Eredeti kutatásokat közlő ünnepi kötettel köszöntötték a Magatartástudományi Intézetben dr. Susánszky Évát, az intézet önkéntes nyugalmazott docensét. A Csak az egészség meglegyen című kötet bemutatóján kiemelték az ünnepelt szerepét az interdiszciplináris tudományfelfogás meghonosításában és elterjesztésében, szerteágazó kutatási témáinak sokféleségét, tudományszervezői munkáját és személyes szakmai elköteleződésének hatását kollégáira.

Dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatója köszöntőjében hangsúlyozta, hogy az intézet megalakulásakor, 1993-ban még a pozitivista, kissé redukcionista tudományfelfogás dominált, a tudományágak és tudományterületek egymástól elkülönülten működtek. Mára már természetessé vált az interdiszciplináris szemlélet: Magyarországon ebben az intézetben indult el, hogy orvosok, pszichológusok, szociológusok szoros együttműködésben kezdtek dolgozni – tette hozzá, kiemelve, hogy ebben a paradigmaváltásban dr. Susánszky Évának meghatározó szerepe van. Elmondta, hogy a most megjelent kötet szerényen megpróbálja összefoglalni dr. Susánszky Éva életművének fontosabb kutatási irányait, és kitér e témák kutatására gyakorolt személyes hatására is.

Dr. Stauder Adrienne az ünnepelt szakmai pályafutását összegezve úgy fogalmazott, az őt foglalkoztató témák színes képet mutatnak, számtalan terület megjelenik kutatási érdeklődésében, mások mellett az egészségi állapot társadalmi és gazdasági meghatározói, egyenlőtlenségei, a család és a szocializáció szerepe, öngyilkossági gondolatok a fiatalok körében, depresszió és a stressz társadalmi meghatározottságai, megküzdési stratégiák, jóllét és életminőség-kutatások, orvosi szerepmodellek vizsgálata például orvosok álmainak elemzésével. Emellett kiemelte a Kopp Mária és Skrabski Árpád által elindított Hungarostudy kutatássorozatot, amelynek adatfelvételét idén már negyedik alkalommal ő vezette.

A dr. Susánszky Évának ajánlott születésnapi kötet 20 szerző 9 tanulmányát vonultatja fel, és mint a bemutatón elhangzott, ezek jól mutatják az egészségmagatartással, egészségszociológiával foglalkozó kutatások sokszínűségét. Három tanulmány a COVID-járvány hatásait vizsgálja. Három tanulmány egy-egy kutatási terület (az egészségmagatartással kapcsolatos elméletek; a szív- és érrendszeri megbetegedések társadalmi-pszichológiai összefüggései; a pszichológiai mérőeszközök orvosi gyakorlatban való használata) bemutatására fókuszál. Egy-egy tanulmány foglalkozik a fiatalkorúak szuicid gondolataival, valamint a teafogyasztással, a kötetet pedig egy személyes összefoglaló zárja dr. Ritoók Magda és dr. Susánszky Éva közös kutatásairól.

Galéria

8kép

Pogrányi Péter
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.