Kilenc európai egyetemmel való együttműködésre van lehetősége most hallgatóknak, kutatóknak és oktatóknak egyaránt a EUniWell által nyújtott pályázati lehetőségeknek köszönhetően. 

A EUniWell (European University for Well-being) európai egyetemi szövetségnek kiemelt célkitűzése, hogy lehetőséget kínáljon a partneregyetemek közötti nemzetközi együttműködések, szakmai kapcsolatok, tapasztalatcserék építésére, valamint közös oktatási és kutatási projektek lehetőségének megteremtésére. A EUniWell szövetségnek a Semmelweis Egyetemen kívül tagja a Birminghami Egyetem, a Firenzei Egyetem, a Konstanzi Egyetem, a Kölni Egyetem, a Linnaeus Egyetem, a Murciai Egyetem, a Nantesi Egyetem, a Santiago de Compostelai Egyetem és a kijevi Taras Shevchenko Nemzeti Egyetem. 

Az EUniWell szövetség ösztönözni kívánja azokat az innovatív együttműködési kezdeményezéseket, amelyek hozzájárulnak az oktatásban, a kutatásban, a szakpolitika-fejlesztésben és a hallgatói életben való jóllét előmozdításához. Ezért a partneregyetemek külön pénzügyi alapokat és támogatási programokat hoztak létre. A cél minden esetben a EUniWell partnerekkel közös hallgatói, oktatási, vagy kutatási együttműködések, közös projektek megvalósítása az alábbi 4 témakörön belül: 1, Well-being and health, 2, Individual and social well-being, 3, Environment, urbanity and well-being,  4, Teacher education

Aktuális együttműködési és pályázat lehetőségek

Jelenleg a EUniWell Seed Funding Program keretein belül lehet 2023. április 9-ig pályázatokat benyújtani 25.000 euró támogatás elnyerésére. Eddig 32 projekt kapott támogatást, melyben részt vettek a EUniWell partneregyetemek hallgatói, oktatói, kutatói, adminisztratív munkatársai egyaránt. Ezen túl, a EUniWell hamarosan meghirdeti következő felhívását online kutatási workshopokra a Well-Being Research Incubator Programon keresztül, ami kifejezetten kutatóknak szól. A partneregyetemek kutatóit arra kérik, hogy nyújtsanak be javaslatokat a kutatói együttműködésen alapuló műhelyfoglalkozások lebonyolítására. A workshopok megvalósítására elnyerhető támogatás 10.000 euró vagy 25.000 euró, a pályázati időszak 2023. április 5. – május 26. A pályázati feltétele itt is, hogy minimum 3 partneregyetem vegyen részt az online szakmai workshop megvalósításában, majd ez alapján fogalmazzanak meg a partnerek közös kutatási projekteket.

A EUniWell kiemelt célkitűzése pályakezdő és posztdoktori kutatók támogatása. Jelenleg a UoB-EUniWell Visiting Fellowship Scheme keretein belül a Birminghami Egyetemen elérhető 1-3 hónapos ösztöndíj program. A pályázat során a fiatal kutatóknak be kell mutatniuk, hogy kutatási projektjük hogyan kapcsolódik a EUniWell négy kutatási területének egyikéhez, melyek: 1, Well-being and health, 2, Individual and social well-being, 3, Environment, urbanity and well-being,  4, Teacher education. A jelentkezési határidő 2023. április 15.

A EUniWell évente több nyári és téli egyetemet is szervez, ahova minden partneregyetemről érkeznek résztvevők. Idén 2023. június 26-30. között rendezik meg a Birminghami Egyetemen a Health Inequalities Summer Schoolt, melyre a EUniWell partneregyetemek hallgatói, pályakezdő kutatói, egészségügyi és szociális ellátásban dolgozó szakembereit várják. A részvétel, az utazás és az étkezés költségeit a EUniWell fedezi, a jelentkezési feltételek hamarosan elérhetőek lesznek a EUniWell honlapján.

A szervezők örömmel várják a Semmelweis Egyetemről érkező pályázatokat, jelentkezéseket.  Kérdés esetén az Egyetemen belül tájékoztatásért és koordinációért a EUniWell csapat tagjaihoz lehet fordulni.

Turopoli Eszter
Fotó: EUniWell

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.