Május 22-én rendezték meg a Margitsziget melletti budai Duna-ágon a Hív a Duna – Gróf Széchenyi István Tízevezős Amatőr Regatta és Tízevezős Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságot (MEFOB). Az évadnyitó regattán a Semmelweis Egyetem csapata szoros csatában a harmadik helyen végzett a női egyetemi tízevezősök versenyében.

Az evezős sportág magyarországi alapítójáról, gróf Széchenyi Istvánról elnevezett emlékverseny 1991 óta hagyományosan az évadnyitó regatta is egyben. A verseny fővédnöke Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, védnökei a területileg érintett – második és harmadik – kerületek polgármesterei, Őrsi Gergely és dr. Kiss László, továbbá Szemereki Zoltán, a Széchenyi Társaság és Mocsai Lajos, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség (MEFS) elnöke, valamint az „együttműködő felsőoktatási intézmény” rektora, így idén a Semmelweis Egyetem vezetője, dr. Merkely Béla voltak.

A Margitszigeten működő Danubius Nemzeti Hajós Egylet (DNHE) és a Magyar Evezős Szövetség, valamint a MEFS által szervezett versenyre 11 egyetemi csapat nevezett – köztük 4 női tízevezős egység – akik napsütésben, bár erős szélben teljesítették az 1000 méteres távot.

A Semmelweis Egyetem női tízevezős csapat tagjai:

Dr. Alliquander Anna (Általános Orvostudományi Kar, Népegészségtani Intézet)
Benda Orsolya (Egészségtudományi Kar)
Ekés Réka (Egészségtudományi Kar)
Erki Csenge (Egészségtudományi Kar)
Karancsi Zsófia (Általános Orvostudományi Kar)
Lévai Csenge (Fogorvostudományi Kar)
Dr. Túri Ibolya (Pető András Kar, Dékáni Hivatal)
Zsombor Zita (Általános Orvostudományi Kar)

Idén csak a női egyetemi tízevezősök versenyében állított ki csapatot a Semmelweis Egyetem, akik  szoros csatában szerezték meg a bronzérmet a győztes Testnevelési Egyetem és a második Pannon Egyetem csapata mögött.
Külön érdekesség, hogy a nők futamában egyedül a Semmelweis Egyetem csapata volt – a versenykiírás lehetőségeit kihasználva – hallgató-oktató „vegyes” egység, és a csapatot erősítette dr. Túri Ibolya, a Semmelweis Egyetem Pető András Karának tudományos dékánhelyettese, valamint a regnáló egypárevezős magyar bajnoknő Benda Orsolya, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának friss diplomás gyógytornász hallgatója. A csapatot korábbi válogatottak, és idén először lapátot ragadó evezősök is kiegészítették.

Galéria

5kép

A rendezők az egységek kérésére egy kormányost és 2 gyakorlott evezőst is biztosítottak a verseny idejére. A Semmelweis Egyetem hajójának kormányosa Kiss Máté (DNHE), a két gyakorlott evezős segítő Máthé Krisztina (DNHE) és Sarkadi Márta (DNHE) voltak. A női csapat tagjai nekik és Várszegi Kornéliának, a Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sportközpont igazgatónőjének is külön köszönetüket fejezték ki a versenyzésben, valamint a felkészülésben, nevezésben nyújtott támogatásért.

Semmelweis Egyetem Sportközpont, Hiller Balázs
Fotó: Semmelweis Egyetem Sportközpont

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.