Összesen tíz kiemelkedő, az egyetemmel aktív kapcsolatot ápoló, nemzetközileg elismert professzor kapott díszdoktori címet a Semmelweis Egyetemen idén. A Doctor Honoris Causa (DHC) avatási ünnepséget dr. Merkely Béla rektor nyitotta meg, aki emlékeztetett: 1967 óta immár 47. alkalommal adományoz az egyetem díszdoktori címeket a karok felterjesztései alapján.

Az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) indítványa nyomán ebben az évben kilenc, a Fogorvostudományi Kar felterjesztésére egy professzor kapott díszdoktori címet. A díjazottak egyike, dr. Franz Weidinger egy nappal korábban, a Semmelweis Szimpóziumon tartott előadását követően vette át az elismeréssel járó stólát, kitűzőt és oklevelet.

Az egyetem rektora köszöntőjében hangsúlyozta: az új díszdoktorok avatása különleges és egyben örömteli alkalom, hisz a több mint 250 éves tradíciókkal rendelkező intézmény ezzel tovább erősödik, a Semmelweis Polgárok száma tovább bővül – ezáltal pedig a hazai tudományos élet is tovább élénkül, még inkább erőre kap. Dr. Merkely Béla felidézte, hogy a nemzetközi kapcsolatok idén különös jelentőséggel bírnak, hisz az idegen nyelvű képzés elindulásának 40. évfordulóját ünnepli az intézmény, amely mára Európa egyik legjelentősebb angol és német nyelvű képzési intézményévé vált.

„Az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a Semmelweis Egyetem több mint intézeteinek, klinikáinak, épületeinek összessége. Egy összetartó, felbonthatatlan közösség, mely minden körülmények között az emberek egészségét és jóllétét szolgálja. Így volt ez az új koronavírus hazai megjelenésekor, csakúgy, mint a szomszédunkban kitört a háború idején” – fogalmazott, felidézve hogy az egyetem klinikáin több mint ezer Ukrajnából érkezett beteget láttak el, a kollégiumokban több száz menekülőt szállásoltak el, és százötvennél is több, a szomszéd országban tanuló hallgató folytathatta az egyetemen tanulmányait.

„A kitartó munkánknak, a nehéz helyzetekben bizonyított helytállásnak meg is lett a gyümölcse: a Semmelweis Egyetem a Times Higher Education legfrissebb világranglistáján már a top 250-ben szerepel, ezzel Magyarország és Közép-Kelet-Európa legjobb felsőoktatási intézményének számít” – hangsúlyozta a rektor. „Nem lehetne ilyen dinamikus ez a fejlődés, ha az egyetemnek nem lennének olyan előremutató nemzetközi tudományos kapcsolatai, mint amilyenek a most díjazott professzorokkal kialakultak. Eddigi segítségüket nagyra értékeljük, és bízunk benne, hogy minden területen tovább fokozhatjuk az együttműködést” – jelentette ki.

Ezt követően a díjazottak laudációját ismertette a hallgatósággal dr. Kellermayer Miklós, az ÁOK dékánja valamint dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes.

Dr. Thomas Allison a Mayo School of Medicine and Science orvosprofesszora, a Szív- és Érrendszeri Betegségek- valamint Szív- és Érsebészet Osztályának tanácsadója, a Kardiopulmonális Terhelésvizsgálati Laboratórium igazgatója – amely világszerte a legnagyobb volumenű komplex kardiopulmonális vizsgálatokat végzi – és a Sportkardiológiai Klinika társigazgatója. Jelenlegi szakterületei közé tartozik a terheléses vizsgálat, a szív- és érrendszeri betegségek elsődleges és másodlagos megelőzése, a sportkardiológia és a kardiológiai rehabilitáció. 90 hallgatót és gyakornokot mentorált a világ minden tájáról, és már több mint 250 előadást tartott több mint 25 országban. Emellett sikeres hosszútávfutó, aki 26 maratont tud maga mögött; 1980-ban kvalifikálta magát az amerikai olimpiai válogatóra maratoni futásban. Allison professzor szorosan kötődik Magyarországhoz. Nemcsak a Semmelweis-hallgatók képzésében segédkezett a Mayo Klinikán, hanem számos előadást tartott a Magyar Kardiológiai Társaság és az Amerikai Magyar Orvosi Társaság ülésein is.

Dr. Marc Dewey a Charité Universitätsmedizin Berlin Radiológiai Tanszékének alelnöke. Egy nagy multidiszciplináris kutatási programot vezet, amely a mesterséges intelligencia és a tényalapú radiológia alkalmazására összpontosít. Csapata transzlációs és klinikai kutatási programjának fő célja a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésének, diagnózisának és kezelésének fejlesztése. Dewey professzor koordinálja a páneurópai randomizált DISCHARGE vizsgálatot, amely az invazív és a nem invazív koszorúér-angiográfiát hasonlítja össze. E vizsgálat főbb eredményeit a közelmúltban publikálták a Semmelweis Egyetem több szerzőjének közreműködésével, mivel az intézmény a konzorcium egyik kulcsfontosságú partnerhelyszíne. Dewey professzor a Német Röntgen Társaság két legmagasabb tudományos kitüntetésének birtokosa. 2009-ben a Wilhelm Conrad Röntgen-díjjal, 2012-ben pedig a Marie Curie-gyűrűvel tüntették ki. Dr. Dewey jelenleg az Európai Radiológiai Társaság Publikációs Bizottságának elnöke. Csapata több mint 250 publikációt jegyez, amelyek összesített impakt faktora csaknem 2000.

Dr. Peter Falkai az egyik legismertebb pszichiáter Európában illetve világszerte. Jelenleg a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität pszichiátriai és pszichoterápiás tanszékének professzora és vezetője, valamint az Európai Pszichiátriai Társaság elnöke. Közvetlenül diplomája megszerzése után felnőttpszichiátriára szakosodott, és több mint 30 éve tevékenykedik ezen a területen. Egyebek mellett a hamburgi és a göttingeni egyetem pszichiátriai igazgatójaként dolgozott. Kutatásainak középpontjában a pszichotikus zavarok, pontosabban a skizofrénia neurobiológiája áll. Multidiszciplináris kutatócsoportokat vezet, a funkcionális képalkotástól a génexpresszióig terjedő technikák alkalmazását lehetővé téve emberi post-mortem szövetekben. Több mint 700 tudományos publikáció szerzője. Falkai professzor rendszeres előadója a Magyar Pszichiátriai Társaság üléseinek, és meghívott előadója volt a Semmelweis 250 klinikai konferenciának. Több fiatal Semmelweis-végzettet is vendégül látott klinikai vagy kutatói gyakorlatra.

Dr. Henk Granzier a sejt- és molekuláris orvostudomány, élettan és biomérnöki tudományok professzora, valamint a női szívbetegségekkel foglalkozó tanszék vezetője az Arizonai Egyetemen. Munkássága nagymértékben hozzájárult a váz- és szívizomzat összehúzódásának megértéséhez. Munkája a titin és a nebulin óriásfehérjékre összpontosít, amelyek az összehúzódási mechanizmus kulcsfontosságú elemei. Mélyreható eredményeket tud felmutatni a szív- és vázizomzat patológiáival egyidejűleg fellépő mechanikai veszteségek helyreállításában gén- és gyógyszeres terápiák segítségével. Granzier professzor szakterülete vezető nemzetközi folyóiratainak szerkesztője, és számos rangos díj, mint például a Helmholtz-Humboldt kutatási díj, valamint a LeDucq Alapítvány Transatlantic NetWork of Excellence Award birtokosa. A Semmelweis Egyetemmel folytatott együttműködése számos közös publikációt és posztdoktori kutatócserét eredményezett, a szív- és érrendszeri működés alapjául szolgáló molekuláris mechanizmusok közös kutatása pedig komoly nemzetközi elismerést vívott ki.

Dr. Alan Lumsden a texasi Houstonban található Methodist DeBakey Szív- és Érrendszeri Központ orvosigazgatója. Az érsebészet szaktekintélye, aki nemzetközi hírnevet szerzett a minimálisan invazív érsebészet, az érrendszeri képalkotás, a robotizált és telerobotizált endovaszkuláris beavatkozások terén elért eredményei révén. Több mint 200 publikáció szerzője, és több mint 100 előadás fűződik a nevéhez. Az elmúlt évtizedben folyamatos kutatási és képzési együttműködést szorgalmazott a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával. Létrehozott egy kutatási ösztöndíjat, amely a Semmelweis Egyetem gyakornokainak ad lehetőséget a szakmai fejlődésre a Houston Methodist Hospitalban, 12-24 hónapon át. Rendszeres meghívott előadója a hazai kardiovaszkuláris szimpóziumoknak és számos online workshop előadója. 2022-ben a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság által szervezett Angiológiai Napok egyik fő előadója volt.

Dr. Marc Alan Pfeffer a Harvard Medical School Victor J. Dzau-díjas orvosprofesszora, a Brigham and Women’s Hospital kardiovaszkuláris osztályának vezető orvosa. Nemzetközi hírű kutatóként – Dr. Janice Pfefferrel és Dr. Eugene Braunwalddal együtt – neki tulajdonítják azt a koncepciót, hogy az angiotenzin konvertáló enzim gátlók (ACEI-k) enyhíthetik a szívinfarktust követő káros kamrai remodellinget. E felfedezés óta számos, úttörő jelentőségű klinikai vizsgálatban játszott főszerepet. Nagy figyelmet szentel a fiatal orvosok, oktatók tudományos előmenetelének, és a nyílt, támogató adatmegosztási gyakorlat híve. A Science Watch a klinikai orvostudomány terén legtöbbet idézett publikációiért ismerte el, 1996 és 2011 között pedig a legbefolyásosabb orvosbiológiai kutatók között szerepelt. Az elmúlt tizenöt évben a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikával is aktív együttműködést alakított ki. Vezető szakértője volt a PARADISE-MI és a PARAGON vizsgálatoknak, amelyekben a klinika vezető betegtoborzóként vett részt.

Dr. Bruno Podesser a Bécsi Orvostudományi Egyetem laboratóriumi állatkutatásért felelős professzora, valamint az Orvosbiológiai Kutatási és Transzlációs Sebészeti Központ igazgatója. 2001-ben habilitált szívsebészetből, majd a St. Pölteni Egyetemi Kórház Szívsebészeti Osztályának konzulense lett, ezt a pozíciót a mai napig betölti. 2006-ban a Bécsi Orvostudományi Egyetemen a „Ludwig Boltzmann Klaszter a Szív- és Érrendszeri Kutatásokért” alapító koordinátora lett, ahol jelenleg is igazgatósági tag. 2019-ben a Magyar Kardiológiai Társaság tiszteletbeli tagjává választották. Podesser professzor klinikai és kutatási fókusza az iszkémia-reperfúziós sérülés, valamint a nyomás- és térfogattúlterhelés alatti kardiális remodelling. Több mint 175 szakmailag lektorált tanulmányt publikált, amelyek impakt faktora meghaladja az 1000-et. Számos rangos kitüntetést kapott, emellett a European Journal of Cardiothoracic Surgery, az ESC Heart Failure és a Journal of Cardiovascular Pharmacology and Toxicology társszerkesztője.

Dr. Záborszky László a Rutgers Egyetem Molekuláris- és Viselkedés-Idegtudományi Központjának elismert professzora. A 1969-ben szerzett orvosi diplomát a Semmelweis Egyetemen, majd több mint tíz évig dolgozott az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben. Egy rövid posztdoktori időszakot követően az elmúlt negyven évet a Virginiai Orvosi Egyetem, majd a Rutgers Egyetem Idegtudományi Intézetének igazgatójaként töltötte. Záborszky professzor ez idő alatt számos kutatási együttműködés létrehozásával támogatta a magyar idegtudomány fejlődését. Kulcsszerepet játszott a New York-i Magyar Tudományos Társaság megalapításában, amelynek előbb alelnöke, majd elnöke volt. 2013-ban a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki. A neuroanatómia és az idegkémia területén tett felfedezéseivel nemzetközi hírnevet szerzett. Munkássága, amely a szelektív idegi fókusztól a kábítószer-függőség kezelésén át az Alzheimer- és Parkinson-kór megelőzéséig terjed, hozzájárult az agyműködés titkainak megértéséhez. A mai napig aktív együttműködést ápol a Semmelweis Egyetemmel: kurzusokat tart az Anatómiai, Szövet- és Fejlődéstani Intézetben, tanulmányutakat szervez fiatal kutatóknak, és előadásokat tart.

Dr. Rade D. Paravina a University of Texas School of Dentistry Restauratív Fogászat és Fogpótlástan Tanszékének professzora. A Houston Center for Biomaterials and Biomimetics igazgatója, a biomateriális anyagok professzora. Három könyv és 15 könyvfejezet szerzője, valamint számos fogászati termék tervezője. Ő fejlesztette ki a Dental Color Matchert, egy ingyenes online oktatási és képzési programot az esztétikai fogászat számára, valamint a fogászati anyagok „kaméleonhatásának” értékelésére szolgáló tudományos protokollt. A Journal of Esthetic and Restorative Dentistry főszerkesztője, számos további tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja. Több mint tizenhárom éve dolgozik együtt a Semmelweis Egyetemmel kutatási projektek és publikációk tekintetében. A Fogpótlástani Klinika 2013 óta rendszeresen használja oktatási és képzési programját a megfelelő színárnyalatok kiválasztása kapcsán.

Dr. Franz Weidinger – aki az avatási ünnepséget megelőzően vette át az elismerést – az Európai Kardiológiai Társaság elnöke, valamint a bécsi Rudolfstiftung Hospital 2. kardiológiai és intenzív terápiás osztályának vezetője. Nagy szerepe volt az akut koronária szindrómák osztrák regiszterének létrehozásában, amely megnyitotta az utat a kardiológiai társaság munkacsoportjaiban és bizottságaiban végzett tevékenysége előtt. Kutatási területei közé tartoznak az intervenciós regiszterek, a STEMI-hálózatok, az elsődleges PCI és az akut koszorúér-szindrómák. Az Európai Kardiológiai Társaságon belül több mint egy évtizedes szakmai együttműködést ápol dr. Merkely Bélával. Többször tartott előadásokat hazai kardiológiai kongresszusokon, aktív résztvevője volt például a közép-kelet-európai csúcstalálkozóknak. Osztálya, illetve az egyetem Szív- és Érgyógyászati Klinikája több nagy randomizált vizsgálatban működött együtt, amelyekből több mint tíz közös publikáció született. Weidinger professzor 2017 óta a Magyar Kardiológiai Társaság tiszteletbeli tagja.

Az avatási ünnepség a Medikus Zenekar zongoraművésze, Johannes Ehinger előadásával zárult. A zenekar Dubóczky Gergely vezényletével a Semmelweis Egyetem kulturális életének 2008 óta meghatározó szereplője. A javarészt szimfonikus felállásban működő együttes az egyetemi rendezvények rendszeres résztvevője, de emellett számos nagy sikerű hazai és nemzetközi fellépést, illetve jótékonysági koncertet tud maga mögött.

Kiss Viktória
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem