A Gyermekgyógyászati Klinika Bókay utcai telephelye csapatának nyertes pályázata révén februártól indulhat a dietetikus hallgatók, márciustól pedig az anyagcsere-betegek élményalapú oktatása.

Zajlik a beszerzett készülékek beüzemelése, tesztelése, ahogyan a Richter Anna-díjas projekt megálmodója, Kiss Erika vezető dietetikus fogalmaz, “rajtra kész állapotban vannak” a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájánák Okoskonyháján.

Amint arról honlapunkon korábban beszámoltunk, az egyetem két egysége is nyert a díj 2022-es pályázatán: az Okoskonyha mellett az Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet csapata is megvalósíthatta Gyógyszer VloggerKids elnevezésű projektjét.

„Fő célunk, hogy a ritka veleszületett anyagcsere-betegeknek és családjaiknak segítsünk. Ma már 28 féle betegséget szűrünk, és évente több mint ezer Magyarországon született, és ezen betegségek valamelyikében érintett felnőttet és gyereket gondozunk a klinikán. Az ő edukálásukban lesz nagyon nagy segítség az Okoskonyha. Itt ezentúl nem csak elméletben, hanem az otthonihoz nagyon hasonló környezetben, a gyakorlatban tudjuk őket oktatni, hogy minél egészségesebben és állapotuknak megfelelően táplálkozzanak.” – elevenítette fel a győztes projekt legfőbb célját Kiss Erika.

A pályázaton elnyert 4 millió forintból a klinika Stáhly utcai telephelyén kialakították a konyhát, valamint egy munkaállomást, beszereztek egy tágas konyhabútort, és olyan alapvető fontosságú berendezéseket, mint a kenyérsütőgép, a robotgép, vagy éppen a szendvicssütő.

„Ezekkel az eszközökkel már el tudjuk indítani a kiscsoportos, 10-12 fősre tervezett élményalapú oktatást. Hátravan még persze több berendezés, például egy olyan labortechnikai berendezés beszerzése is, amellyel megállapítható az egyes ételek tápanyagtartalma. Erre igyekszünk támogatói forrást találni” – tette hozzá a szakember.

Kiss Erika elmondta: a betegedukációs program kereteit szeretnék majd online tudásmegosztással is bővíteni.

 

„Azért, hogy a betegek, hozzátartozók, vagy akár az egészséges táplálkozás iránt érdeklődők minél szélesebb rétegeit elérjük, tervezzük, hogy az Okoskonyhán oktatóvideókat készítünk, és azokat megosztjuk. Így a cukorbeteg, lisztérzékeny és egyéb anyagcsere betegségben érintettek otthonról is azonnal elérhetik, akár átismételhetik az itt elsajátítottakat. Emellett pedig ’házon belül’ is hasznosítjuk az új teret, hiszen egyetemünk dietetikus hallgatói gyakorlatuk során ugyancsak itt, ebben a környezetben ismerkedhetnek a betegek számára kidolgozott programokkal” – összegezte Kiss Erika.  

Obreczány Éva
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.