A COVID-19 elleni védőoltások eredményességét monitorozza az az európai szintű vizsgálat, amelyet hazai szinten a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja irányít. Az intézet az ország minden részéből várja azoknak a háziorvosoknak a jelentkezését, akik – csatlakozva az európai hálózathoz – részt vennének a vizsgálatban, COVID-19 gyanús betegeik bevonásával.

A több európai központban zajló, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ által támogatott és az Epiconcept által koordinált kutatás azt vizsgálja, hogy mennyire védenek a COVID-19 elleni vakcinák az éppen domináns variáns ellen, milyen gyorsan csökken a védettség az idővel, illetve, hogy van-e jelentős különbség az eltérő mechanizmuson alapuló vakcinatípusok között. A vizsgálatba az ahhoz csatlakozó háziorvosok vonhatják be 18 éven felüli betegeiket, akik meghatározott COVID-19 tünetekkel keresik fel őket.

A nemzetközi kutatás magyarországi részét a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Surveillance Központja irányítja, amely az ország minden pontjáról várja háziorvosok jelentkezését, akik díjazás ellenében csatlakoznának az európai szintű hálózathoz és vizsgálathoz. A résztvevő háziorvosok számára a Semmelweis Egyetem biztosítja a légúti mintavételi egységet, a minták szállítását és elemzését, valamint elektronikus úton megkapják a laboratóriumi vizsgálati eredményről szóló leletet is.

Az Epidemiológiai és Surveillance Központ háziorvosoknak szóló felhívása ide kattintva olvasható.

Forrás: Epidemiológiai és Surveillance Központ  

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.