A Semmelweis Egyetem Alapítvány az idei felajánlási évben csaknem 67 százalékkal tudta növelni az előző évhez képest az adó 1 százalék bevételeit, így 662 felajánlótól több mint 5,7 millió forint értékű támogatást kapott.

Az elmúlt években folyamatosan emelkedett a Semmelweis Egyetem Alapítvány (SEA) számára felajánlott adó 1 százalék támogatások összege, 2021-ben pedig kiemelkedő, 67 százalékos volt a növekedés mértéke. Az adatok alapján az alapítvány 662 felajánlótól 5 715 173 forintot gyűjtött össze, ezzel a több mint 28 ezer regisztrált civil szervezet között a 197. helyen áll a támogatások nagyságát tekintve.

„A hozzám eljutott visszajelzések szerint a lakosság nagyra értékelte, hogy a Semmelweis Egyetem az első pillanattól az élére állt a COVID-19 elleni küzdelemnek, kiemelt szerepet vállaltunk a betegellátásban, a koronavírussal kapcsolatos tudományos munkában, miközben felelősséget éreztünk az emberek hiteles tájékoztatásával kapcsolatban is. Az elmúlt másfél év az egyetemi polgároktól minden eddiginél nagyobb helytállást követelt, ugyanakkor ennek köszönhetően egyetemünk ismertsége és társadalmi elismertsége tovább nőtt, aminek szerepe lehet a támogatások emelkedésében is” – mutatott rá dr. Merkely Béla rektor, a SEA kuratóriumának elnöke, aki köszönetet mondott azoknak, akik az egyetem alapítványa számára ajánlották fel adójuk 1 százalékát.

A közhasznú tevékenységeket folytató, közfeladatokat ellátó Semmelweis Egyetem Alapítvány elsődleges célja az egyetem oktató, gyógyító és kutató tevékenységének támogatása, éppen ezért kiemelt cél, hogy minél szélesebb körben ismert legyen a SEA tevékenysége – tette hozzá a rektor. Az idei támogatások felhasználásáról az alapítvány kuratóriuma hoz majd döntést.

A tavalyi évben, a koronavírus-járvány alatt egy fertőtlenítőrobot beszerzését támogatta az alapítvány, míg azt megelőzően betegőrző monitorokkal kapcsolatos fejlesztésre került sor a támogatásoknak köszönhetően.

Jótékonysági esemény a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára
Első alkalommal szervez Jótékonysági Borkóstolót a Semmelweis Egyetem Alumni Igazgatósága október 28-án, a rendezvény pedig egyben adományozási lehetőség a Semmelweis Egyetem Alapítvány javára. A befolyt összegből az egyetemi hallgatói tereket fejlesztik majd, a résztvevők az ezzel kapcsolatos terveket is megismerhetik kötetlenebb formában, a 250 éves Semmelweis Egyetem Bora országos borverseny győztes borait kóstolva.

Dobozi Pálma, Horváth Dóra

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.