Az április 8-10. között Pécsen megrendezett 49. Medikus Kupán a Semmelweis Egyetem négy kategóriában és az összesített versenyben is győzedelmeskedett. Cikksorozatunkban az eseményen indult egyetemi sportcsapatokat, ezúttal a tornát megnyerő női kosárlabdacsapatot mutatjuk be.

„Nagyon reménykedtünk a jó szereplésben, hiszen tavaly is sikerült győznünk, azóta pedig csak még jobbak lettünk. Úgy éreztük, összeért a csapat” – emlékezett vissza a Medikus Kupára a női kosárlabdacsapat kapitánya, Hámory Eszter. Mint elmondta, a bizakodást jó eredmények követték, ami csak további lendületet adott nekik. „Felejthetetlen élmény volt! Végig nagyon jól éreztük magunkat, nemcsak a mérkőzések voltak élvezetesek, de az egész esemény alatt remekül szórakoztunk. Nagyon jól esett, hogy a koronavírust követően ismét együtt bulizhattunk a hallgatótársakkal” – emelte ki. Hegyi Hanna, a csapat edzője szerint sokat javult a lányok játéka az előző győzelem óta, hiszen ezúttal mindegyik mérkőzésüket megnyugtató fölénnyel nyerték meg. „Ez elsősorban annak köszönhető, hogy részt vettünk a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB), így a heti két edzés mellett folyamatosan játékban voltak a lányok” – mutatott rá, hozzátéve: a legutóbbi Medikus Kupa-győzelem óta a csapat magja együtt maradt, az új játékosoknak pedig sikerült beilleszkedniük.

Hegyi Hanna tavaly érkezett a Semmelweis Egyetem női kosárlabdacsapatához, előtte hat éven át a Budapesti Egyetemi Atlétikai Club (BEAC) korosztályos csapatainál edzősködött. A Medikus Kupára nem tudta elkísérni az együttest, így Pécsen a férfi csapat edzője, Weisz Miklós helyettesítette őt. „Az utolsó edzésen azt mondtam a lányoknak, hogy az egész MEFOB alatt erre készültünk, minden taktikát alaposan begyakoroltak, így kellően felkészültek, most már csak a pályán kell mindezt bebizonyítaniuk” – idézte fel.

Galéria

13kép

Hámory Eszter az Általános Orvostudományi Kar (ÁOK) végzős hallgatója, második éve vezeti csapatkapitányként az együttest. Gyerekkora óta kosarazik, a Semmelweis Egyetemen már elsőévesként részt vett az edzéseken. „Az első évben még úgy éreztem, a tanulás mellett nincs időm a sportra, ezért az akkori Medikus Kupát is kihagytam. Később rájöttem, hogy a rendszeres testmozgás kifejezetten pozitív hatással van a tanulmányaimra, hiszen egy-egy edzés után sokkal frissebben tudok leülni tanulni” – fogalmazott. Hozzátette: a legemlékezetesebb élmény az volt számára, amikor kiderült, hogy a lányok és a fiúk versenye után összetettben is győzött a Semmelweis Egyetem. „Amikor közösen berohantunk a kupáért, az felbecsülhetetlen érzés volt. Mindenki megfogta a kupát, ugráltunk és ordibáltunk, hihetetlenül boldogok voltunk” – tette hozzá.

Hegyi Hanna a csapat legfőbb erősségének a védekezést tartja. „Ha elkapják a fonalat, támadásban is nagyon szép játékra képesek a lányok. Az együttes 17 főből áll, mindegyikük nagyon lelkes, minden mérkőzésen a végsőkig hajtanak” – húzta alá. Hámory Eszter szerint az egyéni képességek mellett hasonlóan fontos a csapategység. „Nemcsak az edzéseken és mérkőzéseken vagyunk együtt, de a szabadidőnkben is gyakran találkozunk, közösen járunk szórakozni is. Nemcsak csapattársak, de barátok is vagyunk” – mutatott rá, hozzátéve: közös céljuk, hogy a jubileumi, 50. Medikus Kupán hazai környezetben ismét győzni tudjanak.

A győztes csapat tagjai:
Balogh Júlia II. évf. FOK 
Beneda Piroska VI. évf. ÁOK
Buzinkay Zorka III. évf. ETK 
Gangl Kinga III. évf. ETK
Hámory Eszter VI. évf. ÁOK 

Jakobszen Orsolya V. évf. ÁOK
Majsai Melinda III. évf. ÁOK 
Nagy Krisztina III. évf. ÁOK
Novák Anett III. évf. ÁOK
Opitz Kitti IV. évf. EKK
Pálmai Dóra IV. évf. ÁOK
Szabó Petra II. évf. ETK

Edző: Hegyi Hanna

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem; Hámory Eszter

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.