Az Állatorvostudományi Egyetem nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatómunkája, kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai-közéleti tevékenysége, valamint az intézmény iránti elkötelezettsége elismeréseként Doctor Honoris Causa címet adományozott dr. Merkely Bélának, a Semmelweis Egyetem rektorának. Az elismerést az ünnepélyes tanévnyitó keretein belül adta át dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

„Számos minimálinvazív endovaszkuláris katéteres intervenciót honosított meg és fejlesztett tovább. Új alapokra helyezte és a világ élmezőnyébe vezette a hazai szívtranszplantációt, hozzá megteremtve és elindítva a hazai keringéstámogató műszív-programot. Legfontosabb tudományos eredményei az experimentális és klinikai szívelektrofiziológia, a szívelégtelenség és a ritmuszavarok nem gyógyszeres kezelése, valamint az intervencionális kardiológia területén születtek” – emelte ki dr. Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora dr. Merkely Béláról laudációjában. A Semmelweis Egyetem rektora a tanévnyitó ünnepségen vehette át Honoris Causa díszdoktori címét.

Amint arra dr. Sótonyi Péter rámutatott, dr. Merkely Béla vezetésével a Semmelweis Egyetem országos szinten is kiemelkedő szerepet vállalt a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, egyebek mellett az általa vezetett klinikai járványelemző munkacsoporton keresztül. Hangsúlyos szerepet játszik a lakosság tájékoztatásában is, interjúkkal, előadásokkal hívja fel a figyelmet a fertőzés elleni védekezés illetve a védőoltás fontosságára. „Intézményeink között közel 250 éves, pontosan 235 éves történelmi hagyományú együttműködés áll fenn mind az oktatás, mind a kutatás területén” – mutatott rá a rektor, kiemelve, hogy a díjazott rektori tevékenysége óta ez a közös munka minden korábbinál szorosabbá vált. „Az Állatorvostudományi Egyetem dr. Merkely Béla részére a nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatómunkája, kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai-közéleti tevékenysége, valamint alma materünk iránti elkötelezettsége elismeréseként a Doctor Honoris Causa címet adományozta” – fogalmazott dr. Sótonyi Péter, aki ezt követően kézfogással fogadta az intézmény díszdoktorává a díjazottat.

„Több ok miatt is kifejezetten örülök és megtisztelőnek tartom ezt a díszdoktori címet” – kezdte köszönőbeszédét dr. Merkely Béla, kiemelve az Állatorvostudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem közös gyökereit. Mint elmondta, utóbbi jogelődje nemcsak az orvosképzés magyarországi szülőhelye, hanem az állatorvosképzésé is. 1787-ben II. József rendelkezett egy állatorvostudományi intézet létrehozásáról, megteremtve ezzel a diszciplína hazai oktatását és kutatását. A két képzés kurrikulumát összehasonlítva kiemelte az anatómia tanulásának nehézségét: az emberi anatómiája egyszerűbb, mint annak a közel száz különféle állatfaj anatómiájának elsajátítása, amire az Állatorvostudományi Egyetemen szükség van. A magyar állatorvosképzés Európában a harmadik, közvetlenül Lyon és Bécs után – hívta fel a figyelmet a rektor, kiemelve az intézmény nemzetközi presztízsét. „Nem véletlen, hogy a közös momentumok, a közös célok összekötik az egyetemet” – tette hozzá, idézve dr. Sótonyi Péter szavait, aki korábban úgy fogalmazott: „Az orvos az embert, az állatorvos az emberiséget gyógyítja”. A Semmelweis Egyetem rektora szerint az állatorvosok nemcsak az élelmiszerbiztonság területén játszanak fontos szerepet, de ők gyógyítják háziállatainkat is, hozzájárulva az emberiség és nemzetünk polgárainak lelki és fizikális egészségéhez – fogalmazott, megköszönve a neki adományozott díszdoktori címet.

„Ezidáig hat alkalommal volt lehetőségem a Honoris Causa díszdoktori címet átvenni a világ különböző pontjain, de ez az első, hogy ezt Magyarországon tehetem meg. Óriási megtiszteltetés ez egy olyan nagy tradíciójú egyetemtől, mint az Állatorvostudományi Egyetem” – mondta el honlapunknak dr. Merkely Béla. A rektor emlékezetetett rá: II. József az Általános Orvostudományi Karon belül hozta létre az állatorvostudományi kurrikulum alapját biztosító intézetet, a diszciplína erősödésével pedig a képzés egyre inkább különvált, végül önálló főiskolává, majd egyetemmé vált. Kiemelte: a vakcinák kiteljesedését az állatorvostudományból eredeztetjük, a védőoltás pedig minden idők egyik legnagyobb hatékonyságú orvosi vívmánya, és jelenleg is kulcsszerepet játszik a járvány elleni védekezésben. „A közös jövő két önálló, autonóm egyetem számos lehetséges kooperációval, hiszen a tudományterületeink több helyen is kapcsolódnak egymáshoz” – mutatott rá, kiemelve: az Állatorvostudományi és a Semmelweis Egyetem továbbra is támogatják egymást.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.