Az Egészségügyi Közszolgálati Kar Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK) ebben az évben egy speciális kezdeményezéssel készült az Európai Hulladékcsökkentési Hét idei kampányára, melynek témája a láthatatlan hulladék volt. A célkitűzésük egy speciális receptkönyv összeállítása volt, amely a konyhai maradékok felhasználásra ad gyakorlati tippeket. Az online szakácskönyv összeállításához az EMK a saját munkatársai és hallgatói ötletei mellett sok hasznos recept érkezett különböző háztartási ételmentő praktikáról, mint például hogyan kerülhet a megmaradt paprikás krumpli, krumplis tészta formájában ismét az asztalra. A beküldött közel hatvan recept között levesek, fő ételek, és desszert ötletek is helyet kaptak. Az online receptkönyv erre a linkre kattintva érhető el.
Az Európai Hulladékcsökkentési Hetet minden év novemberének utolsó hetében rendezik meg. A fenntartható jövő érdekében 2009-ben indított kezdeményezésben résztvevő országokban egy teljes héten keresztül önkéntesek (cégek, intézetek és magánszemélyek), saját ötleteikkel hívják fel a figyelmet a tudatos hulladékgazdálkodásra, a hulladék keletkezésének megelőzésére, a keletkezett mennyiség csökkentésére, a termékek újrahasználatára, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Magyarországon 2012 óta szervezik meg az eseményt, az EMK tavaly csatlakozott először, amikor elsősorban az intézeten belüli hulladék csökkentése volt a cél.
Bódi Bernadett
Fotó: EMK
A cikket a Semmelweis Egyetem Kommunikációs Igazgatósága tette közzé.