20 klinikai szakpszichológus vette át oklevelét a december 9-én tartott diplomaátadó ünnepségen. A Klinikai Pszichológiai Tanszék Üllői úti épületének előadótermében megrendezett eseményen dr. Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető személyes gondolatokat, tanácsokat osztott meg a végzettekkel.

Dr. Perczel-Forintos Dóra ünnepi beszédében úgy fogalmazott, a világjárvány kihívásaival tarkított göröngyös négy év van a most végzett szakemberek mögött. Kiemelte, a pandémia számos változást hozott életünkbe, ezek között akadnak kihívások, de új lehetőségek is: az online tér előnyei között említette, hogy lehetőség nyílt részt venni az eddig nehezen elérhető (például tengerentúli) képzéseken, konferenciákon.

Beszélt arról is, hogy a klinikai szakpszichológusoknak különösen nagy a felelősségük abban, hogy védjék a törékeny, erősen befolyásolható gyermeki személyiséget.

„A mai eskütétel nemcsak a célba érést jelenti, hanem az út folytatását is, mely során adódhatnak nehézségek, ahol szükség lehet a belső iránytűre a helyes döntés meghozatalához” – fogalmazott a tanszékvezető. Ilyen iránytűként szolgálhatnak Hippokratész szavai – mely egyben az egyetem jelmondata is: a beteg java a legfőbb törvény.

Beszélt a példaképek fontosságáról is, akik életükkel utat tudnak mutatni, ilyen példakép a 100 éve született Polcz Alaine, aki pszichológusként szemléletváltást hozott a betegellátásba. Nevéhez kötődik a gyermekosztályokon meghonosított pszichológiai munka elindítása, játékterápiát, művészetterápiát vezetett be a kórházi környezetbe, segítette a gyermekek jobb alkalmazkodását a kórházhoz, a kezelésekhez. „Legyen példa az ő kitartása, bátorsága az újításhoz; szelídséggel, odaadással, kitartással és gondoskodással haladjatok ti is a pályátokon!” – szólt a végzettekhez.

A végzősök nevében Mencigár-Peszeki Nikolett mondott beszédet, melyben felidézte az elmúlt négy év közös élményeit, a nehézségeket és megpróbáltatásokat. „Az elmúlt négy évben tanáraink hozzásegítettek egy olyan korszerű tudáshoz, mely nem csupán a gyógyítás és betegellátás területén adott sokat, hanem szakmai identitásunkat is formálta” – fogalmazott. Hozzátette: dr. Perczel-Forintos Dóra olyan szakmai közeget teremtve támogatta tanulmányaikat, mely a tényeken alapuló orvoslás, a minőségi betegellátás melletti elköteleződés maximális képviseletével biztonságos alapot nyújtott fejlődésükhöz. 

A húsz végzős közül tízen felnőtt, tízen pedig gyermek szakirányosként szerezték meg az oklevelüket.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.