Száz évvel ezelőtt született Polcz Alaine pszichológus, író, tanatológus, a hazai hospice mozgalom meghonosítója. Munkásságának jelentős része a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikához kötődik, pszichológusként szemléletváltást hozott a betegellátásba. Egykori munkatársai, tanítványai és a klinika jelenlegi munkatársai előadásokkal emlékeztek rá a Tűzoltó utcai gyermekklinikán, ahol emléktáblát avattak a tiszteletére.

A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a gyermekonkológia, gyermek leukémia hazai bázisa immár 51 éve, ezen intézmény keretein belül jött létre a hazai gyermekonkológiai hálózat – mondta dr. Kovács Gábor egyetemi tanár a konferencia bevezetőjében. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója Polcz Alaine pszichológust, a klinika egykori munkatársát fantasztikus jelenségnek nevezte, aki sokat tett a súlyos beteg gyermekekért, az életminőségük javításáért.

Az egyik legnagyobb hatású magyar pszichológusra emlékezünk ezzel az eseménnyel – kezdte köszöntőjét dr. Perczel-Forintos Dóra tanszékvezető. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológiai Tanszék egyetemi tanára a beteg gyermekek és családjaik pszichológusának nevezte őt. Polcz Alaine 1969-ben érkezett a klinikára művészetterápiás és gyermek ideggondozói szakmai tapasztalatokkal, és itt megalapította a klinikai lélektani csoportot. Felismerte a gyermekek igényeit, ezzel együtt azt is, hogy fontos a szülők lelki segítése, mert az közvetetten a gyermeket segíti. A kórházi miliő meghatározó, ahol a gyermekek heteket vagy akár hónapokat eltöltenek, ezért a környezet, a körülmények javításán, fejlesztésén is dolgozott folyamatosan; színes mesealakokkal díszítették a falakat, bevezette a játékterápiát, játékszobát hozott létre, ahol a gyermekek kijátszhatják magukból azokat a félelmeiket, szorongásaikat, amiket talán meg sem tudnak fogalmazni.

Polcz Alaine élményszerűen írja le a gyermekekkel való foglalkozást, az orvos, a pszichológus és a gyermek kapcsolatát, a kórházi miliő, valamint a stresszorok hatását a gyerekekre, az állapotuk változására a Medicina kiadó nívódíját elnyert Orvosi pszichológia című tankönyvében, amelynek társszerzője volt. Számos tudományos beszámolója, tanulmánya mellett ma is méltán tarthatnak érdeklődésre számot ezek az írások – tette hozzá dr. Perczel-Forintos Dóra.

Szelídség és bátorság, kezdeményezőkészség és kitartás. Ezekkel a szavakkal lehetne Polcz Alaine-t jellemezni, aki olyan hatással képviselte a gyermekek ügyét, hogy szemlélete meg tudott honosodni mind a mai napig itt a klinikán, és a hatása messze túlmutat ezeken a falakon

– zárta megemlékezését a tanszékvezető.

Dr. Hámori Eszter habilitált egyetemi docens, a Magyar Pszichológiai Társaság Gyermekpszichológiai Szekciójának vezetője kiemelte, Polcz Alaine legnagyobb hatású mesterei közt volt dr. Schnell János, akinek tíz évig volt munkatársa, tanítványa, aki mellett létrehozta a ma is ismert diagnosztikai és terápiás gyakorlatait, és ismerte fel, hogy a gyermeki elme védelme és a gyermek lelki bajainak a gyógyítása nem a gyermeknél, hanem a szülőnél, a családi környezetnél kezdődik. Továbbá Mérei Ferenc, akinek jelentős hatása lehet abban, hogy pszichodráma-elemeket is bevont a játékdiagnosztika és játékterápia kidolgozásába. (Polcz Alaine egykori tanítványa, Németh Margit gyermek-pszichoterapeuta a konferencián felidézte: azt vallotta, hogy a gyermeket a játékon keresztül lehet a legjobban megismerni.)

Ő maga író is volt, életének szinte legjelentősebb kapcsolata a Mészöly Miklós íróval kötött házassága volt, amely 1949-től 2001-ig tartott, Mészöly haláláig – mondta el dr. Hámori Eszter.

Halállal, haldoklással, gyásszal foglalkozott, de mint dr. Pilling János fogalmazott, soha nem ismert ilyen életszerető embert, amilyen ő volt. A Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézetének igazgatóhelyettese annak idején orvostanhallgatóként találkozott vele először, és 15 évig együtt is dolgozott vele. Mindaz, amivel Polcz Alaine akkor foglalkozni kezdett, ma is él – hangsúlyozta. Elindította például a hospice szolgálatot, a gyászolók segítését. Ma is vannak itt olyan kollégák, akik továbbviszik munkásságát (amint a konferencián megemlékezett róla dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója is). Huszonöt évvel ezelőtt, 1997-ben megalapították közösen a Kharón című szakfolyóiratot, ez a lap azóta is negyedévente megjelenik.

Polcz Alaine sokoldalúságára és nyitottságára jellemző, hogy szakmai munkái mellett még szakácskönyvet is írt. Úgy jellemezték egyszer, hogy bevitte az irodalmat a szakácsművészetbe és a szakácsművészetet az irodalomba.

Polcz Alaine nevéhez kötődik a gyermekosztályokon meghonosított pszichológiai munka elindítása, játékterápiát, művészetterápiát vezetett be a kórházi környezetbe, segítette a gyermekek jobb alkalmazkodását a kórházhoz, a kezelésekhez. Kérésére biztosították a szülői jelenlétet a kezelés teljes időtartama alatt. Ma a klinika osztályain összesen 6 pszichológus dolgozik, munkájukat kórházpedagógusok és szociális munkás is segíti – foglalta össze dr. Magyar Emma, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusa, a konferencia szervezője.

Zárásként kiállításmegnyitó keretében leplezték le a 100 éves évforduló alkalmából elhelyezett emléktáblát a Tűzoltó utcai klinika harmadik emeletén.

Tasnádi Róbert
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.