Interaktív térképpel egészült ki a nemrég indult Zöld Egyetem honlap, ami a Semmelweis Egyetem polgárainak sokirányú környezetvédelmi és fenntarthatósági törekvéseit fogja össze. Segítségével egy kattintással tájékozódhat bárki arról, hogy melyik egyetemi telephelyen milyen zöld szolgáltatások érhetők el a szelektív hulladékgyűjtéstől az elem- vagy fénycsőgyűjtésen át a biciklitárolókig.

„Az a célunk, hogy zöldebbé tegyük az egyetemet. Ha a közös munka révén megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, elemgyűjtés, fénycsőgyűjtés, lakossági tűgyűjtés vagy a biciklitárolók pontos helyszínei láthatóvá válnak egy térképen, bárki könnyen rákereshet, segítve és elősegítve ezzel a használatukat” – mondta el Simon Mátyás, a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője. Az újonnan létrehozott interaktív térkép az ő kezdeményezésére jött létre, mint elmondta, elsősorban azért, hogy minél több emberhez eljuttassák ezen kezdeményezések hírét. A térkép működéséről szólva kiemelte: az egyetem telephelyeire ránagyítva piktogramok jelennek meg az ott elérhető szolgáltatásokról, a piktogramra kattintva pedig egy fénykép is látható, ezáltal könnyebben beazonosítható a konkrét helyszín, ami nagyban segíti a tájékozódást.

Az alap a Google-térkép, amire Horti Zoltán kiemelt környezetvédelmi szakértő vitte fel az információkat – tette hozzá. Az új fejlesztés interaktív, ahogy az egész honlap is: egy ötletdobozon keresztül várják az egyetemi polgárok ötleteit akár megjelenítendő szolgáltatásokkal, akár zöld kezdeményezésekkel, akár már létező projektekkel kapcsolatosan. A beérkező ötleteket a Biztonságtechnikai Igazgatóság kezeli, és ha szükséges, más szervezeti egységeket is bevon az ötletek megvalósításába.

A Semmelweis Egyetem különböző telephelyein és szervezeti egységein belül számos projekt indult már el, és több van az előkészítés szakaszában – hangsúlyozta a Biztonságtechnikai Igazgatóság vezetője. Az igazgatóság elkészített például egy hamarosan megjelenő kisfilmet a szelektív hulladékgyűjtés és az alternatív közlekedési módok fontosságáról, a hulladékmentes életmódra való törekvést projekthét keretében népszerűsítette, rollerkölcsönző cégekkel folytatnak tárgyalásokat annak érdekében, hogy a Semmelweis Polgárok kedvezményeket kapjanak ezen alternatív közlekedési forma használatakor. Emellett zajlik a partnerek keresése a kollégiumi használtolaj-gyűjtés fejlesztésére – sorolt néhány elemet a programjukból. Kiemelte: céljuk az egyetemi hallgatók és dolgozók környezettudatos életmódra való ösztönzése.

Simon Mátyás fontos előrelépésnek tartja, hogy a Semmelweis Egyetem tavaly csatlakozott a Green Metric Ranking of World Universities ranglistához, amely fenntarthatósági szempontból listázza világszinten a felsőoktatási intézményeket. Jelenleg a mintegy ezer intézményt átfogó rangsor középmezőnyében, a 467. helyen szerepel az egyetem, ezen a pozíción szeretnének javítani a közeljövőben.

Hasonló célja van a Hallgatói Önkormányzatnak is, amely a Zöld Egyetem projekt élére állt már 2021-ben. Ezzel kapcsolatban Tripolszky Bálint, a Hallgatói Önkormányzat elnöke úgy fogalmazott: a globális klímaválságra adott válaszoknak is be kell épülniük az egyetemisták mindennapjaiba, ezt az igényt a hallgatói visszajelzések is egyértelműen megerősítették. Elmondta, a Biztonságtechnikai Igazgatósággal közösen dolgoznak a zöld témákon: a HÖK elsősorban a hallgatókat mozgósítva, számukra projekteket, programokat szervezve aktív, míg a BTI a komplex, több szervezeti egységet érintő ügyeket viszi. Tripolszky Bálint úgy fogalmazott: fontos, hogy az egyetem zöld programját a Szenátus is elfogadta, az egyetem vezetése is támogatja, így biztosított a folyamatos bővítés, fejlesztés lehetősége.

A konkrét programpontokról szólva a HÖK elnöke kiemelte a Zöld Egyetem – a környezetünkkel közösen című új, szabadon választható tantárgyat, amit a januári tantárgyfelvételi időszakban hirdettek meg először, és hatalmas sikernek bizonyult: a 100 fős keretet végül 500 fősre kellett bővíteni, ez is egyértelműen jelzi a hallgatók érdeklődését a téma iránt. Egy hónap múlva indul be lépcsőzetesen a teljesen online, papírmentes hallgatói ügyintézés, emellett azon is dolgoznak, hogy az egyetem épületeiben is működjön a HÖK-ös programokon már tavaly óta bevett repohár-rendszer. Az új fejlesztések közül az interaktív térkép is nagy előrelépés, hiszen könnyebben hozzáférhetővé teszi a hallgatók által is fontosnak gondolt környezetvédelemi projektet.

A Semmelweis Egyetem Zöld Egyetem honlapja erre a linkre kattintva érhető el.

A honlap új térkép funkciója erre a linkre kattintva érhető el.

A Semmelweis Zöld Egyetem hallgatói Facebook-oldal ezen a linken érhető el.

Pogrányi Péter
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem, Simon Mátyás, Ruha Midián (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.