Nyolcadik alkalommal nyílt kiállítás a Semmelweis Egyetem Pető András Kar Konduktív Gyakorló Általános Iskola diákjainak alkotásaiból „Világok” címmel a Madách Színház Tolnay-szalonjában Vadász Zsuzsanna konduktor-művészetterapeuta, Papp Mária művészeti titkár, valamint Széll Virág kiállításszervező, művészettörténész támogatásával.

A kiállítást dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának dékánja nyitotta meg, aki köszöntőjében kiemelte, hogy a kar konduktorai a kezdetektől különös figyelmet szentelnek az itt nevelt gyermekek természeti ismereteinek bővítésére, azok szemléltetésére, az ismeretek átadására, megtanítva őket arra, hogy a szépet minden körülmények között felismerjék. A kiállítás jó példája ennek a törekvésnek, mert az alkotási folyamaton keresztül kifejezhetik életörömüket, a tanultakat, kötődésüket a természethez, a természetvédelem fontosságához.

A kar dékánja elmondta, hogy a kiállított műveket a tanórákon túlmenően az intézmény Tündérvár programjának keretében készítették a rajzszakkörös diákok.

Az alkotás öröme, a természet és a körülöttünk lévő világ szeretete sugárzik alkotásaitokból. Képeitekkel elhoztátok számunkra a világunk ezer arcát állatokban, növényekben, természeti képekben és mesehősökben. Köszönet érte

zárta köszöntőjét dr. Tenk Miklósné dr. Zsebe Andrea.

Vadász Zsuzsannának, a kiállítás egyik életre hívójának tevékenysége azért kiemelkedően fontos, mert a saját alkotás lehetőséget ad arra, hogy az a vizuális megjelenítéssel elraktározódjon, új ismeretté, tudássá váljon, hiszen a formák megfigyelése, azok papírra vetése, a színeknek, a test arányainak felismerése a szépérzék fejlesztését segítik, alakítják a formaérzéket, a térérzékelést, a síkban történő tájékozódást is. A művészettel nevelésben a művészeti kompetenciák fejlődése, a mozgásfejlődés, a kognitív képességek fejlődése, és a szociális kompetenciák területének fejlődése is megvalósul: egy olyan örömteli szabadidő, az énidő eltöltése, ami saját fejlesztésének részesévé teszi az alkotókat. A gyerekek tehetséggondozása kiemelt jelentőségű, a művészeti nevelés a személyiségfejlesztés fontos része, a konduktív nevelés sikerességének feltétele, hogy megtaláljuk a számukra leginkább örömet okozó önkifejezési formát – emelte ki Vadász Zsuzsanna.

A megnyitón a kar dékánja köszönetet mondott az alkotó gyermekeknek, szüleiknek, a kiállítás szervezőinek és támogatóinak is, kiemelve Schumicky Andrást, a Máltai Szeretetszolgálat munkatársát, valamint Dubóczky Gergelyt és a Medikus Zenekart, akik őszi, a Zeneakadémián megrendezett jótékonysági koncertjük bevételével támogatták a kar általános iskolájának művészeti nevelési programját.

Az alkotások május 5. és június 10. között tekinthetők meg az előadások előtt és azok szünetében a helyszínen, a Madách Színház Tolnay-szalonjában.

Semmelweis Egyetem Pető András Kar
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.