Dr. Yoichi Kumagai, a Saitama Medical University Gasztrointesztinális és Általános Sebészeti Osztályának docense három hónapot töltött a Semmelweis Egyetem Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikáján.

A Saitama Medical University és a Semmelweis Egyetem 2002-ben írt alá egyezményt, melynek keretében már számos hallgató és oktató töltötte kint gyakorlatát Japánban, és a Semmelweis Egyetem is fogadott a szigetországból érkező diákokat és professzorokat. A japán intézménnyel fennálló együttműködés a Semmelweis Egyetem legsikeresebb külföldi kapcsolatai közé tartozik. A gyakorlatra jelentkező hallgatók és oktatók száma minden évben kiemelkedően magas, és komoly szűrés, válogatás eredménye, hogy ki lesz az a két hallgató és egy oktató, aki részt vehet a programban. A gyakorlat elsődleges célja a nemzetközi klinikai tapasztalatszerzés mellett az angol szakmai nyelv intenzív gyakorlása, valamint egy új kultúra megismerése.

A Japánból érkező dr. Yoichi Kumagai, a Saitama Medical University Gasztrointesztinális és Általános Sebészeti Osztályának docense (Digestive Tract and General Surgery) az év elején 3 hónapot tölthetett Magyarországon. Dr. Yoichi Kumagai a dr. Szijártó Attila vezette Sebészeti Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinikához érkezett, ahol mentora dr. Vass Tamás, a klinika egyetemi tanársegédje volt.

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021. szeptemberi ülésén döntött a Transzplantációs és Sebészeti Klinika I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába való beolvadásáról. Ezzel létrejött a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, amely az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett. Erről ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

A klinika az általános sebészet teljes spektrumát lefedi, amelyben hagyományosan hangsúlyos az emésztőrendszer és a lágyrészdaganatok sebészete, beleértve az emlő-, valamint az endokrin betegségek sebészetét. A klinika a gasztroenterológia területén a szakma teljes profilját képviseli, beleértve az intervenciós, vagyis eszközös beavatkozásokat, a gyulladásos bélbetegek, vérző betegek, hasnyálmirigy és májbetegek kezelését. Többek között itt található az otthoni parenterális táplálás egyik legnagyobb hazai centruma, amely a táplálkozásra képtelen betegek otthoni infúziós kezelését biztosítja.

Amint dr. Yoichi Kumagai elmondta, óriási lehetőséget jelentett számára, hogy Magyarországon, a Semmelweis Egyetemen végezhette 3 hónapos szakmai gyakorlatát. Mint kiemelte, sok tapasztalatot szerzett nemcsak a sebészeti és endoszkópos technikák tekintetében, de a gasztrointesztinális megbetegedések területén is. Itteni kollégái nagy szeretettel és figyelemmel vették körül, különösen mentorával, dr. Vass Tamással alakult ki remek szakmai kapcsolata. Szakmai gyakorlatának célja gasztrointesztinális sebészet, valamint a gasztroenterológia európai és magyarországi helyzetének tanulmányozása volt. Mély benyomást tett rá az a gyors és precíz sebészeti és endoszkópos technika, mellyel a klinika  orvosai a műtéteket végezték.

Dr. Yoichi Kumagai nagy figyelemmel tanulmányozta az európai és japán egészségügyi ellátás közti különbségeket. Elmondása szerint Európában, valamint a nyugati országokban sokkal régebb óta használják a perioperatív kemoterápiát és kemoradioterápiát mint Japánban. Japán klinikai onkológusok csoportja nemrég számolt be az adjuváns (műtét utáni), illetve a neoadjuváns (műtét előtti) gyógyszeres terápia hasznosságáról, valamint a nyelőcsőrák gyógyítási lehetőségeiről, amely Japánban komoly változáson ment keresztül az elmúlt két évtizedben. Beszélt a rák korai felismerésének jelentőségéről, és beszámolt arról, hogy Japánban országos szűrőprogram működik az emésztőrendszeri daganatok kiszűrése érdekében. A szűrőprogramnak köszönhetően a gyomor és nyelőcső daganatos megbetegedéseinek jelentős része már a betegség korai szakaszában felismerhető.

Az endoszkópos reszekciós technikák segítségével korai malignus (rosszindulatú) elváltozásokat tudunk a sebészi reszekcióval szemben  – minimális invazivitással, a szerv megkímélésével – eltávolítani a gasztrointesztinális traktus területéről

– mutatott rá.

Bízom abban, hogy ez a program és a korai diagnózis hozzájárul a felső tápcsatornai daganatok sikeres kezeléséhez. Örömömre szolgál, hogy a témáról a magyar kollégákkal is hosszas beszélgetéseket tudtunk folytatni – emelte ki dr. Yoichi Kumagai.

„Ez egy csodálatos 3 hónap volt számomra. Feleségemmel végig jártuk Magyarország természeti szépségeit, kulturális helyeit, mindent megnéztünk, amit csak tudtunk. Jártunk a Balatonnál, voltunk koncerteken, az Operában, és találkozhattunk Lengyelországban tanuló lányunkkal is. Az itteni kollégákkal eltöltött közös vacsorák, együttlétek szintén felejthetetlen élményt jelentettek számomra. Úgy gondolom, hogy ez a gyakorlat, valamint a Saitama Medical University és a Semmelweis Egyetem közötti csereprogram mindannyiunk számára nagyon hasznos volt. A közös munka elkezdődött, és ezt mindenképpen folytatni szeretnénk. Jövőre mi látjuk vendégül Japánban a klinika munkatársát, dr. Vass Tamást, ami nagy megtiszteltetés számomra” – fogalmazott.

Dr. Yoichi Kumagai külön köszönetet mondott dr. Szijártó Attilának, a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika igazgatójának, dr. Vass Tamás egyetemi tanársegédnek Szlovák Juditnak, a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága nemzetközi szakértőjének,  továbbá a Semmelweis Egyetem valamennyi munkatársának, akik támogatták a program során a COVID-járvány és az ukrajnai konfliktus ideje alatt is.

A Semmelweis Egyetemen egyebek mellett a Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága által felügyelt és koordinált kétoldalú csereegyezmények teszik lehetővé, hogy a legtehetségesebb diákok és oktatók pályázat útján külföldi társegyetemeken folytassanak gyakorlatot vagy kiegészítő tanulmányokat, illetve külföldi hallgatók és oktatók számára is lehetőség nyílik, hogy szakmai gyakorlatukat a Semmelweis Egyetem valamely intézetében, klinikáján töltsék el.

Nemzetközi Kapcsolatok Igazgatósága
Fotó: dr. Yoichi Kumagai

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.