Látogatást tett a Semmelweis Egyetemen dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója, ahol dr. Merkely Béla rektorral való tárgyalása során bővülő kollaborációs lehetőségekről is szó esett. Az igazgató elismerően szólt az egyetem magyarországi koronavírus-járvány elleni védekezésben játszott kiemelkedő szerepéről is.

Fontos, hogy az emberek bízzanak a tudományban, mivel ez segít minket felkészülni a jövőre, a Semmelweis Egyetemnek pedig nagyon fontos, példaértékű a szerepe ezen a téren – jelentette ki dr. Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója az egyetemen tett látogatása során. Rámutatott, hogy a WHO és a Semmelweis Egyetem is élen járnak az innováció és a fejlődés terén, nagy hangsúlyt helyeznek a közérthető kommunikációra, és mindkettejük célja európai kiválósági központtá válni. Elmondta, hogy jelenleg is szoros az együttműködés a két szervezet között: példaként említette a Magatartástudományi Intézettel való kooperációt vagy az Egészségügyi Menedzserképző Központ szerepét, mint WHO Együttműködési Központ, ahol különösen erős a fókusz a digitális egészségügyön. „Ezen a területen látok további együttműködési lehetőségeket, de szívesen bővítenénk a kapcsolatainkat a Semmelweis Egyetemmel más téren is” – mondta dr. Hans Kluge, megemlítve a regionális kutatások, innovációk és az eHealth területét.

Kiemelte a WHO által nemrég indított páneurópai Leadership Academy-t, aminek célja az egészségügyi vezetők képzésének javítása olyan régiókban, mint a Nyugat-Balkán vagy Közép-Ázsia, hozzátéve: ebben a munkában a Semmelweis Egyetem tudása rendkívül hasznos lehet. Azt is elmondta, hogy szeretnék a WHO tagállamokat hatékonyabban kiszolgálni, ennek része az is, hogy a jövőben erősebben kívánnak támaszkodni az olyan felsőoktatási partnerek tudására, mint a Semmelweis Egyetem, és regionális szinten is szorosabbra szeretnék fűzni az együttműködést.

Dr. Hans Kluge elismerően szólt a Semmelweis Egyetem kiemelkedő szerepéről a magyarországi koronavírus-járvány elleni védekezésben is, mind a betegellátás, mind a tesztelés terén, csakúgy mint a járványhoz kapcsolódó kutatási és innovációs tevékenységben. Továbbá dicsérettel illette hazánk oltási stratégiáját, amellyel az egészségügyi dolgozók és a hallgatók kiteljesedhettek, s teljes erővel részt vehettek a pandémia elleni védekezésben.

A találkozón dr. Merkely Béla rektor hangsúlyozta, hogy az egyetem nyitott a bővebb együttműködésre a WHO-val további területeken is. Rámutatott arra, hogy Magyarország egyik legnagyobb COVID-ellátó intézményeként és oltóközpontjaként a Semmelweis Egyetem számottevő tapasztalattal rendelkezik, amit kész megosztani nemzetközi partnerségeken keresztül is. A tárgyalás során dr. Szabó Attila klinikai rektorhelyettes, a Klinikai Központ elnöke ez egyetem eHealth területen tett fejlesztéseit emelte ki, míg dr. Kellermayer Miklós, az Általános Orvostudományi Kar dékánja a kutatás, az innováció és az oktatás területén elért eredményeket hangsúlyozta, valamint rámutatott az egyetem olyan európai szövetségekben való részvételére is, mint például a EUniWell és a Eurolife.

A Semmelweis Egyetem sok területen aktív, sokat tudunk hozzátenni az ilyen együttműködésekhez, így szívesen veszünk részt további közös munkákban is a WHO-val – mondta a megbeszélésen dr. Szócska Miklós, az Egészségügyi Közszolgálati Kar dékánja. Kiemelte az egyetem központosított eHealth rendszerét, ami rendkívül hasznos lehet klinikai adatbányászati vagy más összehasonlító kutatások segítésében. Az egyetem jó választás lehet olyanoknak is, akik a régióban keresnek szakmai partnert – tette hozzá. A vakcinakutatás, a klinikai üzleti intelligencia, vagy az orvosi műszerek fejlesztése is mind olyan területek, ahol a Semmelweis Egyetem élen jár, de a WHO például használhatná a Semmelweis brandet nemzetközi kézmosás-népszerűsítő kampányokban is – mutatott rá.

A Semmelweis Egyetemre látogató delegációban részt vett Gundo Weiler, a WHO európai Country Support, Emergency Preparedness and Response részlegének vezetője, Oxana Domenti, a WHO Európai Uniós nagykövete, Ledia Lazeri, a WHO magyarországi irodájának vezetője, valamint Szigeti Szabolcs, a WHO magyarországi irodájának nemzeti felelőse.

Deme Tamás
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.