A Semmelweis Egyetem Szenátusának november 2-i döntése alapján „Zenélő orvostanhallgatók” címen szabadon választható tantárgy indul a Medikus Zenekarban zenélő hallgatók számára.

A 2021/2022-es tanév őszi félévétől a Semmelweis Egyetem Szenátusának döntése értelmében a tantárgyi struktúrához illeszkedő „Zenélő orvostanhallgatók” című 2 kreditpontot érő szabadon választható tantárgy indul a Medikus Zenekarban zenélő hallgatók számára.

A Semmelweis Egyetem kulturális életének 2008 óta meghatározó szereplője a Medikus Zenekar, amelynek művészeti vezetője és karmestere immár 12 éve Dubóczky Gergely. A javarészt szimfonikus felállásban működő együttes tagjai elsősorban a Semmelweis Egyetem jelenlegi és volt hallgatói. A zenekar az egyetemi rendezvények (tanévnyitó, gólyabál, díszdoktori avatás, és egyéb ünnepségek) rendszeres résztvevője, de emellett számos nagy sikerű hazai és nemzetközi fellépéssel örvendeztették meg a zenekedvelő közönséget.

Az orvos- és egészségtudományi terület azon polgári hivatások közé tartozik, amelynek kiemelt szerepe kell, hogy legyen az igényes zenei kultúrát kedvelő, és azt értékelő közönség megtartásában. A Medikus Zenekar tevékenysége pedig pont e köré épül – hangsúlyozta dr. Hermann Péter oktatási rektorhelyettes. Mint fogalmazott, a most induló szabadon választható kurzus nem egy klasszikus tantárgy, hiszen speciálisan a Medikus Zenekar tagjainak szól, azoknak, akik részt vesznek az együttes próbáin, turnéin és előadásain. Az egyetem vezetése ekképpen honorálja a zenekarban játszó hallgatók erőfeszítéseit.

A Medikus Zenekarban zenélő hallgatók rendszeresen, heti egy-két alkalommal – szabadidejükből áldozva – vesznek részt az együttes próbáin, illetve fellépésein. Örömmel tölt el, hogy az egyetem az új kurzus bevezetésével is támogatja a zenekart – mondta Dubóczky Gergely, az együttes művészeti vezetője és karmestere.

Dubóczky Gergely az Art is business portálnak adott interjújában a Medikus Zenekarról, illetve a társadalmi felelősségről osztotta meg gondolatait. A teljes beszélgetés erre a linkre kattintva olvasható.

Horváth Dóra
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.