Dr. Merkely Béla rektor oltotta be 2020. december 26-án, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán kialakított oltóponton klinikai helyettesét, dr. Becker Dávidot, aki szintén részt vesz a COVID-ellátás első vonalában. A rektor ősszel átesett a koronavírus fertőzésen, így ő néhány hónapig nem kaphatja meg a vakcinát. A Semmelweis Egyetem felkészült a COVID-19 elleni oltóanyag fogadására, tárolására és beadására: öt helyszínen kilenc oltópontot alakítottak ki az egyetem területén.

A Semmelweis Egyetem egyike azoknak a hivatalosan kijelölt oltópontoknak, ahol hazai szinten elsők között kezdődhetett el a frontvonalban dolgozók oltása. Az intézményben összesen kilenc, a betegforgalomtól elkülönített oltópontot hoztak létre öt helyszínen: a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a Szent Rókus Klinika Tömb Rendelőintézetében, a Belső Klinikai Tömbben, a Külső Klinikai Tömbben és az I. számú Gyermekgyógyászati Klinikán. Elsőként azok a sürgősségi és COVID intenzív ellátásban résztvevő orvosok és egészségügyi szakdolgozók részesülhetnek az oltásból, akik a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve. További oltóanyag-szállítmány érkezésekor az egyetem többi munkatársára is kiterjesztik az oltást, a későbbiekben pedig a fővárosi egészségügyi ellátóintézmények, majd a szociális szférában dolgozók vakcinációjában is szerepet vállal a Semmelweis Egyetem. 

Az egyetemre érkező Pfizer koronavírus elleni vakcina speciális tárolást igényel: a -80 Celsius fokos hűtést a Semmelweis Egyetem Központi Gyógyszertára biztosítja, ahol akár több ezer oltást is tárolni tudnak. Innen zárt hűtőláncokon keresztül kerül el a védőoltás az oltópontokra, ahol az ampullák normál hűtőben 5 napig tarthatók el. A 16 éven felüliek részére adható oltás nem fecskendőben, hanem ampullás kiszerelésben érkezik, egy ampulla öt adag vakcinát tartalmaz, így az oltást végző szakemberek készítik elő az injekciót a védőoltás beadása előtt. A felkarba kapott oltásból a teljes védettség kialakulásához szükséges egy ismétlő injekció is, melyet az első oltást követően a legoptimálisabb esetben a 21. napon – vagy ha ez nem lehetséges, akkor a 19-23. közötti napokon – kap meg a páciens. Az oltáshoz speciális ajánlásokat nem fogalmazott meg az európai törzskönyv, csak az egyébként is alkalmazott óvintézkedések javallottak, így például célszerű nem éhgyomorra érkezni az injekció beadásához, melyet követően fél órás várakozás javasolt.

A Semmelweis Egyetem kilenc oltópontján tizenkét órában a hét minden napján egyszerre 27 szakember teszi lehetővé az oltások folyamatos beadását.

Dávid Orsolya
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.