Több mint 2000-en regisztráltak a 12. Semmelweis Egészség Napok programsorozat online előadásaira, amelyet március 25-én „Gyermek a családban: születéstől a felnőtté válásig” címmel rendezett meg a Semmelweis Egyetem I. és II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikája. Az érdeklődőket húsz interaktív előadással, személyre szabott tanácsadással, konzultációs lehetőségekkel, újraélesztési bemutatóval és speciális tornabemutatóval várták a szakemberek.

Miért sír a csecsemő? Mire figyelmeztet a csecsemősírás? Mit látnak, mit hallanak, és mit éreznek az újszülöttek az első életórában? Mire figyelmeztet a hasfájás. Csecsemőkori mozgásfejlesztés 0-6 hónapos babák számára gyógytornászok vezetésével. Csecsemő- és gyermek alapszintű újraélesztési bemutató – ezek voltak a legnépszerűbb előadások a március 25-i egészségnapon. A 250 éves jubileumát ünneplő Semmelweis Egyetem interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának előadásait ezúttal is Zoomon keresztül, online nézhették és hallgatták meg az érdeklődők.

Kiemelt figyelem övezte a gyermekek táplálkozásával kapcsolatos prezentációkat. Dr. Gács Zsófia, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegédje azt mutatta be, hogyan lehet elkerülni a gyermekkori elhízás kialakulását. Czuppon Krisztina, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika dietetikusa pedig a helyes diétázásról és egy új magyar táplálkozási ajánlásról az „Okostányérról” beszélt. Ennek segítségével könnyű meghatározni, hogy miből mennyi kerüljön a tányérunkra.

Fontos előadások hangzottak el arról, hogyan válhat valaki már gyermekkorban cukorbeteggé, lehet-e gyógyítani, és hogyan lehet kezelni ezt a betegséget. Ezekről és a figyelmeztető jelekről dr. Tóth-Heyn Péter az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese, docense beszélt. A diagnosztizálás után megfelelő és komplex kezelés veszi kezdetét, hiszen a diabétesz kellő odafigyeléssel jól karbantartható, erről már Dr. Luczay Andrea endokrinológus, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense szólt.

Sokan voltak kíváncsiak arra, hogyan lehet felismerni a korai daganatokat, ennek lehetőségeiről dr. Csóka Mónika onkológus, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika docense, igazgatóhelyettese tájékoztatta az érdeklődőket, aki a szűrővizsgálatok fontossága mellett arra is felhívta a résztvevők figyelmét, mennyire fontos, hogy figyeljünk testünk jelzéseire, a hirtelen fogyásra, lázra, fáradtságra, a szokatlan fájdalmakra. Ha ilyeneket tapasztalunk gyermekünknél, haladéktalanul forduljunk orvoshoz.

Mire nem jó a kalcium? címmel dr. Németh Ágnes, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika főorvosa tartott előadást, aki többek között arról is szót ejtett, hogy az allergia legsúlyosabb formája az anafilaxia és ilyen esetben mik a legfontosabb teendők. Dr. Kovács Gábor a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a gyermekek egészséges fejlődése és a húsfogyasztás közötti kapcsolatot tárgyalta prezentációjában.

A szervezetünkben található több száz nyirokcsomó nagyon fontos feladatot lát el az immunrendszer működésében – ezt már dr. Erdélyi Dániel, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense mondta a megnagyobbodott nyirokcsomókról és a daganat korai felismerésének fontosságáról szóló előadásában. Dr. Constantin Tamás, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi docense a gyermekkorban kialakult mozgásszervi betegségekről szólva kiemelte, nagy felelősség hárul a szülőkre, hiszen a megelőzés és a hatékony kezelés szempontjából kulcsfontosságú, hogy az első jeleket időben észleljék és szakemberhez forduljanak.

A csecsemő- és gyermekkori májbetegségek a ritka betegségek közé tartoznak, manapság viszont az akut májelégtelen vagy végstádiumú májbetegek részére a májátültetés már ebben a korban is elérhetővé vált – emelte ki a dr. Dezsőfi-Gottl Antal, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese. Az előadásból az is kiderült, hogy az életmentő műtét elvégzése után a család élete milyen mértékben változik meg.

A tavalyi év sikerén felbuzdulva a Semmelweis Egyetem II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika gyógytornászai idén is különleges programot állítottak össze a képernyők előtt ülő szülők és csecsemőik számára. Az „Ügyes kisbabák, okos gyerekek” című interaktív mozgásfejlesztésre most is a maximális számú résztvevő regisztrált. A „Tornázz velünk! Gyermekkori mozgásfejlesztési bemutató speciális tornagyakorlatokkal 6 éves kortól” online torna pedig a kisgyermekek edzéséről gondoskodott.

Mindig aktuális téma szervezetünk védekezése szempontjából a vitaminok fontossága, hogy megelőzzünk bizonyos betegségeket és ne alakuljon ki vitaminhiány. Dr. Szabó András, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanára a D- vitamin hiány okairól és következményeiről tartott előadást.  Dr. Szabó András egy másik előadásában arról beszélt, hogy a felnőttkori elhízás megelőzését már gyermekkorban kellene elkezdeni. Dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika főorvosa azt mutatta be, mit tudhatunk meg egy csepp vérből a gyereksürgősségi osztályokon.

Dr. Czövek Dorottya, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika rezidense az Otthonlélegeztetési Programot ismertette, amely azokon a gyermekeken segít, akik a légzést és az éjszakai alvást befolyásoló problémával élnek együtt, és légzéstámogatásra van szükségük az alvásuk során ahhoz, hogy erősebbek, egészségesebbek legyenek.

Dr. Kovács Gábor a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója a program végén elmondta, rendkívül sikeresnek ítélte a rendezvényt, amely az alapos előkészületeknek és a kiválóan felépített prezentációknak volt köszönhető.  

Az előadások a laikus résztvevők számára is jól érthetően tartalmazták azokat a hasznos információkat, melyek miatt több mint 2000 fő csatlakozott a programhoz az online térben

– fogalmazott.

Csatári-Földváry Eszter
Borítókép (illusztráció): Pixabay
Fotó: Semmelweis Egyetem – Kovács Attila

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.