Megkezdődött a Semmelweis Szimpózium, a Semmelweis Egyetem legnagyobb presztízsű, nemzetközi tudományos eseménye. Az idei háromnapos program vezetői témái között szerepelnek az új fejlesztések első lépését jelentő fázis I. vizsgálatok, a COVID-19 alatti kutatások, valamint a klinikai vizsgálatokkal kapcsolatos szabályozási kérdések. Az eseményen több mint 50 előadás hangzik el 6 nagy témacsoport köré rendezve, és hazai szereplők mellett közel 20 kiemelkedő külföldi szaktekintély is előad, akik Európa számos országából érkeztek.

Megnyitó beszédében dr. Merkely Béla rektor elmondta, hogy a Semmelweis Szimpóziumon hagyományosan mindig az adott tématerület legújabb tudományos eredményei, innovációi kerülnek terítékre, és a szakterület legprominesebb külföldi és hazai képviselői tartanak előadásokat. Minden adott ahhoz, hogy ez így legyen az idei eseményünkön is, amelynek választott témája: „excellence in clinical research and innovation”, azaz kiválóság a klinikai kutatások és az innováció terén – fogalmazott, hozzátéve, hogy az esemény kiváló terepe a nemzetközi tudástranszfernek és kapcsolatépítésnek is.

Kiemelte, hogy a klinikai vizsgálatok jelentős szerepet játszanak a Semmelweis Egyetem kutatási teljesítményében, emellett nélkülözhetetlenek az új terápiák, innovációk fejlesztéséhez és a hatékony betegellátáshoz is. Ez a felismerés vezetett oda bennünket, hogy elkezdjük a kutatás-fejlesztést és innovációt támogató rendszerünk megújítását és erősítését – tette hozzá. A Semmelweis Egyetemen már most is számos klinikai vizsgálat folyik, ám van még potenciál ezek növelésére, és ez cél is.

Magyarország legnagyobb kutató-fejlesztő partnere kívánunk lenni az egészség- és gyógyszeriparban

– jelentette ki dr. Merkely Béla. Hangsúlyozta, hogy a tudományos output nagyban befolyásolja a felsőoktatási rangsorokban elfoglalt helyezést, a Semmelweis Egyetem pedig lendületes lépésekkel halad afelé, hogy a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye, Európa 5 legjobb gyógyító egyeteme közé kerüljön. „Az utóbbi időszak eredményei megerősítik, hogy ezen ambiciózus cél mentén jó irányban halad intézményünk fejlődése, köszönhetően polgáraink kiemelkedő teljesítményének” – fogalmazott, rámutatva, hogy az idei évben a Times Higher Education rangsorban 149 helyet előrelépve a 277. lett az egyetem, ami azt jelenti, hogy a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek felső 1 százalékába tartozik.

Dr. Merkely Béla elmondta, hogy a következő 3 napban több mint 50 előadás hangzik el 6 nagy témacsoport köré rendezve, és reflektálva az aktuális helyzetre több szekcióban is megjelenik a COVID-19 pandémia. Egyetemünk amellett, hogy az ország vezető COVID-ellátójává vált és kollégáink emberfeletti helytállást mutatnak a betegellátásban, jelentős szerepet vállaltunk a koronavírussal kapcsolatos kutatásokban is, ezeket is bemutatjuk több előadásban – emelte ki a rektor. Végezetül kifejezte örömét, hogy a hazai szereplők mellett mintegy 20 kiemelkedő külföldi szaktekintély is előadást tart a Semmelweis Szimpóziumon, akik Európa számos országából érkeztek.

Dr. Ferdinandy Péter tudományos és innovációs rektorhelyettes, aki dr. Merkely Béla rektorral együtt az idei rendezvény főszervezője, a Semmelweis Egyetem kutatás-fejlesztési és innovációs (KFI) stratégiájában tervezett változásokat mutatta be előadásában. Ismertette: azért vált szükségessé egy új KFI támogató rendszer létrehozása, hogy elősegítse az egyetemet stratégiai célkitűzései elérésében, melybe tartozik többek között a klinikai vizsgálatok, tudományos publikációk, PhD-hallgatók számának növelése, valamint a rendelkezésre álló támogatások hatékonyabb felhasználása. Négy tevékenységi területet azonosítottunk: ezek a nem klinikai kutatások, az állatkísérletek, a kutatói kezdeményezésű, valamint a szponzorált klinikai kutatások, amelyek számára az új rendszerben centralizált módon fogunk támogatást nyújtani – mutatott rá a rektorhelyettes.

Kiemelte a Science Park beruházást, mint a KFI tevékenység zászlóshajó-projektjét, amelynek célja, hogy az egész régió egészségügyi iparának egyik kulcsszereplőjévé váljon, elősegítve mintegy 100 egyetemi spinoff cég létrejöttét 2030-ig és növelve az egyetem ipartól származó bevételét. A Science Park 4 „bio” területre tervez fókuszálni: bionika, digitális biomarkerek, transzlációs biotechnológia, és bioimaging (biológiai képalkotás). Tehát nemcsak a tudományos tevékenység menedzsment rendszerét újítjuk meg, hanem új infrastrukturát is építünk, ez lesz a Science Park – mondta dr. Ferdinandy Péter.

A nyitónap keynote előadásait dr. Oren Cohen, az Egyesült Államok-beli Duke Egyetem professzora, a Labcorp klinikai kutatások szervezésére szakosodott cég Fázis I. vizsgálatokért felelős vezetője, valamint dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója tartotta.

A szimpózium minden napjáról külön részletesebb, szakmai beszámolókkal fogunk jelentkezni.

Az angol nyelvű, 3 napos Semmelweis Szimpóziumot november 16-18. között rendezik meg az Elméleti Orvostudományi Központban. Az esemény középpontjában ezúttal a klinikai kutatások és a transzlációs medicina állnak, amelynek feladata, hogy a felfedezések minél előbb a betegágy mellett hasznosuljanak. Külön blokkokban képviselteti magát a kardiológia, a sebészet és a gyermekgyógyászat – vagyis azok a területek, amelyeken a Semmelweis Egyetemen belül különösen hangsúlyosak a klinikai és transzlációs kutatások, valamint az innováció. Az esemény lehetőséget ad a program a nemzetközi együttműködések bővítésére, ipari partnerekkel való kapcsolatépítésre is.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.