A leggyakoribb mozgásszervi betegségek terápiájának megismerése mellett a sportorvosok és gyógytornászok munkájába is bepillanthattak a Semmelweis Egészség Napok április 29-i alkalmának résztvevői, akiket konzultációval és tornával is vártak az online térben a szervezők. A 21 előadásra előzetesen több mint kétezren regisztráltak.

A Semmelweis Egyetem Ortopédiai Klinika, a Fizioterápiai Tanszék, a Sportorvostan Tanszék és az Egészségfejlesztési Központ szakemberei sokszínű témákkal és szemléletes előadásokkal készültek az áprilisi lakossági egészségnevelő eseményre. Kiemelt érdeklődés övezte a felnőttkori térdfájdalmakról szóló előadást, illetve a vállpanaszok megelőzésére és kezelésére szóló gyógytorna szerepéről szóló prezentációt, és csaknem kétszázan vettek részt a derékpanaszok megelőzésére vagy megszüntetésére szolgáló mélyizom tréningen is.

Az volt  a célunk a program összeállításakor, hogy olyan előadásokat és konzultációra is lehetőséget adó beszélgetéseket szervezzünk, amelyek hasznos információkkal segítik az érintetteket, és hangsúlyozzák a társszakmák együttműködésének fontosságát

– emelte ki dr. Terebessy Tamás, az Ortopédiai Klinika egyetemi docense.

A klinika orvosai a leggyakoribb mozgásszervi betegségeket mutatták be: szó volt a térdfájdalmakról, a csípőprotézis beültetésről, a modern vállsebészetről, a végtagdeformitások kezeléséről, emellett a sérült gyerekek mozgásszervi diagnosztikájáról és ortopéd sebészeti ellátásról, konduktív fejlesztéséről is új ismerteket szerezhettek az előadások résztvevői.

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Sportorvostan Tanszékének munkatársai bevezették az érdeklődőket többek között a terhelésélettani vizsgálatok rejtelmeibe, beszéltek a túledzés jelentőségéről, a vashiány szerepéről és a hirtelen szívhalálról is.

Az Egészségtudományi Kar Fizioterápiai Tanszékének szakértői rávilágítottak a mozgás szerepére a gyermek- és serdülőkori térdfájdalmak esetében, szemléltették a csípőprotézis beültetés fizoterápiás folyamatát és a parasport világába is betekintést engedtek.

Az Egészségfejlesztési Központ interaktív prezentációin szó volt többek között az egészségünket befolyásoló tényezőkről, az ülőmunka káros hatásairól, és kitértek a szakemberek arra is, mit tehetünk a mozgásszervi betegségek megelőzése érdekében, vagy hogyan alakítsuk ki a home office környezetet. Az elméleti ismereteket könnyű, otthon is elvégezhető gyakorlatsorral is kiegészítették, és bemutattak egy, a derékpanaszok kezelésére összeállított tornát is, amelyet otthon a számítógép képernyője előtt végezhettek el a mozogni vágyók.  

A Semmelweis Egészség Napok programsorozata májusban fogászati és fül-orr-gégészeti témákkal folytatódik.

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.