Jelenleg is tartanak és augusztus 8-án zárulnak a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékok versenyei Tokióban. A Semmelweis Egyetem aktív szerepet vállalt több sportág versenyzőinek itthoni egészségügyi felkészítésében, az egyetem néhány sportegészségügyi szakembere pedig a helyszínen segíti az olimpiai csapat sikeres szereplését. Dr. Merkely Béla rektor, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatója a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportegészségügyi bizottságának tagjaként vett részt az olimpia vizes sportok versenyein.

Az egyetem 2019 óta a szövetségekkel kötött megállapodások szerint szorosan együttműködik az úszó- és vízilabda válogatott orvosi felkészítésében. Ennek keretében a válogatott versenyzők rendszeres sportkardiológiai szűrésen vesznek részt a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinikán. A szűrés magában foglalja a sportolók részletes anamnézisfelvételét, nyugalmi EKG-, kiterjesztett laboratóriumi, valamint szívultrahang vizsgálatát, testösszetétel mérését és légzésfunkciós terheléses vizsgálatát. „A laboratóriumi méréseket a felkészülési szakaszokhoz igazítva pályamérésekkel egészítjük ki, azaz edzés- és versenykörülmények között is vizsgáljuk a sportolók mért értékeit. Részletes szűrést, utóbbi évben a poszt-COVID vizsgálatokat is beleértve, általában évente két alkalommal végzünk, majd az eredményeket közösen értékeljük az edzőkkel” – foglalta össze dr. Merkely Béla rektor az egyetem szerepvállalását a felkészülésben, hozzátéve, hogy az olimpia előtti szűrések idén áprilistól kezdődtek el. Az úszóválogatott minden tagja részletes pulmonológiai kivizsgáláson is átesett a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. Dr. Müller Veronika klinikaigazgató és munkatársai az olimpiai felkészülés fontos állomását jelentő májusi úszó-Európa-bajnokságon egy egyedülálló légzésfunkciós pályamérést is szerveztek.

„Az úszóknál és vízilabdázóknál a felkészülés keretében végzett részletes laboratóriumi vizsgálat során kiszűrjük és kezeljük a sportteljesítményt esetlegesen befolyásoló tényezőket, így például a vashiányt” – emelte ki a rektor a sportorvostan korszerű alkalmazásának egyik példájaként. Hangsúlyozta, hogy az eredmények értékelésénél mindig az élsportolói normálértékeket tekintik mérvadónak. A laktátméréssel kiegészített légzésfunkciós terheléses vizsgálat segített felmérni a versenyzők anyagcsere állapotát és után lehetett követni teljesítményük alakulását. A laboratóriumi mérési eredmények ezután összehasonlíthatóvá váltak a versenyzők saját környezetében végzett pályamérési eredményekkel.

Galéria

6kép

Dr. Merkely Béla a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) sportorvosi bizottságának tagjaként volt Tokióban, ahol a medencék közeléből követhette az úszó- és vízilabda versenyeket. A versenyek és a szervezés legfontosabb orvosszakmai kérdése természetesen továbbra is a COVID-19 járványhoz volt köthető. „A mostani olimpia rendhagyó, hiszen a COVID miatt sok új szabályt kellett bevezetni. A karantén, a mindennapos COVID-tesztelés, a folyamatos maszkviselés megnehezítette a mindennapokat, de ennek ellenére csodálatos teljesítményeknek lehettünk szemtanúi az elmúlt egy hétben. Rendkívül izgalmas, drámai úszóversenyeken és vízilabda mérkőzéseken szurkolhattam Tokióban és magyar sikereket élhettem át. Bár az olimpiáról már hazatértem, a szívem egyik felét otthagytam, s szurkolok tovább itthonról sportolóinknak!” – összegezte a rektor a Tokióban töltött napok élményeit.

A Semmelweis Egyetem orvosai és a Sportorvostan Tanszék orvos munkatársai közül többen is kiutaztak Tokióba az olimpiai csapattal, hogy a helyszínen végezzék vállalt feladataikat. Dr. Sydó Nóra kardiológus, sportorvos, a Kardiológiai Tanszék tanársegédje nemcsak a versenyek alatt biztosította az úszó válogatott egészségügyi hátterét keretorvosként, hanem a sportkardiológiai felkészítést is ő végezte a Városmajori Klinikán dr. Csulak Emese segítségével. Dr. Komka Zsolt kardiológus, sportorvos , a Kardiológiai Tanszék tanársegédje a kajak-kenu válogatott helyszíni orvosa, akiknek versenyei az olimpia második hetén kezdődtek. A Sportorvostan Tanszék oktatói közül dr. Pavlik Attila szintén ortopéd orvos, traumatológus a női vízilabda válogatott csapatorvosa, dr. Tállay András ortopéd orvos, traumatológus, és dr. Halasi Tamás sportorvos, sebész, ortopéd orvos a MOB Orvosi Bizottságának képviseletében dolgozik a japán fővárosban az olimpiai csapat sikereiért.

Hiller Balázs
Fotó: dr. Merkely Béla, dr. Sydó Nóra, FINA

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.