Az immár 14. alkalommal megrendezett International Semmelweis Carnival alkalmából ismét a NET-ben bulizhattak a Semmelweis Egyetem hallgatói. A finom ételekről és a kulturális tapasztalatcseréről a Multicultral Food Festival, a jó hangulatról a The Biebers, Korda György és Balázs Klári, valamint a HÖK és az IÖCS DJ-i gondoskodtak.

Mind érezzük, hogy lassan vége a télnek, az időjárás is ezt jelzi számunkra. A tavasz, a jó idő közeledte energiával tölt fel minket, szívesebben mozdulunk ki, tervezünk programokat barátainkkal. Pontosan ezért került megrendezésre idén az International Semmelweis Carnival is március 10-én. A tavaszt várva, de még a jeges Északi-sarkon kerestük egymás társaságát, mindemellett pedig a rendezvény kiváló lehetőséget nyújtott arra is, hogy az új kezdet szellemében más kultúrák felé is nyisson az ember.  

Idén már 14. alkalommal vonzotta az egyetemi hallgatókat a Nagyvárad téri Elméleti Tömbbe (NET) tanórák után a karnevál. Az eseményt a Hallgatói Önkormányzat több öntevékeny csoporttal közösen szervezi, így komoly részt vállalt az Instruktor Öntevékeny Csoport (IÖCS), akik állandó segítséget nyújtottak az esemény levezénylésében, illetve az International Semmelweis Student Association (ISSA) és a Deutschsprachige Studentenvertretung Semmelweis (DSVS), a külföldi hallgatók két legjelentősebb csoportja is.  

Egy ekkora esemény megszervezése sosem könnyű feladat. Komoly csapatmunkát és szervezést igényel hosszú időn keresztül, mely sok álmatlan éjszakát és fáradtságot tud okozni. Mindezek bemutatására készítettünk egy podcast-adást, ahol mind a HÖK, mind az IÖCS szervezőit vendégül láttuk, hogy bevezethessenek minket a kulisszák mögé, hogyan jön létre a rendezvény. Az adás a HÖK Semmelweis Students’ Union nevű YouTube-csatornáján, illetve Spotify-on és Apple Podcast-en is meghallgatható. Kövessétek a csatornáinkat a hallgatókat, a hallgatói életet, vagy épp az Erasmust bemutató izgalmasabbnál izgalmasabb témákért!

Az esemény résztvevőinek természetesen a szervezéssel nem kellett foglalkozni, ők már csak az est programját élvezhették. A rendezvény egy ünnepi megnyitóval kezdődött, ahol beszédet mondott dr. Merkely Béla rektor, illetve dr. Alpár Alán nemzetközi oktatásért felelős rektorhelyettes. Megtartotta ünnepi beszédét a szervezésben leginkább részt vevő két szervezet, a HÖK és az IÖCS elnökei, Tripolszky Bálint és Viola Nóra is, továbbá a DSVS vezetője, Michael Hubatka. Mindannyian köszönetet mondtak a szervezőknek, illetve hangsúlyozták: a Semmelweis Egyetem hallgatói közössége az ide járók sokszínűsége miatt is különlegesnek számít, hiszen az egyetemen több, mint kétezer angol oktatásban részt vevő hallgató tanul, akik a világ legtávolabbi tájairól érkeznek, magukkal hozva saját kultúrájuk egy darabját is. Ezen felül további 1000 hallgató vesz részt a németül zajló oktatásban. A megnyitó alatt több produkciót is megtekinthettünk, köztük táncos, zenei, énekes előadásokat, melyekkel a magyar, illetve külföldi hallgatók kápráztatták el a résztvevőket. A nézők soraiban a hagyományokhoz híven az egyetem főbb vezetői is ott voltak. 

A megnyitó után következett az est egyik legkülönlegesebb programja, melynek keretein belül a külföldi hallgatók betekintést nyújthattak a saját kultúrájukba: ez volt az MFF, azaz a Multicultral Food Festival. Több mint húsz nemzet képviseltette magát Japántól Kanadán át Németországig. A standokon az adott ország legjellegzetesebb ételeit kóstolhatták meg a vendégek.

Külön öröm volt, hogy a hallgatók önerőből egy romani gastro standot is létrehoztak, így bemutatva ezt a kultúrát. A rendkívül változatos ételkínálatról ráadásul a stand mögött állók készségesen meséltek is az érdeklődőknek, nem egyszer receptek is gazdát cseréltek.  

Miután mindenki jól lakott és megismerte az egyetem színes kultúráját, jöhetett a hajnalig tartó buli. A NET aulájában egy nagyszínpad várta az előadókat, hogy onnan perdítsék táncra a hallgatókat. Az est két fő fellépőjét nem kellett kétszer kérni erre. A Puskás Petivel felálló The Biebers felrobbantotta a hangulatot, a hallgatók együtt üvöltötték a bandával a népszerű slágereket. Az igazán szerencsések a színpadra is felmehetett, és együtt énekelhették a zenekarral a Sítábor című számot. Ha valakinek nem lett volna ekkora szerencséje, a banda feléjük is nyitott, ugyanis nem egyszer lejöttek a nézők közé. Ezután a következő sztárpáros, Korda György és Balázs Klári repített minket más helyekre: természetesen nem máshonnan, mint a reptérről indultunk. A fantasztikus koncertek után a buli irányítását a HÖK és az IÖCS DJ-i vették át, akik minden tőlük telhetőt megtettek a hangulat fenntartásáért.  

Az est hajnali fél ötkor ért véget, amikor szó szerint már ki kellett rakni a bulizókat, ugyanis a fergeteges esemény véget ért, és a szervezőknek pedig még hátra volt a rendrakás.

A HÖK folyamatosan készül különlegesebbnél különlegesebb eseményekkel, és ez most sincs másképp. A háttérben gőzerővel folynak a készületek az 50. Medikus Kupa miatt, mely március 31-től április 2-ig tart. A jegyek értékesítése már elkezdődött, kövesd az eseményt Facebookon, illetve csatlakozz a szurkolói csoporthoz, hogy ne maradj le az információkról! 

A cikk a hallgatói szemmel rovatunk keretében készült.

Pop Alexandra, HÖK
Fotó: Kovács Attila, Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.