Az október 7-9. között, a Duna Arénában megrendezett budapesti rövidpályás úszó Világkupa első napjának végén egy különleges betétfutammal készültek a szervezők. A Semmelweis Egyetem három csapata is részt vett azon a váltóversenyen, ahol az elmúlt év eseményeire és a tavaly elmaradt világkupa-sorozatra reflektálva, a koronavírus-járvány idején szolgálatot teljesítők és ismert zenészek mérték össze erejüket a medencében. A Semmelweis Egyetem férfi váltója dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója, női váltója dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója, vegyes váltója dr. Gógl Álmos, a világkupa orvosi csapatának helyettes vezető orvosának vezetésével ugrott medencébe.
 

Galéria

11kép

A Semmelweis Egyetem a legnagyobb létszámú csapattal, három négy fős váltóval indult a futamban. A 4×25 méteres úszásban a férfi váltót dr. Merkely Béla rektor vezette, csapattársai voltak dr. Kulyassa Péter, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense, dr. Tóth Szabolcs, a klinika orvosa és dr. Szigyártó István rezidens.  A férfi váltó szoros küzdelemben, negyedik helyen ért célba. A futamot követő nyilatkozatában a rektor kiemelte, hogy ez a huszadik olyan sportesemény, amelyet a Semmelweis Egyetem biztosított amióta a COVID-19-es pandémia vesz körbe minket. Hangsúlyozta, hogy a sportolók számára rendkívül fontos, hogy versenyek legyenek, hiszen a mindennapi edzés elvégzése, a hatalmas terhelés nagyon nehéz a versenyek adta motiváció, cél nélkül. Az egyetemi csapatok úszását értékelve elmondta, hogy elégedettek lehetnek, hiszen ezen a versenyen azok a kollégák ugrottak a vízbe, akik ténylegesen a mindennapi ellátást, a háttérmunkát a végzik a sporteseményen. „Ki lehetett volna állítani egy győztes válogatottat akár az egyetemi vízilabda csapat játékosaiból is, de itt most valóban a háttérben dolgozók, az egész rendezvényt biztosító orvosi csapat volt a főszerepben, amely 12 fővel vett részt a versenyen. Azt gondolom, mindannyiunk számára egy örök élmény volt, hogy kipróbálhattuk ilyen közegben, milyen érzés beugrani a vízbe, miközben körülöttünk a nézők nekünk drukkoltak, láttuk azt, hogy mellettünk ki úszik, és hogyan tudjuk utolérni” – fogalmazott.

Nemcsak a Semmelweis Egyetem munkatársai ugrottak medencébe csütörtökön, a Világkupa indulói között volt Ilyés Laura, kétszeres ifjúsági Európa-bajnoki ezüstérmes úszó is, aki idén szeptembertől az egyetem orvostanhallgatója. Dr. Merkely Béla rektor elmondta, nagyon örül, hogy a fiatal tehetség a Semmelweis Egyetemen kezdte meg tanulmányait, és reméli, hogy mint az intézmény hallgatójának drukkolhatunk majd neki a párizsi olimpia valamelyik úszódöntőjében. 

A mezőny egyetlen női váltóját dr. Müller Veronika, a Pulmonológiai Klinika igazgatója vezette, csapattársai dr. Heltai Krisztina, a Kardiológiai Tanszék adjunktusa, dr. Sydó Nóra, a tanszék tanársegéde és dr. Csulak Emese, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika rezidense voltak. Dr. Müller Veronika hatalmas élményként írta le a versenyt, a lehetőséget, hogy együtt úszhatott az egyetemi kollégákkal. Megjegyezte azt is, hogy természetesen egészen más volt a versenyzői oldalról részese lenni az eseményeknek, mint a lelátóról figyelni a sportolókat, és nagyon hálás ezért az estéért.

Dr. Gógl Álmos, a világkupa orvosi csapatának helyettes vezető orvosa az egyetem vegyes váltóját irányította, melyben dr. Nagy Klaudia Vivien, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika adjunktusának, Lehoczky Rita, a klinika röntgenasszisztensének és Velez Melinda, klinikai ápolónak a társágában teljesítette a 4×25 méteres távot. Mint elmondta, jó volt látni belülről azt a rendszert, aminek zavartalan működtetésén, kontrollálásán kollégáival folyamatosan dolgoznak.

Az eseményről a Kommnikációs Igazgatóság stábja készített képes beszámolót:

Az alkalmi váltók résztvevői a verseny hivatalos programja után, közel kétszáz néző előtt ugrottak medencébe. A szervezők külön figyelmet fordítottak arra, hogy a résztvevők átélhessék egy hivatalos verseny hangulatát. Világhírű sportolók mellett végezhették a bemelegítő úszást, hallgathatták az eligazítást a nagymedence melletti váróban, a helyszíni bemondó szólítása után az arénába lépve üdvözölhették a szurkolókat és felpillanthattak az őket mutató óriáskivetítőkre. Hatalmas taps fogadta az egyetem csapatait, ahogy bevonultak a Semmelweis Egyetem nevét viselő kék fürdősapkáikban és az egyetem nevével hímzett fürdőköpenyeikben. A váltók első tagjai felálltak a rajtkőre és a startjelre megkezdődött a verseny. Az orvosok, nővérek, tűzoltók, rendőrök, tanárok és ismert zenészek csapatai ott úsztak a vízben, egymással versengve, de a nézőtéri taps nem csak nekik szólt, hanem mindazoknak, akiket képviseltek, azoknak, akik a járvány elleni küzdelem frontvonalában dolgoztak mindannyiunkért, fáradhatatlanul. A futamot végül a rendvédelmi dolgozók váltója nyerte, de ha kissé fáradtan is, minden résztvevő mosolyogva szállt ki a vízből, hiszen ezen az estén nem a győzelem volt a legfontosabb.

Hiller Balázs
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.