Hogyan állapítják meg az oltóanyagok hatékonyságát? Miért van szükség többlépcsős klinikai vizsgálatokra? Mi a különbség az oltási reakciók és oltási szövődmények között? A KliniKaland első évadának záróepizódjában ezekre a kérdésekre is választ ad a Semmelweis Egyetem animációs kisfilmje, amely minden fontos részletet elmagyaráz a klinikai teszteléstől a mellékhatásokon át a nyájimmunitásig.

Amikor egy új vakcinát kifejlesztenek és az az állatkísérletek során hatásosnak bizonyul, a biztonságunk érdekében többlépcsős klinikai vizsgálaton kell átesnie, hogy kizárják a lehetséges súlyos mellékhatásokat, és igazolják az oltóanyag hatékonyságát. A vakcinajelöltek esetében a tesztelés, azaz a klinikai vizsgálat, mindig három szigorúan ellenőrzött fázisból áll, majd ezt követi a már jóváhagyott oltások utánkövetése.

A Védőoltások II. című kisfilm itt tekinthető meg:

A KliniKaland következő, várhatóan ősszel jelentkező évada is hasonlóan érdekes és fontos témákat dolgoz majd fel közérthetően és humorosan.

Az animációs filmet a Semmelweis Egyetem Kommunikációs és Rendezvényszervezési Igazgatóságának filmes csapata készítette (animáció: Gál Bettina). A Védőoltások II. szakmai lektora dr. Falus András immunológus és dr. Horváth István klinikai szakgyógyszerész.