenyre a Központi Könyvtár 11 fős Fürge csigák elnevezésű csapata. A könyvtárból heten rendszeresen járnak futni, a többiekkel most futottunk első alkalommal – válaszolta kérdésünkre Nikolics Erzsébet, az olvasószolgálat megbízott csoportvezetője. A távot sikeresen, a céljuknak megfelelően, 24 órán belül teljesítették, szerencsére mindenki az általa tervezett időt hozta, így nem voltak csúszások és késések. Nappal a nagyon meleg, éjjel a fáradtság okozott kihívást futóiknak, de elégedettek a teljesítménnyel, és szeretnének jövőre is elindulni.

Stabil oldal néven, 12 fő futóval, másodjára kerülte meg a Balaton a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) team-je. A csapat tagjai már hónapokkal a verseny előtt elkezdték a felkészülést. Egyéniben edzettek, az ország számos részén futottak télen, nyáron, esőben és ködben. Egy Viber-csoporton keresztül motiválták egymást a „Hol futok?” nevű játékkal. Az aktuális kihívó (futó) küldött egy edzés során készült fényképet, amely alapján a többieknek ki kellett találnia, hogy hol futhat az illető. Fajt Mónika, a központ kommunikációs szakértőjének beszámolója szerint a csapattagok csak pozitívumokat emlegettek: a közösségi élményt, a csapatépítést és a jó hangulatot. Mint elmondta, a fáradtság eltörpült a kapott élmények mellett. Elégedettek a 22,5 órás teljesítéssel, jövőre is indulni szeretnének.

Harmadszor állt rajthoz a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika 13 fős teamje, a Mental Pride, akik már korábban is összeálltak egy-egy eseményre, azonban a rendszeresebb közös futásaik az utóbbi 2-3 évben az UB-készülésekhez köthetők – mesélte a csapatról dr. Kupcsik Fanny, a klinika rezidense. Az idei versenyre januártól kezdve készültek, gyakrabban szerveztek közös futásokat, elsősorban terepen, a Budai-hegységben, illetve egy alkalommal a budai Várban futottak együtt.Szinte minden évben 13 fővel indultunk, ami a legnagyobb lehetséges csapatlétszám – a célunk ezzel elsősorban az, hogy minél több kollégát bevonjunk, és egy felszabadult, örömteli hétvégét töltsünk együtt, ahol mindenki úgy tud bekapcsolódni, ahogyan az számára jól esik” – fogalmazott dr. Kupcsik Fanny, aki szerint az UB legkönnyebb része egyértelműen maga a futás, bár hajnali 3 és 4 között, 40 perc alvás után kétségkívül ez is tud nehézséget okozni. Teljesítésüket a korábbiaknál több váratlan esemény dacára sikeresnek tartják, a 21 és félórás összidővel teljesen elégedettek, a céljuk főleg az élményszerzés, és minél több csapattag bevonása volt. Mindenképpen indulni szeretnének jövőre is, akár több, kisebb létszámú csapattal.

Kétfős tókerülő futásra készült a PirCsi Team, az egyetem Szabadidősport szakosztályának főszervezője, Nyámándi Piroska, és futótársa, az egyetemen kívülről érkező Körmendi Csilla. Nyámándi Piroska idén hetedszer állt a rajthoz; két egyéni Balaton Szuper Maraton, egy Ultrabalaton trió, és három páros ugyanazzal a futótárssal egymást követő években. Mint elmondta, három éve a véletlen hozta össze futótársával, akivel szavai szerint tavaly és tavalyelőtt fergeteges bulifutásként élték meg a versenyt. Erre az évre is ezt tervezték, ami sajnos ezúttal nem sikerült. Fejenként 105 kilométer lefutásakor az összhang, a másik mozgásából, rezdüléseiből adódó olvasás elengedhetetlen. Teljesen egy hullámhosszon kell lennünk, és ez meg is volt – részletezte élményeit Nyámándi Piroska.  A könnyed indulás után jól ment a futás, tempósan teltek az emelkedők, hamar megjött a „flow”. Autós kísérőjükkel azonban már nem volt ilyen jó az összhang, negatív kritikai megjegyzéseivel visszafordíthatatlan károkat okozott a csapat egységben, így nem sokkal éjfél előtt, 131 kilométer után, Balatonszárszón kiszálltak a versenyből. 

Ez lett volna az utolsó Ultrabalatonom, de így az adósom maradt – fogalmazott Nyámándi Piroska, aki ezek után az egyéni indulást fontolgatja. Igaz, nem jövőre, mert 2024-ben a Semmelweis Sport Klub Szabadidősport szakosztálya frissítő és váltópontként biztosítani fog a versenyen amellett, hogy szeretnék összefogni és támogatni a Semmelweis-es csapatokat a felkészülés és teljesítés során is. Erről ősszel, a nevezés megnyitása előtt fognak közzétenni az információkat.

Szepesi Anita
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, NN Ultrabalaton

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.