Alig több mint fél éve indult az egyetemi sakkszakosztály, tagjai közül többen máris versenyekre, a MEFOB kupára és a Semmelweis Egyetem május 20-i házi versenyére készülnek, edzőjük szerint a lelkesedésük a vártnál gyorsabb haladást eredményezett.

Élénk érdeklődés kísérte az egyetemi sakkszakosztály tavalyi meghirdetését, így 2022 őszén két csoport, egy teljesen kezdő és egy haladó is elindulhatott. Az utóbbiakhoz csatlakozók is az alapoktól kezdték az edzéseket a volt versenyző, Sármási Péter sakkedzővel, akinek a csoportjában 10-12 fő vesz részt rendszeresen a hetente megtartott órákon. A teljesen kezdő mintegy 6 fős csapattal Csaba László, az egyetem információbiztonsági felelőse foglalkozik.

Várszegi Kornélia, az SE Sport Klubjának egyik alelnöke honlapunknak úgy fogalmazott, fontosnak tartja, hogy a fizikai felkészültséget megkövetelő sportágak mellett a klub kínálatát szellemi sportok színesítsék, ezért is tartja jelentősnek a sakkszakosztály működését, ezen belül a versenyzés biztosítását.

Az alig féléves szakosztályból már többen is megmérettetésekre készülnek: indulnak a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB) és a Semmelweis május 20-i, első házi bajnokságán is, ahova szakosztályon kívülieket is várnak versenyezni a heti edzéseknek is helyszínt biztosító Semmelweis Szalonba. A foglalkozásokon online is részt lehet venni, ami az elfoglalt sakkozóknak jelentős könnyebbség – jegyezte meg Várszegi Kornélia.

A szakosztály edzésein hallgatók és dolgozók nagyjából fele-fele arányban vesznek részt, nagyon lelkesek, az egyéb elfoglaltságaik, munkájuk miatt hiányzók rendszerint pótolják az elmaradást, külön házi feladatot kérnek, illetve az órán átvett anyagot is igyekeznek feldolgozni – mondta el kérdésünkre Sármási Péter sakkedző. Az edzéseken gyakran elemeznek versenyeket, vb-döntős játszmákat is, amiből sokat tanulhatnak a sakkozók. Többen otthon is gyakorolnak, tanulmányozzák a sakktörténetet, utánanéznek a dolgoknak – fejtegette a 15 éve edzősködő Sármási Péter, aki örömmel látja, hogy lelkesedését, a sakk iránti szeretetét a tanítványai is átvették.

Ma már mindenki jól játszik, a legtöbben versenyezni is szeretnének, az egyik tagot már le is igazolták. „Igazság szerint a vártnál gyorsabban tudtunk haladni, hiszen ez a csoport is kezdő szintről jutott el a versenyzés kapujáig. Innen csak egy lépés a versenyengedély megszerzése, hárman már indulnak is a hónap végi MEFOB Kupán, és május 20-án a Semmelweis Egyetem első házi versenyén” – magyarázta a haladó csoport edzője. A 7 fordulós, rapid, 10 perces játszmákkal vívott házi versenyre minden egyetemi polgárt várnak – tette hozzá Sármási Péter.

A korábban csak gyerekekkel foglalkozó edző elmondta, az egyetemi vezetőség segítőkészsége, a szakosztályhoz való hozzáállásuk, az őszi szintfelmérőn tapasztalt lelkesedésük, profizmusuk és a felé irányuló kedvesség hatására vállalta el a felnőttek edzését, ami számára is nagy váltást jelentett a gyermekkorú tanítványok után. Szeretné, ha csoportjából minél többen versenyezhetnének a jövőben. Szakosztályon belüli megmérettetéseket is tervez, hosszabb távon pedig a Budapesti Felnőtt Sakk Bajnokság III. osztályát célozza meg, a bajnokságon egyéniben és csapatként is látni szeretné tanítványait. A bajnokság 12 fős nevezéssel indulhat, ami 20 fős kerettel oldható meg – magyarázta Sármási Péter, aki bízik benne, hogy két éven belül megvalósulhat a terve, és bátorít is minden egyetemi polgárt, hogy csatlakozzon a csapathoz.

A szakosztály indításában vezető szerepet játszó Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes így fogalmazott: „A Semmelweis Egyetem Sport Klub sakkszakosztályának vezetőjeként az első szó a köszöneté. Köszönöm a Testnevelési és Sportközpont igazgatónőjének, Várszegi Kornéliának és minden munkatársának, hogy a szakosztály megalakulásának első pillanatától fogva mindenben támogatták munkánkat és ötleteinket. Akinek azonban leginkább köszönetet szeretnék mondani, az Sármási Péter sakkedzőnk, aki egyik pillanatról a másikra vette át a szakosztály szakmai vezetését. Tette mindezt egyéni lelkesedésből, mert ahogy első találkozásunk egyikén elmondta, a szintfelmérőn olyan elkötelezett, érdeklődő és ami a legfontosabb, sakkszerető és abban fejlődni kívánó közösséggel találkozott, ami számára is hatalmas motivációval bírt és bír azóta is. Köszönet illeti még Csaba László információbiztonsági felelőst, aki elsőként jelentkezett arra, hogy Péter munkáját a kezdő sakkozók oktatásával segíti”.

A sakk igazi közösségformáló erő – hangsúlyozta Feketéné dr. Szabó Éva kiemelve, hogy az októberi indulás óta, a heti, személyes vagy online edzésekkel, tanulással, mérkőzésekkel a szakosztályi tagok mára eljutottak oda, hogy április végén hárman is indulnak Debrecenben, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Bajnokságon az egyetem színeiben, illetve május végén, az első SE házibajnokságon is, amelyre szeretettel hívnak és várnak minden Semmelweis Polgárt.

Galéria

5kép

„Nagy öröm számomra, hogy már a kezdetektől részt vehetek a sakkszakosztály megalapításában, működtetésében, hiszen ezzel nemcsak az SE Sport Klub szakosztályainak száma bővült, hanem egy olyan kezdeményezést sikerült életre hívni, amiről elmondható, hogy az egyetemi polgárság teljes spektrumának érdeklődését felkeltette, hiszen a tagok között éppúgy megtalálható az elsőéves hallgató, a támogatóterületi munkatárs, mint az oktató vagy éppen az alumni közösség tagja” – tette hozzá Vona Zsófia, a stratégiai és fejlesztési rektorhelyettesi iroda munkatársa.

Hiszem, hogy a sakk egyszerre sport, játék, tudomány és művészet; jóval több, mint egy értékes szabadidőtöltési tevékenység: jótékonyan hat a megértést és a problémamegoldást biztosító gondolkodás fejlődésére, jelentős nevelő-fejlesztő erejével pedig akár a mindennapi munka- és tanulási folyamatokat is támogathatja. Megtiszteltetés volt számunkra, amikor Polgár Judit nemzetközi sakknagymester elfogadta meghívásunkat a Nyári Egyetemre és a többi között népszerűsítette a sakkszakosztályunkba való belépést is. Köszönhetően az ő példájának és biztatásának is, a szintfelmérőre több mint hetven magyar és nemzetközi hallgató, munkatárs jött el, mára pedig kialakult az a stabil tagság, akik hétről-hétre szerda esténként megjelennek a Szalonban a közös játék, tanulás izgalmaiért, öröméért – fogalmazott Vona Zsófia.

Az első Semmelweis Egyetem Sakk Kupa házibajnokságot május 20-án két kategóriában rendezik meg: hallgatóként és munkatársként mérhetik össze tudásukat a sakkozók. Az eseményre minden érdeklődőt várnak.

Szepesi Anita
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.