A nagy érdeklődésre való tekintettel az Egészségügyi Menedzserképző Központ (EMK) elindította a nappali tagozatos egészségügyi menedzser mesterképzését. A szak levelező munkarendű képzése elsősorban a jelentős szakmai tapasztalattal rendelkező egészségügyi vezetőket célozza meg, míg az új, nappali munkarendű képzésre akár az egészségügy iránt elkötelezett, vezetői tapasztalattal nem rendelkező fiatalok is jelentkezhetnek. Mindkét képzési forma ugyanannak a kompetenciának a megszerzését szolgálja, bár az oktatási módszerek eltérőek.

Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja (EKK-EMK) a levelező tagozatos egészségügyi menedzser mesterképzés iránt tanúsított megnövekedett érdeklődésre reagálva indította el a 2021/2022-es tanév őszi félévében a szak nappali munkarendű mesterképzését, amelyet a következő tanévre is meghirdet.

Egy trendváltozás van folyamatban, amelyet már az elmúlt néhány évben a felvételi jelentkezések benyújtásakor tapasztaltunk. Ez egyrészt a négy-ötszörös túljelentkezésben volt tetten érhető, de az érdeklődők körének bővülésében is megmutatkozott. Egyre több fiatal, kevés munkatapasztalattal rendelkező jelentkezőt vonz ugyanis ez a terület

– mondta dr. Cserháti Zoltán, az EMK mesteroktatója.

Mint fogalmazott, a különböző célcsoportok, a különböző igények más-más módszert követelnek meg. A levelező munkarendű képzésben a „problémagazdák” vesznek részt, ekképpen az ő tapasztalataikra építeni lehet, szervezeti tudással, többségében vezetői gyakorlattal rendelkeznek. A képzés során megszerzett ismereteiket vissza tudják vinni az intézményükbe, ki tudják próbálni a gyakorlatban, sőt saját konkrét példákat is be tudnak vonni az oktatásba.

Az idei tanévben először elindult nappali tagozatos képzésben a részvételnek nem feltétele a vezetői háttér, bár az egészségügyi szervezeti tapasztalat számukra is előnyt jelent. A nappali munkarendű képzés mélyebb tanulást tesz lehetővé, azonban itt is együttműködésen, problémamegoldáson alapuló módszerrel folyik az oktatás.

„Más módszertan és más mélység szükséges azoknál, akiknek már van vezetői tapasztalata, és más azoknál, akik kevésbé szembesültek vezetői helyzetekkel. Életkort és szakmai hátteret tekintve mindkét csoport heterogén, ebből is sokat profitálnak a résztvevők” – hangsúlyozta dr. Cserháti Zoltán. Kiemelte, a hallgatóknak mindkét képzési forma végén ugyanaz a tudás áll rendelkezésükre.

Az országban egyedülálló módon, kizárólag a Semmelweis Egyetemen indult a 2021/2022-es tanév őszi félévében nappali munkarendű egészségügyi menedzser mesterképzés. A következő tanévben ismét meghirdeti a kar ezt a képzést, amelyre az E-felvételi rendszerén keresztül 2022. február 15-ig lehet jelentkezni. 

A szak más szempontból is egyedi, hiszen nem a klasszikus nappali tagozatú struktúra szerint áll össze a tanrendje. „A 14 oktatási hét helyett 6 intenzív jelenlétet igénylő oktatási hét egészül ki évközi feladatokkal, e-learninges és egyéb módszerekkel” – tájékoztatott dr. Cserháti Zoltán.

Az EMK folyamatosan figyelemmel kíséri az igényeket. Az idei évben például három olyan terület is van, ahol a trendváltozásra valamilyen képzési kínálattal reagált

– ismertette a szakember.

A nappali munkarendű egészségügyi menedzser mesterképzés mellett a képzési paletta új elemeként jelent meg a 2021. februárban elindított szociális szolgáltatásmenedzsment szakirányú továbbképzés, valamint a következő félévtől a Semmelweis Egyetem minden hallgatója számára meghirdetésre kerülő „A jelen és a jövő gyógyítása – adatvezérelt egészség és mesterséges intelligencia” című választható kurzus is.

Új képzés indul a Mentálhigiéné Intézetben 2022 februárban

A Mentálhigiénés házasság- és család-lelkigondozó szakirányú továbbképzés célja hitéleti alapvégzettségű lelkigondozók továbbképzése a párok, családok lelkigondozásának specifikus területén. A kurzus a primér és a korai szekunder prevencióra fókuszál, olyan helyzetekre, amelyek lelkigondozói kompetenciákba tartozhatnak: párkapcsolati és családi problémák megelőzése, illetve korai felismerése és megfelelő ellátásba irányítása. A házasság- és család-lelkigondozói munka főbb területei hozzájárulnak az egészséges párkapcsolati és családi működéshez, így segítséget nyújtanak a családok széthullásának megelőzésében. A felvétel kritériuma főiskolai vagy egyetemi hitéleti – teológus, hittanár, vallástanár – végzettség vagy lelkigondozói, mentálhigiénés területen szerzett szakirányú végzettség vagy ezzel egyenértékű elméleti és gyakorlati ismeretek igazolása, legalább 60 óra egyéni vagy 120 óra csoportos önismereti képzés a már elvégzett szakirányú képzés részeként, vagy egyházi ajánlás és személyes alkalmasság.

Horváth Dóra, Bódi Bernadett
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.