Közel tíz év után köszön le a kommunikációs és rendezvényszervezési igazgatói posztról Kovács Eszter, aki a továbbiakban sajtókapcsolatokért felelős igazgatóhelyettesként és rektori biztosként, valamint egy telemedicinával kapcsolatos projekt vezetésével támogatja az egyetem munkáját. Kovács Eszter az elmúlt évtizedet értékelve kiemelte: a kommunikációs terület minden ága jelentős fejlődésen és bővülésen ment keresztül az elmúlt időszakban, a COVID-19 járvány eddigi másfél éve alatt pedig országos szinten is vezető szerepet vállalt az egyetem a hiteles és naprakész kommunikációban.

Kovács Eszter tizenöt éve dolgozik a Semmelweis Egyetemen, ahova 2006-ban a Sláger Rádió hírszerkesztőségétől és a Független Hírügynökségtől érkezett, míg korábban országos szerkesztőségek tudósítójaként napilapos és tv híradós, valamint pedagógiai területen PR-kommunikációs tapasztalatokat is szerzett. A szakember 2012 májusa óta vezette a kommunikációs és rendezvényszervezési szakterületet, amelynek így második igazgatója lett. Elődje és korábbi főnöke Kun Éva öt évig volt a KRI jogelődjének számító szervezeti egység első igazgatója, majd távozása után két évig igazgató nélkül és csoportként működött a terület, Vaktor Éva szakmai irányításával – idézte fel a kezdeteket Kovács Eszter, hozzátéve, hogy 2012-ben, rektori kinevezését követően dr. Szél Ágoston kérte fel az egyetem kommunikációjának irányítására, és ekkor alakult meg a Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóság. 2014-ben az egyetem első kancellárja, majd 2018-ban rektorrá választásakor dr. Merkely Béla is – akivel korábban klinikaigazgatóként, majd Klinikai Központ elnökként több közös kommunikációs projektben együtt dolgozott – megerősítette posztján.

Hálás vagyok a kollégáimnak és az egyetem vezetésének, hogy ekkora lehetőséget adtak számomra; három rektorral dolgozhattam együtt és mindhármójuktól nagyon sokat tanultam. Megtiszteltetés számomra, hogy 2006 óta vagyok a Szenátus, az egyetem legfőbb döntéshozó testületének meghívott tagja, így azóta követhetem nyomon a legfontosabb döntéseket, változásokat

– fogalmazott a leköszönő vezető, aki ugyanakkor kiemelte: az igazgatóság tevékenységi köréből mindig is a gyógyítással, egészségmegőrzéssel, prevencióval kapcsolatos kommunikáció állt a legközelebb hozzá. Éppen ezért hosszas mérlegelés után, dr. Merkely Béla rektorral egyeztetve úgy döntött, hogy az elsőszámú vezetői feladatok után a jövőben másfajta szakmai kihívásokra szeretne fókuszálni. Mint kiemelte: hálás, hogy dr. Merkely Béla támogatta szakmai törekvéseit, így október 1-jétől sajtókapcsolatokért felelős igazgatóhelyettesként és rektori biztosként segíti tovább az egyetem és a rektor tevékenységét, emellett egy új online, telemedicinával kapcsolatos felület létrehozásán dolgozik majd. Meglátása szerint kiemelten fontos, hogy a Semmelweis Egyetem, mint a legnagyobb hazai egészségügyi szolgáltató, felvállalja a lakosság hiteles edukálását, segítséget nyújtson eligazodni a lehetséges prevenciós programok és terápiák útvesztőjében.

Az elmúlt 15 évet értékelve kiemelte: a ranglétrát végigjárva szinte minden olyan ismeretet elsajátíthatott, amely az intézményi kommunikáció alapja. Nevéhez fűződik az egyetem sajtókapcsolati hálójának megteremtése, az ennek során létrehozott adatbázisban ezernél is több e-mail cím szerepel szerkesztőségekhez rendelten. Mint hangsúlyozta: kollégáival az intézményi kommunikáció területén új műfajt teremtett meg a prevencióra, egészségügyi edukációra épülő sajtókommunikációs „témaajánlók” bevezetésével.

Ezek a cikkek heti rendszerességgel érkeznek meg a szerkesztőségekbe, fontos információkat eljuttatva a lakosság felé, számos megjelenést generálva az egyetem számára. Tavaly 10 hónap alatt 15 570 alkalommal szerepelt az egyetem neve az írott, online és elektronikus sajtóban úgy, hogy ezek egyike sem volt fizetett hirdetés. A semmelweis.hu alá tartozó központi honlap tartalmát 2020-ban több mint 20 millió alkalommal tekintették meg, az adatok, valamint a legnépszerűbb tartalmak vizsgálata azt mutatja, hogy a Semmelweis Egyetem honlapját hiteles tájékozódási pontnak tekintette a lakosság – mondja a szakember. Kovács Eszter felidézte azt is, hogy az egyetemi fényképész segítségével megtörtént az egyetem digitális fotóarchívumának életre hívása. A honlaprendszerrel kapcsolatban fontos lépés volt a semmelweis.hu domain név megvásárlása, mára pedig egy kiterjedt, 228 alhonlapból álló honlaprendszert tudhat magáénak az intézmény, amely 2018-ban az Év honlapja kitüntető címet is elnyerte.

Létrehoztuk az egyetem első social média felületeit, és kezdeményezésemre 2019-ben útjára indult az a lakosságnak szóló oktatóvideó-sorozat, melynek részei máig a legnépszerűbbek a Semmelweis-filmek közül – mondta el Kovács Eszter. Szólt arról is, hogy vezetése alatt a korábbi évi 10-20 központi rendezvény helyett mára 100 körül van a KRI kollégái által szervezett események száma, miközben a rendezvényszervezők létszáma csupán egy fővel bővült.

Az elmúlt másfél évben, a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos feladatokban az első pillanattól érintett volt a kommunikáció területe. Az egyetem és első számú vezetője, dr. Merkely Béla országos szinten vezető szerepet vállalt a lakosság hiteles tájékoztatásában, és máig fokozott az egyetemmel kapcsolatos érdeklődés a hét minden napján. Ebben az időszakban vettük fel az egyetem első saját filmes csapatának tagjait, munkájuk eredményét már egyetem szerte sokan látták, sőt a KliniKaland révén a lakosság is megismerhette – mutatott rá.  

Kovács Eszter leköszönését követően október 1-jétől a kommunikációs terület vezetését Szepesi Dóra látja el, aki ugyanakkor a szintén a hónap elejétől felálló új Marketing és Kommunikációs Főigazgatóság főigazgatója is lesz. Kovács Eszter kiemelte: úgy véli, hogy Szepesi Dóra kapcsán új lendület, innovatív marketing-kommunikáció, a social felületek és a rendezvények terén pedig dinamikus fejlődés lesz majd tapasztalható.

Szepesi Dóra főigazgatóval holnap olvasható interjú honlapunkon.

Dobozi Pálma
Fotó: archív, D. Kiss Balázs, Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

 

 

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.