A koronavírussal fertőzött szülők az inkubátorokba szerelt webkamera segítségével tarthatják a kapcsolatot koraszülött gyermekükkel a Semmelweis Egyetemen. A most kiépített rendszeren keresztül a szülők és újszülöttek kölcsönösen hallják egymás hangját, mindez segíti a kötődés kialakulását, a tejelválasztást, valamint az újszülött fejlődését is – mondta dr. Nádor Csaba, az egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának osztályvezetője.

A Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti Részleg Koraszülött Intenzív Osztályán (PIC) a nap 24 órájában szabadon együtt lehetnek újszülöttjeikkel a szülők a járványügyi előírásokat betartva. A koronavírussal fertőzött, szülés után elkülönített édesanyák azonban személyesen nem láthatják kisbabájukat, és a karanténban lévő édesapák sem látogathatják őket. Ezen segít az intézmény Koraszülött Intenzív Osztályának kezdeményezése.

„A rendkívüli helyzetben levő szülők az inkubátorra felszerelt kamerán, webes kapcsolattal láthatják gyermekeiket a nap bármely szakában. A rendszer úgy ad lehetőséget a meghitt pillanatok megélésére a családnak – látják és hallják is egymást a felek –, hogy közben a betegbiztonsági és személyiségi jogokat is garantálja, hiszen kizárólag a szülők rendelkezhetnek hozzáféréssel a kamerához” – ismertette dr. Nádor Csaba, a Koraszülött Intenzív Osztály vezetője.

A klinika Korszülött Intenzív Osztályán a koronavírussal fertőzött kismamákat a szülést követően elkülönítik. Ha a baba is igazolt Covid-19 fertőzésben szenved, akkor őt a PIC-en belül is izolációs helyiségben elkülönítve ápolják. Az édesanyák – amint állapotuk lehetővé teszi – elhagyhatják a klinikát, de előfordulhat, hogy a koraszülött babák esetében a születéstől az otthonukba bocsátásig több hét, egy kilogramm súly alatti csecsemők esetében akár több hónap is eltelhet.

Nagyon hálásak a koronavírussal fertőzött szülők a babafigyelő-kamera bevezetéséért. Lelki támaszt nyújt és az aggodalmakat is csökkenti, hogy az elválasztottság ellenére mégis korlátozások nélkül láthatják a gyermeküket addig is, amíg végre újra fizikailag is együtt lehetnek

– emelte ki dr. Nádor Csaba.

A koraszülött babák esetében különösen fontos az anyatejes táplálás, mindaz pedig az édesanyák tejelválasztására is kedvező élettani hatást gyakorol, hogy akkor láthatják babájukat, amikor csak szeretnék. 

„Nagyon hálás vagyok, hogy ha élőben nem is, de a webkamerán keresztül láthatom a november végén született ikerlányaimat és azt a fantasztikus törődést, ami a koraszülött osztályon körbeveszi őket” – meséli egy érintett édesapa, akinek felesége a koronavírus-fertőzés miatt a vártnál előbb, császármetszéssel hozta világra a gyermekeket. „Mivel közben én is elkaptam a vírust, nálunk igazi családegyesítést tesz lehetővé a kamera, hiszen így az otthon lévő hároméves kislányunkkal együtt mindketten láthatjuk a klinikán fekvő édesanyját és a kistestvéreit is. Ugyan apás szülésre készültünk, de a vírus miatt sajnos nem adatott meg az aranyóra, helyette azonban ezüstnapokat kaptunk. Felemelő, hogy láthatjuk, milyen szépen fejlődnek a kislányok, ez valamelyest kárpótol bennünket az elmaradt apás szülésért, és erőt is meríthetünk ezekből az alkalmakból” – osztotta meg történetüket az édesapa.

„Nagyon fontos az újszülöttek védelme a Covid-19 fertőzés ellen, ennek jelenleg ismert módjai az anyatejes táplálás – hiszen az anyatejjel ellenanyagokat kap a baba a koronavírussal szemben – és a fészekimmunitás, vagyis hogy a babával érintkező családtagok mindegyike legyen beoltva a koronavírus ellen. Ennek kiemelkedő a jelentősége” – emelte ki a főorvos.

A webkamerát egyelőre csak a fertőzött szülők és babák kapcsolattartásához használják, az egészséges anyák és apák az érvényes rendeletekkel összhangban a járványidőszakban is változatlanul együtt lehetnek koraszülött babájukkal a nap 24 órájában.  Azoknak a szülőknek, akiknek a gyermeke hosszabb ápolásra szorul, és esetleg távolabb élnek, ezért nem tudják minden nap látogatni a kisbabájukat, a webkamerás megoldás később, a vírus lecsengése után is jó szolgálatot tehet.

A Koraszülött Intenzív Osztályon az Őrködő Webáruház vezetője, Bangó Mihály felajánlásából jelenleg nyolc webkamera áll rendelkezésre, melyek használatához a szükséges technikai-informatikai segítséget az egyetem munkatársai biztosították.

 

Galéria

10kép

Dávid Orsolya
Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.