Semmelweis Ignác Magyar Tudományos Akadémiának írt levelét, melyben beszámolt korszakalkotó felfedezéséről, a kézmosás jelentőségéről, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának adományozták. A dr. Bakos László főorvos hagyatékából előkerült kézirat a klinika oktató termében kap majd helyet.

A fakszimilét (eredetihez mindenben pontosan hasonló, sokszorosított másolat), amelyet Semmelweis Ignác 1860-ban írt a Magyar Tudományos Akadémiának, és amelyben beszámolt korszakalkotó felfedezéséről, a kézmosás jelentőségéről, a 2020. márciusában elhunyt dr. Bakos László özvegye és fia adták át dr. Ács Nándor klinikaigazgatónak. A levél az igazgatói titkárság falára kerül majd Semmelweis Ignác portréja mellé, az abból készíttetett másolatot, mellette a kézirat gépelt szövegével pedig a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oktató termében állítják ki.

Galéria

11kép

Dr. Bakos László főorvos egész szakmai pályafutását a Semmelweis Egyetem akkori II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikáján töltötte, medikusként ott volt az eredeti klinika bontásánál, majd az új épület felhúzásánál is – idézte fel dr. Ács Nándor klinikaigazgató. Elmondta, Bakos főorvos a nőgyógyászati ultrahang vizsgálatoknak az egyik magyarországi megalapozója, hosszú évekig vezette a klinika ultrahang laboratóriumát. Előszeretettel gyűjtötte a szülészet, illetve a klinika történetével kapcsolatos relikviákat, a nála idősebb nőgyógyász kollégák sok tárgyi emléket hagytak rá, köztük például egy Semmelweis festményt is, így kerülhetett birtokába Semmelweis Ignác levele is – osztotta meg.

Dr. Bakos László özvegye, Zsuzsanna elmondta, férje hagyatékai között véletlenül talált rá a fakszimilére, aminek eredeti példányát a Magyar Tudományos Akadémia Kézirattár és Régi Könyvek Gyűjteményében őrzik. Felidézte, hogy férje ezen a klinikán született, így élete első napjától az utolsóig minden ide kötötte, az egyetem befejezésétől kezdve folyamatosan itt dolgozott.

A Semmelweis Ignácot és a felfedezését bemutató videó itt érhető el.

Bódi Bernadett
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.