Az egyetem munkatársai által beadott védőoltások száma - 2021. október 18.
404045 Összes oltás
Életmentő tüdőtranszplantációt hajtottak végre egy 41 éves férfin, akinek a COVID-19 szövődményeként olyan mértékben roncsolódott a tüdeje, hogy műtüdő (ECMO) kezelésre szorult az átültetés elvégzésééig. A beavatkozást dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója hajtotta végre az Országos Onkológiai Intézetben. A sikeres műtétet és rehabilitációt követően a beteg utógondozása az egyetem Pulmonológiai Klinikáján folyik.
Dr. Rényi-Vámos Ferenc

A 41 éves férfi idén márciusban COVID-19 fertőzése miatt életveszélyes állapotban került be az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Intenzív Osztályára. Itt előbb gépi lélegeztetésre, majd műtüdő (ECMO) kezelésre szorult, utóbbi során a szervezet teljes oxigénellátását ez a külső eszköz biztosította.

„A koronavírus-fertőzés következtében végstádiumú tüdőroncsolódás alakult ki a betegnél, ezért felkerült az Eurotransplant sürgősségi várólistájára” – tájékoztatta honlapunkat dr. Rényi-Vámos Ferenc, a Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikájának igazgatója, aki az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) végrehajtott tüdőtranszplantációt végezte.

Nemzetközi szinten eddig kevés számú tüdőátültetésre volt szükség koronavírusos megbetegedés miatt, Magyarországon pedig ez volt az első ilyen eset – mondta el az egyetem docense, aki az OOI Mellkassebészeti Központjának is a vezetője.

A sikeres műtétet követően a beteg rehabilitációját az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet végezte, utógondozása pedig a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján folyik, amely 2008 óta végzi ezt a tevékenységet egyedüli, országos centrumként felnőttekben.

Dr. Müller Veronika

„A tüdőátültetésen átesett páciensek gondozása élethosszig tart, ez egy rendkívül intenzív és szerteágazó orvosi munkával járó folyamat. A tüdő esetében rendszeresen kell ellenőrizni a beültetett szerv állapotát, különös gondosságot igényel a kilökődést gátló gyógyszerek beállítása és a fertőzések rizikójának is ez a szerv van leginkább kitéve” – mutatott rá dr. Müller Veronika igazgató, hozzátéve, hogy az utógondozás csapatmunka, a feladatokban gyakorlatilag a klinika minden munkatársa részt vesz.

Az érintett fiatalember a napokban volt kötelező kontrollvizsgálaton, az állapota jó, és – mint azt dr. Müller Veronika kiemelte – az ő esete is mutatja, mennyire fontos, hogy országszerte minél több arra rászoruló tüdőbeteg felkerüljön a várólistára. A klinika utógondozási tevékenységéről szóló korábbi riportunk ide kattintva olvasható. 

Dobozi Pálma
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.