Az április 8-10. között Pécsen megrendezett 49. Medikus Kupán a Semmelweis Egyetem négy kategóriában és az összesített versenyben is győzedelmeskedett. Cikksorozatunkban az eseményen induló egyetemi sportcsapatokat, ezúttal a tornát megnyerő férfi röplabdacsapatot mutatjuk be.
Dr. Teréki Dániel és Varga Dominik a Medikus Kupa-győztesek gálaestjén

A Semmelweis Egyetem férfi röplabdacsapata címvédőként utazott Pécsre az idei Medikus Kupára, hiszen már a legutóbbi, szegedi versenyen is győzelmet arattak. „Mindig hatalmas mérkőzéseket vívtunk, ám egy-két ponttal lemaradtunk az első helyről – tavaly azonban végre sikerült nyernünk. Ez főleg annak köszönhető, hogy új emberek érkeztek a csapathoz, akik nemcsak egyénileg remek játékosok, de a csapategységet is erősítik. Olyan összhang van közöttünk, olyan remek a kommunikáció a pályán és azon kívül is, ami még profi egyesületeknél sem megszokott” – mutatott rá Varga Dominik csapatkapitány. „Tavaly úgy nyertünk Szegeden, hogy a Debreceni Egyetem csapata még megvert minket. Az elmúlt hónapokban azonban rengeteget fejlődtünk, közösen elvégeztük az edzésmunkát és összeért a csapat. Ezt mutatja, hogy a mostani Medikus Kupát már szettveszteség nélkül hódítottuk el” – emelte ki dr. Teréki Dániel játékosedző. A kettejük közötti összhangot az is jól mutatja, hogy ugyanazt a mozzanatot emelték ki az idei megmérettetésről: a Debreceni Egyetem elleni meccsen egymás után három bravúros érintéssel sikerült pontot szerezniük, az örömtől pedig az egész csapat összerohant. Mint elmondták, ez tökéletesen szimbolizálja számukra nemcsak a csapategységet, de az egész Medikus Kupát is.

A csapatot is hasonló összhangban, közösen edzik. Dr. Teréki Dániel tavaly végzett a Fogorvostudományi Karon (FOK), azóta játékosedzőként vesz részt az edzéseken és a mérkőzéseken. 2010 óta röplabdázik, a sportba testvére vezette be. Több évig játszott NB2-es szinten, részt vett válogatott edzőtáborban is, valamint a Testnevelési Egyetem és NB1-es Pénzügyőr csapatában is röplabdázott. „2016-ban kezdtem meg tanulmányaimat a Semmelweis Egyetemen, és hamar csatlakoztam az egyetemi sportélethez is. 2017-ben vettem át a csapatot az akkori kapitánytól, a pozíciót pedig tavaly adtam át Dominiknak” – emlékezett vissza. Varga Dominik jelenleg a FOK negyedéves hallgatója, csapatkapitányként az edzések levezetésében is részt vesz. 2009 óta sportol, végigjárta az utánpótláskorosztályokat, majd játszott Budapest I. osztályában, a MAFC színeiben pedig az NB1-ben, és tagja volt az U19-es korosztályos válogatottnak is.

Varga Dominik

„A játékosok tudják a saját feladataikat, olajozott gépezetként működünk, ahol az egyes csapatrészek folyamatosan kommunikálnak egymással. Időkéréskor például mindenkinek van egy észrevétele vagy hozzászólása, ezek segítségével pedig folyamatosan egyre ütőképesebbé tudjuk szervezni a játékot” – fogalmazott dr. Teréki Dániel. Varga Dominik hozzátette: a csapat tagjai egyénileg is a legjobbak közé tartoznak, a Medikus Kupa-győzelemhez azonban elengedhetetlen volt a csapatösszhang. „Az első számú feladónk, Barabás Dániel nem tudott részt venni a versenyen, a helyette játszó második számú feladónk, az elsőéves Szalai Örs viszont remekül játszott, abszolút felnőtt a feladathoz. A centerünk, dr. Németh Kristóf az egyik mérkőzés alatt megsérült, de így is bevállalta a játékot, és élete egyik legjobbját nyújtotta” – emelte ki, hozzátéve: nagyon hálásak az egyetemi vezetőségnek, különösen dr. Merkely Béla rektornak és Várszegi Kornéliának, a Testnevelési és Sportközpont igazgatójának, valamint a szurkolóknak a támogatásért, ez ugyanis elengedhetetlen volt a sikerhez.

Galéria

11kép

A csapat a koronavírus-járvány okozta halasztás miatt idén először indult el a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokságon (MEFOB), ahol szeretnének minél jobb eredményt elérni. Emellett terveik között szerepel, hogy az egyetemi csapatot egyesületté átalakítva jövőre elinduljanak a Budapest-bajnokságban. Hasonlóan nagy feladat vár majd rájuk a következő, 50. Medikus Kupán, melynek házigazdája a Semmelweis Egyetem lesz: céljuk, hogy a torna megnyerésével az intézményt is hozzásegítsék a címvédéshez. Várják azokat az előképzettséggel rendelkező játékosokat is, akik csatlakoznának a csapathoz, hogy mindezt közösen sikerüljön elérniük.

A győztes csapat tagjai

Varga Dominik Attila IV. évf. FOK

Teréki Dániel végzett FOK

Rádl Ádám végzett ÁOK

Németh Kristóf végzett ÁOK

Sághy Zsolt végzett GYTK

Robert Matyschik V. évf. ÁOK (német hallgató)

Nemes Botond III. évf. ÁOK

Czeilinger Bálint III.évf. ÁOK

Szalai Örs I. évf. ÁOK

Békési Dániel IV. évf. GYTK

Edzők: Varga Dominik Attila, dr. Teréki Dániel

Szabó Ádám
Fotó: Barta Bálint – Semmelweis Egyetem, Kolics Kira

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.