Közel százan vettek részt a Semmelweis Egyetem szervezésében megvalósult Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) IX. Mérföldkő Konferenciáján november 27-28-án. Az Elméleti Orvostudományi Központban megtartott kétnapos rendezvény fókuszában a felsőoktatás, azon belül is a doktori képzés, a DOSZ, a tudományos osztályok helyzete, a doktorandusz érdekképviselet állt. A rendezvény keretében kiosztották a „Közösség a tudományért” díjakat is.

A rendezvényt dr. Benyó Zoltán, a Doktori Tanács elnöke nyitotta meg „A doktori képzés a Semmelweis Egyetemen” című előadásával, amelyben elmondta, az intézmény doktori képzése az egyetem nyolc doktori iskolájában folyik, melyek önállóságot élveznek, de a Doktori Tanács egy ernyőszervezetként harmonizálja működésüket. Ismertette a PhD fokozatszerzés jelenleg elérhető három útját az egyetemen: lehetőség van egyéni fokozatszerzésre azok számára, akik máshol értek el tudományos eredményeket; a klasszikus 2+2 éves képzés mellé pedig 2017-ben bevezették az MD-PhD Kiválósági Programot, mely szintén 2+2 éves, de nagy előnye, hogy az első két év a graduális képzéssel párhuzamosan végezhető. A program tehát lehetőséget biztosít a hallgatóknak, hogy már a diploma megszerzése előtt két évvel bekapcsolódhassanak a doktori képzésbe – mutatott rá. Ezzel az új, rugalmasabb képzési struktúrával sikerült elhárítani azt a visszatartó körülményt, hogy a képzési idő hosszúsága miatt mondjon le valaki a PhD-képzésről – emelte ki az új rendszer előnyeit. Hozzátette, a bekerülés feltétele az intenzív és eredményes TDK munka, de fontos feltétel az is, hogy legyen reális esélye az érintett hallgatónak a diploma megszerzésére már publikációval rendelkeznie.

Galéria

6kép

Dr. Benyó Zoltán hangsúlyozta, mivel ez egy kiválósági program, ezért a normál fokozatszerzési követelményekhez képest 50 százalékkal többet kell az ebben részt vevő hallgatóknak teljesíteni. Hozzátette: az eddigi tapasztalatok nagyon pozitívak az új rendszerrel kapcsolatban. Beszélt arról is, hogy a fokozatszerzés folyamata mindhárom program esetén megegyezik. A Semmelweis Egyetemen a legnehezebben teljesíthető követelményként emelte ki, hogy bizonyos számú publikációnak kell megjelennie nemzetközi folyóiratokban, melyeknek el kell érniük egy meghatározott impakt faktor szintet is. Ugyanakkor ez egyfajta transzparens minőségbiztosítást is lehetővé tesz – fűzte hozzá.  

Beszélt a doktori képzés finanszírozási lehetőségeiről is, külön kiemelve az ösztöndíjakat, majd a PhD-fokozat meglétének előnyeire is kitért. Előadásában bemutatta a Semmelweis Egyetem saját doktori képzéseinek elmúlt években elért eredményeit. Hangsúlyozta, hogy az egyetem számára a doktori képzés kiemelten fontos terület, hiszen hozzájárul az intézmény stratégiai célkitűzéseihez is. Elmondta, hogy a 2021 augusztusában bekövetkezett modellváltás után megváltozott az egyetem finanszírozása, olyan minőségi indikátorok is szerepet fognak játszani a következő években a finanszírozásban, amik szorosan kötődnek a PhD-képzéshez.

A megnyitót követő első plenáris ülés keretében dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár a felsőoktatási struktúraváltás doktori kutatásokra való hatásairól, előnyeiről, jelenlegi kutatói pályázati támogatások lehetőségeiről, illetve a kutatói életpályamodellről tartott előadást.

Ezt követően kiosztották a Doktoranduszok Országos Szövetsége által 2016-ban alapított „Közösség a tudományért” díjakat, melyben azok részesülhetnek, akik a Kárpát-medence állami, vagy az állam által elismert nem állami felsőoktatási intézményeinek doktori képzésében sikeresen megszerezték a doktori fokozatukat, doktori képzésük ideje alatt pedig elhivatottságukkal hozzájárultak a tudományos közösség építéséhez, így a DOSZ szellemiségének erősítéséhez és eszmei értékeinek gyarapításához. A díjazottak listája ide kattintva megtekinthető.

A rendezvény a „Tudomány a családban, család a tudományban” kerekasztal beszélgetéssel folytatódott, ahol Feketéné dr. Szabó Éva stratégiai és fejlesztési rektorhelyettes, dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja, valamint dr. Nyirády Péter, az Urológiai Klinika igazgatója osztották meg, hogy számukra mit jelent a munka mellett a kiegyensúlyozott családi élet és a kettő hogyan egyeztethető össze. Arra biztattak minden jelenlevőt, hogy ne torpanjak meg a családalapítás küszöbén, hiszen rengeteg lehetőség tárulkozik a jelenlegi fiatalság elé.

A rendezvény tudományos részét dr. Purebl György, a Magatartástudományi Intézet igazgatójának előadása zárta, mely során az új koronavírus járványhullámok okozta szocializációs változásokról, a pandémia rövid és hosszútávú pszichés hatásairól beszélt. A konferencia második napján került sor a Doktoranduszok Országos Szövetségének tisztújító küldöttgyűlésére.

Bódi Bernadett
Fotó: Berecz Valter

 

 

 

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.