A Semmelweis Egyetem Klinikai Központja és a Katolikus Szeretetszolgálat együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá a gyermektelenséggel küzdő páciensek ellátási lehetőségeinek elősegítése és támogatása érdekében október 10-én.

„Az utóbbi években a szülő korban lévő hölgyek száma csökkent, így a születésszám megtartása, optimális esetben növelése talán soha nem tapasztalt jelentőséggel bír” – fogalmazott beszédében dr. Szabó Attila. A Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke kiemelte, minden egyes gyermekélet magában hordozza a csodát, melyet sajnos nem minden pár élhet meg. Az utóbbi évtized tendenciái felhívják a figyelmet arra, hogy a fontos cél érdekében mindenkinek tennie kell, akit tudása, elhivatottsága és tettre készsége erre alkalmassá tesz – mutatott rá. A Semmelweis Egyetem és a Katolikus Szeretetszolgálat együttműködése meghatározó szerepet játszhat az olyan, gyermektelenséggel küzdő páciensek ellátásában, akik erkölcsi vagy egészségügyi megfontolásból nem kívánnak asszisztált reprodukciós eljárásban részt venni, azonban cikluskövetésen és egyes helyreállító orvoslási alapú kivizsgálásban és gyógyításban szeretnének részesülni – hangsúlyozta.

Dr. Vajda Norbert, a Katolikus Szeretetszolgálat főigazgatója kiemelte, a szeretetszolgálat szerteágazó segítő tevékenységén belül kiemelt hangsúlyt helyez a gyermektelenséggel küzdő párok támogatására, mely cél elérésében mindvégig a hit jelenti a fogódzkodót. Az együttműködés keretében a szeretetszolgálat 2018 óta tartó, „Természetes gyermekáldás” elnevezésű, reproduktív helyreállító orvoslási képzésében résztvevő orvosok 2022 őszétől a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának Asszisztált Reprodukciós Centrumában dr. Várbíró Szabolcs vezetésével megkezdik a gyermektelenséggel küzdő páciensek ellátását – ismertette. Az együttműködés épít a két intézmény közötti szinergikus viszonyra, melynek révén hazai és nemzetközi értelemben is jelentős terápiás, oktatási és tudományos hozzáadott értéket teremt.

Forrás: Klinikai Központ elnöki hivatal
Kiemelt kép: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.