Január 28-31. között közel 200 fővárosi idősotthonban jártak a Semmelweis Egyetem munkatársai, és adták be a védőoltást az arra jogosultaknak. Az eddigi legnagyobb volumenű oltási program során négy nap alatt 12 000 szociális otthonban élő vagy ott dolgozó kapta meg a COVID-19 elleni- vakcinát. A munkában az egyetem 500 egészségügyi dolgozója és a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai vettek részt. Az intézmény oltópontjain beadott vakcinákkal együtt január utolsó hétvégéjén az egyetem közel 15 000 embert oltott be.

2020. december 26-án adták be az első COVID-19 elleni vakcinát a Semmelweis Egyetemen. A Nemzeti Népegészségügyi Központ által meghatározott rend szerint először az egészségügyi dolgozók és a közvetlen betegellátásban részt vevők vakcinációja indult meg, 2021. január 7-én pedig megkezdődött a szociális intézmények és idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. A fővárosban ezen intézményekben az egyetem dolgozói végzik az oltásokat – mondta el dr. Szabó Attila, a Semmelweis Egyetem klinikai rektorhelyettese, a Klinikai Központ elnöke, aki hozzátette: január 16-tól a Pfizer-BioNTech mellett a Moderna vakcináit is használták az oltások során.

Az eddigi legnagyobb volumenű oltási programra a hónap utolsó hétvégéjén, január 28-31. között került sor, melynek során csütörtök és vasárnap között közel 200 fővárosi szociális intézmény lakóit és dolgozóit oltották be az egyetem munkatársai, a legtöbb esetben első oltással, amit három hét múlva követ majd a második. A vakcinációban a Semmelweis Egyetem 500 egészségügyi dolgozója vett részt, köztük a Klinikai Központhoz tartozó valamennyi szervezeti egység szakdolgozói, orvosai, rezidensei, szakorvosai, valamint PhD-hallgatók és az Általános Orvostudományi Kar hallgatói. Az adminisztrációs feladatokban a Fővárosi Kormányhivatal munkatársai nyújtottak segítséget. Négy nap alatt 12 ezer szociális otthonban lakó, vagy ott dolgozó kapta meg a készítményt, ezzel valamennyi fővárosi idősotthonban megtörtént legalább az első vakcina beadása. Az egyetem területén lévő  négy oltóponton elvégzett oltásokkal együtt a Semmelweis Egyetem munkatársai körülbelül 15 ezer embernek adták be a vakcinát egy hétvége alatt – mutatott rá a rektorhelyettes.  

Az oltási munkálatokban részt vevő munkatársak minden nap 6:10-kor gyülekeztek a Nagyvárad téri Elméleti Tömbnél. Az eligazítás után a Budapest Főváros Kormányhivatalának Teve utcai épületénél álltak fel a csapatok, melyek két orvosból, két szakdolgozóból, két, a kormányhivataltól érkező adminisztrátorból, és több esetben egy orvostanhallgatóból álltak – részletezte dr. Szabó Attila, aki köszönetet mondott az egyetem és a Klinikai Központ azon dolgozóinak, akik részt vettek az oltásokban.

Szabó Ádám
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem (illusztráció)

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.