Az Országos Oltási Munkacsoport által kijelölt oltópontként a Semmelweis Egyetemen elsősorban az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika oltópontján várják 2021. december 15-től azokat az 5-11 év közötti gyermekeket, akiknek a regisztrációja megtörtént a vakcinainfo.gov.hu felületen, és előzetesen időpontot foglaltak számukra. A Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának gyermekgyógyász elnöke, dr. Szabó Attila minden érintett számára javasolja a vakcina felvételét.

Az 5-11 évesek számára a közelmúltban engedélyezte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyermekvakcináját. Az érintett korosztálynak ugyanúgy két adag oltást adnak be 3 hét különbséggel, ám a dózis kisebb, mint a felnőtt vakcinák esetében. Dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem Klinikai Központjának elnöke, az I. Sz. Gyermekgyógyászati (Bókay) Klinika igazgatója hangsúlyozta: a COVID elleni küzdelemben fontos szerepe van a gyermekek oltásának. „Gyakorlatilag az érintett korosztály minden tagjának ajánlom az oltást, akinél nincs ellenjavallat egészségügyi okból” – hangsúlyozta a gyermekgyógyász. Bár a betegség gyermekkorban túlnyomó többségében enyhébb módon jelentkezik, mint a felnőtteknél, de itt a klinikán is láttunk súlyos formában lezajló fertőzést – mutatott rá dr. Szabó Attila. Hangsúlyozta azt is: a gyerekek könnyen hordozóivá válhatnak a vírusnak, mivel óvodába, iskolába, különórákra járnak, és ha náluk alig okoz tünetet az éppen zajló betegség, akkor is továbbadhatják olyan felnőttnek, akire veszélyes lehet a vírus.

Annak ellenére, hogy a gyerekeknél a fertőzés ritkán okoz súlyos megbetegedést, a klinika március óta működő long-COVID ambulanciáján azt tapasztalják, hogy sokan küzdenek a betegség után hosszan tartó, életminőséget befolyásoló tünetekkel. Ez elkerülhető, ha magát a betegséget meg tudjuk előzni

– mutatott rá a Klinikai Központ elnöke. Szintén gyermekek körében fordulhat elő a fertőzést követő sokszervi gyulladás, az utóbbi időben átlagosan hetente két ilyen esettel találkoznak a klinikán – ezek száma is csökkenthet, ha az oltásnak köszönhetően kevesebben kapják el a fertőzést.

Galéria

9kép

Dr. Szabó Attila hangsúlyozta: az esetleges oltási reakciók súlyossága messze elmarad azoktól a tünetektől, amelyeket a fertőzés okozhat. Ezek hasonlóak mint a felnőtteknél, de ritkábban fordulhatnak elő: némi fájdalom az oltás helyén, bőrpír, kis duzzanat, főleg második oltás után előfordulhat rosszabb közérzet, hidegrázás.

A Semmelweis Egyetemen elsődlegesen a Bókay utcai I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika oltópontján adják be a vakcinát az 5-11 év közöttieknek, itt gyermekgyógyász szakorvosok, rezidensek és ápolók várják az érintetteket. Az 5-11 éves gyermekek oltásához 2021. december 8-án nyílt meg a vakcinainfo.gov.hu regisztrációs honlap, a korosztály oltása 2021. december 15-től indult.

A vakcináció az erre kijelölt kórházi oltópontokon és a házi gyermekorvosoknál történik, időpontot az EESZT felületen lehet foglalni, a regisztrációhoz képest néhány napos átfutási határidővel.  

Az 5-11 éves korosztály oltásához szükséges dokumentumok az alábbi linken keresztül érhetőek el:

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.