Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes kezdeményezésére dr. Matos László karnagy vezetésével megalakul a Semmelweis Egyetem Kórusa. Az alakuló egyetemi kórusba várják a zenekedvelő, legalább alapszintű zenei tudással rendelkező Semmelweis Polgárokat.

Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, a Pető András Kar Konduktív Pedagógiai Központjának igazgatója, a kórus megalapításának ötletgazdája elmondta: a zene jótékony hatása közismert, a konduktív nevelési gyakorlat egyik elengedhetetlen eszköze. Kodály Zoltán szavaival élve, zene nélkül „vérszegény az élet”.

Az egyetem vezetése fontosnak tartja, hogy a Semmelweis Polgároknak lehetőségük legyen a tanulmányok, illetve a gyógyítás,oktatás,kutatás mellett közösségi együttlétre, művészeti és zenei tevékenységre is – fogalmazott a rektorhelyettes. Hozzátette: a hangszeres játék, a zene művelése nem mindenki kiváltsága, speciális készségek szükségesek hozzá, az énekhang viszont mindenkiben ott van, ráadásul a dallaméneklés nagyon hatékonyan fejleszthető, a közös éneklés pedig a közösségi kötelék kiteljesedésén túl a fizikai és mentális egészséget is erősíti.

Felidézte, a közös éneklésnek vannak hagyományai az egyetemen, hiszen a Gyógyszerésztudományi, illetve az Egészségtudományi Karon, valamint a Klinikai Központban több kórus is létrejött korábban, fontos ezeket a gyökereket újra feléleszteni. Az egészségügyi dolgozók, a segítő szakemberek esetében pedig különösen nem engedhetjük meg, hogy az éneklés fiziológiás, életigenlő hatásait ne használjuk ki – tette hozzá.

A pandémia még inkább rámutatott a társas együttlétek hiányára, szükségességére. A járvány során megtapasztalt izoláció, a bizonytalanságtól való félelem még inkább időszerűvé teszi a kórus megalakulását, jó feltöltődési és alkotási lehetőséget kínálva, illetve kiváló alkalmat teremt arra is, hogy összehozza a különböző területeken dolgozókat, a különböző karok hallgatóit – fogalmazott a rektorhelyettes. Hosszú távon pedig a kórus akár a Medikus Zenekarral közösen rangos eseményeken képviselheti majd az egyetemet, ezzel is öregbítve intézményünk hírnevét – fűzte hozzá.

Dr. Matos László karnagy, zenepedagógus, a Pető András Kar oktatási dékánhelyettese, több mint 30 éves kórusszervezési és vezetési tapasztalattal rendelkezik, így nagy lelkesedéssel és örömmel vállalta a felkérést. Úgy gondolja, hogy nagyon fontos lépés ez az egyetem kulturális életében. Kiemelte: a május 10. és 19. közötti meghallgatásokra elsősorban olyan hallgatók és munkavállalók jelentkezését várják bármely korosztályból, akik szeretnek énekelni, nem okoz gondot számukra az alapszintű kottaolvasás, örömmel vesznek részt a heti rendszerességű kóruspróbákon, nem riadnak vissza az olykor komoly figyelmet és fegyelmet követelő intenzív felkészüléstől sem. A meghallgatáson rövid beéneklést követően egy szabadon választott magyar népdalt kell majd énekelni, valamint egy egyszerű kottaolvasási feladatra is készülni kell – ismertette. Dr. Matos László elmondta, vegyeskar formációt  álmodott meg, így reméli, hogy férfiak és nők egyaránt jelentkeznek majd. „Merni kell nagyot álmodni, így egy magas színvonalú, többszólamban éneklő, komolyabb kórusműveket is előadni képes kórust szeretnék felépíteni” – fogalmazott.

Terveik szerint a közös munka már 2022. szeptemberében elkezdődik, az első debütálást pedig a november 25-i XI. Konduktív Nevelési Világkongresszusra tervezik, ami az International 40 rendezvénysorozat egyik eseménye.

A meghallgatásokat 2022. május 10. és 19. között tartják, jelentkezni az alábbi űrlap kitöltésével lehet április 25-ig.

Dr. Matos László tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végezte, később az egyetem adjunktusaként többek között zeneelmélet és vezénylés tárgyakat oktatott magyar és külföldi hallgatóknak egyaránt. Több zenei általános, illetve szakközépiskolában szerzett oktatási tapasztalatot, valamint gyermekkórusokat is vezetett. A Budapesti Kodály Zoltán Vegyeskar alapító karnagyaként, művészeti vezetőjeként számos elismerésben részesült, karnagyi különdíjat is kapott. Részt vettek hazai és nemzetközi kórusversenyeken egyaránt, ahol arany fokozatú elismeréseket, Hangversenykórus Summa Cum Laude minősítést, KÓTA-díjat szereztek a vegyeskarral. A Magyar Rádió Gyermekkórusának vezető karnagyaként tevékenykedett hat éven át. 2003-tól kezdve közel egy évtizedig zenelmélet és karvezetés kurzusokat tartott az USA-ban, ahol több hangversenyen is részt vett kórusokkal. 1994-től kezdve oktat a Semmelweis Egyetem Pető András Karán, annak oktatási dékánhelyettesi feladatait is ellátja.

Bódi Bernadett
Kiemelt kép (illusztráció): Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.