A Semmelweis Egyetem négy munkatársa vehetett át állami elismerést az Országházban: dr. Merkely Béla, dr. Csanády László és dr. Poór Gyula Széchenyi-díjat, míg dr. Ádám Veronika Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetést. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából odaítélt díjak átadását a koronavírus-járvány miatt halasztották március 15-ről az augusztus 20-i nemzeti ünnepre.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályája során elért, nemzetközileg is nagyra értékelt kardiológiai kutatási eredményei, elhivatott oktatói munkája, valamint kiemelkedően eredményes intézményvezetői és szakmai közéleti tevékenysége elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át dr. Merkely Béla kardiológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem rektora, az Általános Orvostudományi Kar Kardiológiai Tanszékének, valamint Sportorvostan Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója.

Galéria

12kép

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a Magyar Tudományos Akadémia Lendület programjának ösztöndíjas kutatójaként végzett kiemelkedő színvonalú munkája, valamint a sejtekben található ioncsatornák vizsgálata terén elért eredményei elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át dr. Csanády László orvos-biológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara Biokémiai és Molekuláris Biológiai Intézetének igazgatója, Biokémia Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára.

Magyarország számára kivételesen értékes tudományos pályafutása során a csontritkulás, illetve az ízületi gyulladások kutatása és gyógyítása terén elért rendkívüli eredményei, valamint a Nemzeti Osteoporosis Program kidolgozásában vállalt kimagasló szerepe elismeréseként Széchenyi-díjat vehetett át dr. Poór Gyula Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet, valamint az Országos Mozgásszervi Intézet főigazgató főorvosa, a Semmelweis Egyetem egyetemi tanára.

Az idegek oxidatív károsodásának kutatása területén végzett több évtizedes, nemzetközileg is elismert munkája, valamint tudományos közéleti szerepvállalása elismeréseként Magyar Érdemrend Középkeresztje polgári tagozat kitüntetésben részesült dr. Ádám Veronika Széchenyi- és Batthyány-Strattmann László-díjas orvos, biokémikus, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, a Semmelweis Egyetem professor emeritája.

A világjárvány idején a kultúra, a tudomány eredményei, a művészet, a kutatók munkája mutatta meg, hogy nem vesztettük el a jövő formálásának képességét – fogalmazott az állami elismerések átadásán Áder János köztársasági elnök.

A járványhelyzet miatt az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából odaítélt Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrend kitüntetéseket vehették át most, az államalapítás ünnepén a díjazottak, akiknek szakmai pályájáról március 15-i cikkünkben írtunk részletesebben

Horváth Dóra (forrás: MTI)
Fotó: MTÜ

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.