A Semmelweis Egészségfejlesztési Központ online rendezvényén korosztályokra bontva mutatták be az érdeklődőknek, hogyan mozoghatnak speciális segédeszközök nélkül, biztonságosan a saját otthonukban is.

Április 14-én Semmelweis Online Tavaszi Testébresztő – Hozd magad formába! címmel rendezett sportnapot a Semmelweis Egészségfejlesztési Központ. Az ingyenes, mindenki számára nyitott esemény előzménye a február 25-i Semmelweis Egészség Napokon tartott szenior torna volt, melyen több mint 150-en vettek részt.

Az érdeklődés hatására folytattuk a programot, így azóta immár két hónapja minden szerdán megtartjuk az online szenior tornát. Ezen felbuzdulva és a pozitív visszajelzések alapján döntöttünk úgy, hogy kiterjesztjük az online tornát, hiszen a jelenlegi járványügyi helyzetben kevés lehetősége van az embereknek a négy fal között mozogni vagy az egészségi állapotát javító tevékenységet végezni, pedig sokaknak lenne igénye erre.

– magyarázta Koltai Cintia, az Egészségfejlesztési Központ szakmai irányítója, aki kiemelte: igyekeztek a programok során minden korosztály számára változatos és izgalmas mozgásformákat összeállítani.

A Zoomon keresztül megtartott esemény három tornáján végül több, mint 130-an vettek részt. A legnépszerűbbnek a szenior torna bizonyult, amelyhez számos új résztvevő is csatlakozott, így szerdánként a Testébresztő után is tovább folytatódik majd az elsősorban idősebbeknek szóló, ízületkímélő mozgásforma – mutatott rá Koltai Cintia. Ezt követte az Örökmozgó mesetorna, melyet a 3-8 éves korosztálynak javasoltak, de a kisebbeket és nagyobbakat is szívesen látták. Ennek során három történeten keresztül, énekléssel és mesemondással egybekötve mutattak be gyerekeknek szóló tornagyakorlatokat. A „Mindig erősebben!” című köredzés során bemelegítést követően olyan pulzusszámot emelő mozgásformákat, mobilizációs- és saját testsúlyos erősítő gyakorlatokat, illetve nyújtástechnikákat mutattak be az óratartók, melyeket szintén bárki elvégezhet saját otthonában.

A programok összeállítása során külön figyeltünk arra, hogy a gyakorlatok biztonságosak és bárki által elvégezhetőek legyenek otthon, mindenféle speciális segédeszköz nélkül is – emelte ki Koltai Cintia.

Szabó Ádám
Fotó: Cséka Botond; Pixabay (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.