A projekt alapvető célja, hogy a PhD-fokozatszerzések számát a konzorciális partnerek (Budapest, Debrecen, Szeged, Pécs) egyetemein úgy tudja növelni, hogy közben a minőségi kutató utánpótlás is megvalósulhasson az orvos-, egészségtudományi- és gyógyszerészképzés területein.

Ehhez a célhoz különböző, színvonalas graduális és posztgraduális képzési, kutatási és ösztönző rendszereket hoztak létre a projektben, amelyek kiterjedtek ösztöndíjak biztosítására, a kutatások dologi támogatására, a kutatási eredmények nemzetközi folyóiratokban történő publikálásának elősegítésére, illetve – az eredmények bemutatása céljából – nemzetközi/hazai színvonalas tudományos konferenciákon történő részvétel támogatására. Ezeket egészítették ki azok a minőségi graduális/posztgraduális képzési programok is, amelyek révén a TDK/PhD-hallgatók a legmodernebb nemzetközi kutatási irányvonalakkal ismerkedhettek meg, a minőségi kutatás és a sikeres PhD-fokozatszerzés érdekében.

A pályázat célkitűzései közvetlenül és áttételesen is nagyban hozzájárultak az egyetemi orvos-, egészségtudományi- és gyógyszerészképzés tudományos műhelyeinek fejlesztéséhez, az egyetemek minőségi kutatói utánpótlásához, a graduális hallgatók PhD-képzésbe történő bevonásához, és a sikeres PhD-képzések során megvalósuló szintlépésekhez, vagyis a doktori fokozatszerzésekhez.

A minőségi PhD képzést és fokozatszerzést ösztönző rendszerek fejlesztése közül hatékonyságában leginkább kiemelkedik a Kiválósági PhD ösztöndíjak létesítése. Ez egy MD/PhD rendszer, amelyben a graduális TDK-hallgató ösztöndíjtámogatás révén már az utolsó 1-2 egyetemi év alatt elkezdi a PhD-munkát. Ha ezen időszak alatt, az előre meghatározott szakmai feltételeket a hallgató teljesít (PhD-krediteket megszerzése, illetve nemzetközi publikáció), akkor az egyetemi diploma megszerzése után egyéni felkészülőként kerül hallgatói jogviszonyba a Doktori Iskolával. A hallgató az egyetemi diplomaszerzéssel egyidőben leteszi a PhD komplex vizsgát, és további 2 évig kap fokozatszerzési ösztöndíjtámogatást. A periódus végén a PhD-hallgatónak be kell nyújtania a doktori értekezését a Doktori Iskolához. Ez a PhD-fokozatszerző rendszer annyira sikeresnek bizonyult, hogy a jövőben is meghatározó irányvonalát fogja képezni az egyetemi doktori képzésnek.

A projekt megvalósításának elsődleges célja volt, hogy 20 százalékkal megnöveljék a Doktori Iskolákban doktori fokozatot szerzettek számát a 2012-2013-2014. évi átlaghoz képest. A fejlesztés eredményeként projekt szinten 2022. február 28-ig mindösszesen 425 fő szerzett doktori fokozatot, így a projektben vállaltakat már egy évvel a program befejezése előtt sikeresen teljesítették.

Az EFOP-3.6.3-VEKOP-16-2017-00009 Az orvos-, egészségtudományi- és gyógyszerészképzés tudományos műhelyeinek fejlesztése című projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg 1 708 203 119 forint európai uniós támogatás segítségével.

A projektről bővebb információ ide kattinva olvasható. 

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.