A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatának A Családbarát Kórházi Innovációk – Járvány Idején díját többek között a járvány idején nyújtott gyermekfelügyelettel és családbarát megoldásaival érdemelte ki.

 Amikor 2020 tavaszán a koronavírus-járvány miatt bezárták az iskolákat és óvodákat, a klinika számos kisgyermekes dolgozója nehéz helyzetbe került, hiszen munkába járás mellett meg kellett oldaniuk gyermekeik felügyeletét is. Épp ezért szerveztük meg kollégáink számára házon belül a gyermekfelügyeletet márciustól egészen a tanév végéig – idézte fel Besze Orsolya, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusa, a Pszichológus Munkacsoport vezetője. Mint elmondta, emellett a kisebb, óvodás korú gyerekeknek különböző foglalkozásokat is tartottak, az iskolás korúaknak pedig a távoktatás lehetőségét teremtették meg. Mindezekben a klinikán dolgozó pszichológusok, gyógytornászok, szociális munkások, játszóházi foglalkoztató kollégák, valamint a gyermekfelügyelet megszervezése terén az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika munkatársai is részt vettek. A gyermekfelügyelethez külső segítséget is kaptak, hiszen annak helyszíne az Együtt a Daganatos Gyerekekért Alapítvány egyik, a pandémia miatt üresen álló szülőszállása, valamint a klinikához közeli Hotel Corvin apartmanjai voltak.

dr. Csóka Monika, egyetemi docens, klinikai főorvos, klinikaigazgató-helyettes (II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika); Besze Orsolya klinikai szakpszichológus, pszichológus munkacsoport vezető (II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika); dr. Révész Bálint főosztályvezető (K&H Bank Zrt. Humánpolitika Főigazgatóság), a K&H Bank által felajánlott díj átadója; dr. Ficzere Andrea, elnök (Magyar Kórházszövetség); Ujvári Enikő, alelnök (Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom), a pályázatokat elbíráló szakmai zsűri elnöke

A klinikát mindezért a tevékenységéért a Magyar Kórházszövetség és a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom pályázatán is elismerték: elnyerték a Családbarát Kórházi Innovációk – Járvány Idején díjat, melyet a Magyar Kórházszövetség XXXIII. Kongresszusán, ünnepélyes keretek között, június 16-án vehettek át az intézmény munkatársai.

Akármennyire nagy munka és váratlan kihívás volt a gyermekfelügyelet megszervezése, hatalmas öröm volt megtapasztalni a kollégák és szervezetek segítőkészségét

– emelte ki Besze Orsolya, hozzátéve: a gyermekfelügyelet sikerességét az is mutatja, hogy amikor idén tavasszal a pandémia miatt ismét bezártak az iskolák és óvodák, a fokozott érdeklődés miatt újra megszervezték a szolgáltatást. 

Szabó Ádám
Fotó: Péter Andrea – Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.