Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2022. december 04.
543883 Összes oltás
A Semmelweis Egyetem 56 dolgozója vett részt a Duna Arénában rendezett FINA úszó világkupa orvosszakmai biztosításában az elmúlt napokban. A több mint kétezer elvégzett PCR- és antigén teszt mindegyike negatív eredményt mutatott, amire még nem volt példa az elmúlt másfél évben az intézmény által biztosított húsz, buborék-modellben megvalósuló sportrendezvényen.

A pandémia kitörése óta a FINA rövidpályás úszó világkupasorozat budapesti állomása volt a huszadik olyan sportesemény, amelynek buborék-modelljéért, járványügyi, valamint orvosszakmai biztosításáért a Semmelweis Egyetem felelt. A versenyhez kapcsolódó buborékban összesen 912 sportoló, edző és a hozzájuk kapcsolódó személyzet vett részt, annak érdekében, hogy minimalizálják a koronavírussal való megfertőződés esélyét.

A viadalra a részvevők csak előzetes PCR-teszttel érkezhettek, a verseny helyszínén pedig újabb PCR- és antigénteszt következett, amit a világkupa közepén újra megismételtek.

A külföldi versenyzők esetén a hazautazás előtt is újabb tesztre volt szükség, így összességében a Semmelweis Egyetem 1346 PCR- és 897 antigénteszt elvégzésben működött közre az esemény ideje alatt.

A Semmelweis Egyetem 56 fős orvosszakmai csapatában orvostanhallgatók, rezidensek, nővérek, orvosok és adminisztratív feladatok ellátók egyaránt részt vettek. Az egészségügyi szakemberek feladatkörébe nemcsak a tesztek elvégzése tartozott, orvosok és nővérek az esetleges sérülések miatt is készenlétben álltak, de a verseny szerencsére sérülések nélkül zajlott le.

Az egész világkupa rendkívül jól szervezetten és gördülékenyen ment, a sportolók nagyon fegyelmezettek voltak. Külön öröm, hogy egyetlen úszó sem sérült le, és példa nélküli, hogy egy ekkora nemzetközi bajnokságon egyetlen koronavírusteszt sem lett pozitív amellett, hogy a verseny mindvégig nyitott volt az oltási igazolvánnyal rendelkező nézők előtt”

– összegezte dr. Merkely Béla rektor, a világkupa orvosi csapatának vezetője.

“Fantasztikus Világkupát rendeztünk, a hozzánk érkezett vendégek nem győztek hálálkodni, hogy végre közönség előtt, ennyire profi szervezés mellett versenyezhettek” – mondta Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség olimpiai bajnok elnöke. “Ez leginkább annak köszönhető, hogy egy rendkívül összeszokott csapat dolgozik évek óta a versenyeinken, akiknek a munkáját a FINA is maximálisa elismeri. Ennek a csapatnak az egyik legfontosabb pillére a Merkely Béla rektor úr által vezetett egészségügyi team, amelynek idén is rengeteget köszönhetünk. Hálánkat úgy is igyekeztünk kifejezni irántuk, hogy az első versenynapon ők is vízbe ugorhattak a frontvonalban dolgozók váltóversenyében; elmondásuk alapján nagyon élvezték az eseményt. Az pedig, hogy pozitív eredmény nélkül zárultak a tesztelések, azt bizonyítja, hogy nem csak magas színvonalú, hanem biztonságos versenyt is rendeztünk” – zárta gondolatait a sportvezető.

Dávid Orsolya, Magyar Úszó Szövetség
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.