A Semmelweis 160 hallgatóval indult a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) megrendezett Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) Orvos- és Egészségtudományi Szekciójában. Közülük 32-en 1. díjat, 42-en 2. díjat, 22-en pedig különdíjat nyertek el.

Idén 35. alkalommal rendezték meg az OTDK-t, melynek Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának a Szegedi Tudományegyetem adott otthont. Az április 6-9. közötti eseményen 77 tagozatban 20 pályamunkával versenyeztek a hallgatók, akik 13 hazai és határon túli felsőoktatási intézményből érkeztek. A legnagyobb számban a Semmelweis Egyetem képviseltette magát 173 előadással, ezt követte a Debreceni Egyetem 114 prezentációval.

A legnépszerűbb témák az élettan, kórélettan, kardiovaszkuláris medicina és idegtudomány voltak – áll a Szegedi Tudományegyetem eseményről szóló beszámolójában. A nemzetközi zsűri 236 tagból állt, közülük volt, aki Romániából, Ausztriából, Svájcból és az Egyesült Királyságból értékelte a 10 perces, Zoomon keresztül bemutatott előadásokat. A Semmelweis Egyetem 45 vezető oktatója, kutatója vett részt a zsűri munkájában.

Nem egymással, hanem önmagukkal versenyeznek. Itt értik és tanulják meg azt, ami a legfontosabb egy értelmes élet eltöltésében: az önmagunkban lévő kreativitás megismerése és felhasználása. Gyakran mondják, hogy a modern orvostudomány a megfelelően kivitelezett protokollok betartására épül. Ám az igazi kihívás az új, modern tudást involváló protokollok megalkotása. Azok számára, akik elindulnak az OTDK-n ez a lehetőség nyílik meg

– fogalmazott a megnyitón dr. Rovó László, a házigazda Szegedi Tudományegyetem rektora. Beszédet mondott dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes, a résztvevő hallgatókat és felkészítő mentoraikat, valamint az érdeklődőket pedig dr. Lázár György, az SZTE Általános Orvostudományi Karának dékánja, dr. Kosztolányi György, az Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, alelnöke, dr. Szendrő Péter, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke, dr. Mátyus László, szakmai bizottsági elnök, valamint dr. Rakonczay Zoltán, a szekció ügyvezető elnöke köszöntötte.

A megmérettetésen a Semmelweis Egyetem 160 hallgatóval indult, közülük 95-en vehettek át elismerést. 31-en 1. díjat, 41-en 2. díjat, 22-en pedig különdíjat nyertek. Az idei seregszemle újdonsága, hogy a tagozatgyőztesek részvételi jogot szereztek a 16 szekcióban várhatóan szeptember első hetében megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre.

Az április 6-i megnyitó ünnepségen előadást tartott dr. Roska Botond, a bázeli Institute of Ophthalmology Basel (IOB) igazgatója, világhírű neurobiológus, a Semmelweis Egyetem vendégprofesszora, Semmelweis Budapest Award díjazottja. . A rendezvény zárónapján, a Szegedi Tudós Akadémiával közös programpontként, Sir Tim Hunt Nobel-díjas kutató prezentációját hallgathatták meg az érdeklődők.

A munkák rövid összefoglalója megtalálható a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciójának hivatalos kiadványában.

Az eredménylista ide kattintva érhető el.

Szabó Ádám, SZTEinfo
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.